peace =P

Friday, November 13, 2009

finally


5:31PM


assalamualaikum...


aq rase da lame sangat tak terjah blog aq nie..bile final exam mnyerang,biase la..


aq da free dr final exam...so azam cuti nie nak abis juz30 yang terstop lame 3 bulan lepas..haha

kantoi.


well, akhwat2 arj..sape nak chellenge??


to my problemz..

after couple of time i'll try to avoid my confuse feeling towards the meaning of LOVE..now i guess it much clear..

i know that TIME is the problem upon everything..just wait until you see the right path..then go for it..

i know that the wrong path always come first and seems so much fun in it..but actually, if u wait some more, u will see that the right path is u truthfully choice..its just about time...


p/s: alhamdulillah..everything seems mush better to me now..my heart,my feeling, my soul...its all coming back to its owner...

Tuesday, October 27, 2009

final menyerang

2:34PM-upm

assalamualaikum..

aq rase lame gak aq xmenerjah blog nie..
al maklum ler..as a student, final exam mmg akan beri impact..hoho..(betul ker???)

aq xpasti berape banyak final exam aq da lalui, tapi ape yang pasti masih banyak final exam yang bakal aq lalui..

mood
aq xbrape nak ade mood...seram,sejuk,xselese,letih,malas,sedih...mcm2 perasaan berbaur..

ape2 pun,
aq kene tau..nie baru final exam di uni..
final exam akhirat xdapat aq gambarkan...
ape yang pasti preparation utk final exam tu aq xcukup bersedia lagi...
lansung xcukup...
aq sedang "mencari spirit yang hilang"

tukar ciriter plak..
love,
tadi aq bukak email..ade somebody hantar email..
tajuk die..
"love is serius mental disease"
aq try bukak read more die..tapi error..xtau la knape..
tapi aq rase memang pun cinte tu satu penyakit serius..
ramai orang xsedar...
klu cintakan Allah, itu lebih baik pada aq..
semoga hati ini xkumpulkan dua cinta didalamnya...
cukuplah cinta Allah...

p/s:semoga semua akan dapat mejalani final exam dengan hati yang bersih dan niat yang betul..aminn

Monday, October 12, 2009

worm

4:36PM-kelas lab ellis

assalamualaikum...

1990- umur aq 2 tahun..sebut worm, aq pun xpasti ape maksud die..."ade ke orang sebut ar mase tu??"ape2 la...kisah aq pun..korang xtau

1998-dulu klu sebut worm, atau cacing..aq akan terus lari..
geli tahap naga wat aq susah nak interct ngan binatang tu dari kecik lagi...

2007- aq still geli ngan binatang name worm...walaupun aq amik perladangan dan main ngan tanah setiap hari kat kampus...
2008- aq memancing gune worm aka cacing..tapi bos aq yang pasangkan umpan..kali ke 3 aq jerit name die pasang umpan..die da xnk layan..hilang mood mancing aq...

2009-aq da xamik ladang sebab xnak main ngan worm..tapi baru2 nie, ade worm yang aq x geli tapi aq geram telah muncul dalam lap top aq..name nyer virus worm32...
tensen xpayah cakap...

ade sape2 tau mcm mane nak buang worm dlm c yang telah beranak pinak x??
tanpe perlu format sekarang
da terlalu banyak..
assgment tgh klimaks...

p/s:worm...worm...knape la name ko worm....lari..cacing kejar..

Friday, October 9, 2009

peringatan

11:20am-fakulti pertanian2

assalamualaikum..

lame rase nyer tak datang lawat blog sendiri n blog orang lain...
al-maklum la..dalam life student..akhir2 sem terdapat tarikh2 keramat hntar asgment..

kenape sukar untuk kite berbuat baik??
dan bile kite nak ajak, selalu jer kejahatan mendahului...
aq pun xpasti...

tapi satu persoalan dari sahabat...
ape niat awak??
dan bile kejahatan datang dulu, awak terus down nak ajak wat baik...
mesti sebab awak terlalu melihat pada hasil...
sebnarnyer..ape yang penting is usehe...
hasil kan Allah yang tentukan...

ape tau bende tu..
tapi kadang2 aq luper dan terus down..
aq xcukup prepared untuk itu....=(

Sunday, October 4, 2009

now is different

10:21-fakulti kejuruteraan,UPM

assalamualaikum...

setelah jamuan dinner QKS 2120 (bola tmpar), aq amik keputusan tido bilik kawan jer..
bas pun da xder nak balik kolej sendiri...
best ar dinner korang....thankz en.asri sebab jadi fasi yang rock n anak2 cute ar..haha

ape2 pun bile buat jamuan n berkumpul, teringat kenagan aq n adik2 di bintulu...
makan, tido, gurau bersame2...
aq tau tu sume kenangan...
ape yang pasti ia kenangan terindah...

ape2 pun..aq kene yakin n percaya..
now is different..
da xsame lagi...
kerje kene 2 kali gande sebab pihak lawan bergande2 kat malaysia nie...
tensen ar gak bile nak melawan sesuatu yang da memang da berakar..
tapi best ar gak kadang2 sebab lawak gak budak2 nie bile suke bergosip2...

gosip...
tu la yang selalu aq dengar...
mungkin mcm x dosa jer dengar perkataan gosip..
tapi klu aq cakap mengumpat???

gosip=mengumpat..
pendapat korang??

p/s:lap top kesayangan ku (thariq) rosak sebab virus melampau UPM nie..tensen jer....sape la yang wat virus2 merepek tu....da ar xbley repair....

Sunday, September 27, 2009

hebat

11:31PM-lastday in seremban

assalamualaikum...
besok da nak balik kampus...aq rase ramai jer yang balik kampus klu xhari nie, besok...

besok klas aq pukul 10 pagi..
klu sempat kejar, aq kejar ler...lagipun xchat sangat hari nie..
sakit kepale n selsema + sakit mate...

ehm...
satu bende yang buat kepale aq tambah sakit...
kenape orang selalu mencari cinta manusia di waktu sunyi??
kenape xkembali kepada yang Maha Menyayangi??

hebat ke cinta manusia hingga kan cinta Ilahi itu ditolak ketepi??

aq lihat manusia..aq lihat diri sendiri...
ape beze aq dan yang lain...

kepale makin sakit dan terus sakit...
orang kate, bile kite sakit tande Allah sayang...
aq harap Allah memang sayangkan aq...
dan jauhkan aq dari cinta dunia...


p/s:asgment da 70% siap...harap minggu nie xbusy sangat...rabu ade 2nd test...]
harap semuanya berjalan dengan lancar...amiin

Saturday, September 26, 2009

do nothing..

10:11PM- seremban

assalamualaikum...

sebelum aq nak wat asgment...

hari nie aq xchat sangat..dengan selsema and sakit mata yang xhilang2...
besok da nak balik kampus...mcm malas pun ade..tapi perjuangan harus diteruskan...

ehm...
dalam hidup banyak masalah...
aq tau dan aq da bersedia untuk itu..cume kadang2 masalah buat kite down...
dan sebenarnyer yang paling aq xsuke is..
aq down sebelum aq berusaha...mungkin sebab mindset aq yang jarang nak pikir positif..
bukan xbley..cume..ntah la...

mood
aq xrase aq ade mood yang baik hari nie...
knape??
well...what should i say..
i do nothing and felt down...no solution

p/s:aq rase aq semakin hari semakin xchat...and mungkin da effect otak aq skang...aduhhhh

Friday, September 25, 2009

bersatu dan satu


9:13PM-still on seremban

assalamualaikum...

bersatu means dari banyak arah kembali kepada satu titik (ikut kamus aq la)
satu means "satu" la..klu bahase english "one",tamil "unne", cina "eii"

bersatu...
aq tak tau dengan tepat kenape orang xnak bersatu walaupun kite tau bersatu tu baik..
bak kate generasi mak2 aq dulu... "bersatu teguh, bercerai roboh"
tapi ramai jer bercerai walaupun kite tau kite akan roboh klu bercerai... xnak bersatu sebab nak jage puak, kumpulan masing2...sedangkan klu semua puak bersatu dan menjadi satu kite akan lebih besar dan dapat melengkapkan antara satu sama lain...

xnak bersatu...
katenyer sebab berlainan pendapat..sebab x serasi...xbley masuk... ehm..bile kite nak melengkapkan sesuatu kite kene ade banyak kepakaran..cth: nak buat rumah..klu semuanyer engineer, tau nak lukis plan jer..bile nak siap rumahnyer?? ape yang pasti mesti ade tukang cat, tukang buat batu bate, tukang bancuh simen..baru cantik umah...

satu..
sebelum bersatu..kite kene tau ape yang nak disatukan...pemikiran ke, warna baju ker, atau sajer nak bersatu supaya nmpak ramai.... dalam islam..kite kene kembali kepada islam...andai kite xbersatu sebab xsame care fikir..cube pikir balik..islam tu lain2 ker??kan islam tu satu jer...semua akan kembali pada islam yang satu..so, xkan la berbalah klu keputusan akhirnyer tetap yang satu tu...

berpuak a.k.a bukan satu...

sebab aper??nak tunjuk puak masing2 hebat?? nak bgtau kite lebih baik?? sape yang dapat tentukan sape yang baik?? nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)

entah la...
aq pun xtau..ape yang aq tau..bile kiter (umat islam terutamanyer) xbersatu dan still pikir "kite xsame, xsame", dan orang yang buat kemungkaran semakin ramai dan ber"united" sebab tujuan satu die nak hncurkan islam yang satu tu...then kiter yang islam nie la la bodoh + rugi...sebab bercerai tu kan roboh...


ape2 pun...
tu pendapat aq ler..dan aq belajar yang pendapat xpernah salah...
klu salah bagitau n teger..hehe

sebelum aq end kan entry nie...
ade satu lagu yang aq dengar mase balik dari kampung tadi..best wei..pasal makan jer pun...layan....gi link nie..aq xtau nak upload terus video dari u tube..huhu

raihan-doa makan

p/s:besok family aq nak p umah terbuka Dato' rais yatim a.k.a pak cik aq...tapi mcm lagha la plak sebab ade konsert...lagi pun aq xrapat sangat..mcm bau2 bacang jer...

what heart could bring??

we hurt them because we love them..can they understand..i hope they will even not now but for the hereafter..
1:28AM-still on n.9

ape kate hati..bicara hati..suara hati..makan hati..sakit hati
dan mcm2 lagi pasal hati....

aq taktau ape yang korang paham pasal hati..
tapi hati dan perasaan adalah satu bende yang sukar untuk aq jelajahi..even my own heart...

jage hati...
pernah aq cube untuk mendekati hati orang namun kadang kala ia amat lah payah nyer...
mungkin kerana aq xpandai untuk ambil hati..atau aq tak reti nak jage hati...

makan hati...
kadang2 tu yang aq rase..
bukan kerana aq xberani..tapi
salahkah aq nak puaskan semua orang agar tiada yang terluka walaupun aq telahpun terluka..

dulu orang panggil aq gengster..which i dont know why..may be my style or my size..i dont know...and yet aq jarang jage perasaan orang..aq terluka??mungkin tidak..

tapi sekarang, aq amat sensitip dengan perasaan orang...terlalu menjaga hati..itu yang boleh aq bagitau pasal sifat aq sekarang...
salah ke untuk katekan "yes" berbanding "no"???

aq tau kadang2 kite nak tegak kan yang hak itu amatlah wajib nyer...tapi kadang hati yang nak terlalu menjaga nie menghalang..
takut2 kawan terase hati, yang tua rase tercabar, yang hebat menjadi lawan...
jadi, yang hak tak tertegak dan batil tidak tercegah...

kadang2 sebab terlalu menjaga hati manusia la, aq sebenarnyer da melukakan hati Allah...
Allah yang menyayangi hamba-Nya..dan Maha Pengasih...
Allah yang aq cinta dan kasih lebih dari segalanya...
dan kadang2 aq still terhalang menegak kan hak sebab hati..dan kadang2 aq rase hati aq nie lemah....
perkataan sorry xkan pernah jauh dari hidup aq sekarang...aq takut aq buat orang terase hati...
yet..what else should i do??

p/s: sometimes we always hurt somebody that we love not because we want to but we must too..we hurt them because we love them...will they forgive me

Thursday, September 24, 2009

dari e-mail

kenangan raye pertama setelah 3 tahun raye diperantauan

kakak2 yang disayangi..haha(sayang ker??)


anak2 buah aq yang selalu dibelasah oleh ku dan akak ipar ku satu2 nyer..(ampun mak su yer...haha)
4:52PM-seremban lagiii

assalamualaikum...
aq gune desktop rumah hari nie..mcm malas la plak nak bukak laptop..lagipun kang klu da duk depan laptop..sume keje xjadi weii...
nie pun, kawan ajak raye aq mcm malas jer nak jalan..
mungkin sebab aq rase aq da besar panjang dan bab jalan2 raye pun, bukan dapat duit raya..haha..gurau je..(hakikat raye dan ziarah umah orang tu bukan sebab duit raye yer..tapi ikhlas nak rapatkan ukhuwwah)..
ape2 pun aq still xmo jalan hari nie..

once aq tengok desktop yang memang da ter"on" nie, aq tengok ade orang rumah aq yang terjah blog aq and bile aq sign in je blog, aq tengok kat bahagian folower ade name aq sendiri...
gerenti adik aq yang buat..bley ke aq folow blog sendiri...tapu hakikatnyer..da aq yang update..mesti aq yang folow..haha..bagus2..

ape2 pun..inbox email xpernah menunjukan angka kosong setiap kali aq bukak..dan aq terima dari yahoo group aq sendiri...rindu rasenyer nak beraye ngan akhwat semua..yang oversea tu excluded la yer..sebab xmampu nak ziarah atunna semua..salam raye dari malaysia je la yer..hehe

dalam email tu ade kate2 dari seorang yang sangat aq kagum...dan kate2 tu akan aq jadikan kate2 semangat...tu yang nak share bagi sape2 yang tak dapat email tu...hehe

"Janganlah kalian berputus asa, kerana putus asa itu bukan dari akhlak muslim. Hakikat kenyataan hari ini adalah impian semalam, dan mimpi hari ini adalah hakikat dan kenyataan hari esok, dan waktu masih banyak. Anasir kekuatan sentiasa berada dalam jiwa kamu yang beriman, walau bagaimana besar pun kekuasaan kebatilan. Orang-orang yang lemah tidak akan menjadi lemah untuk seumur hidup dan orang yang kuat tidak akan kekal kekuatannya selama-lamanya "
{Hassan al-Banna}

p/s:asgment xsiap lagi..asal nak buat jer teringat kuih raye..asal nak buat jerade orang datang raye..so..moral of the story..layannnn raye..asgmnet tinggal dulu..haha

Wednesday, September 23, 2009

suapan neraka


5:47PM-seremban

assalamualaikum...

alhamdulillah buat hari nie...sakit mata kurang da skit...
ade yang suruh jage makan....ade yang kate jangan layan...huhu
insya-allah sume nye akan aq praktikan...

ehm...
baru tadi aq tengok satu motivasi "bersama Dato' Dr. Fadzilah Kamsah"..
tajuk die pasal tegur...best ar die..huhu

tapi ade satu bende yang aq suker dalam ceramah die tu...
die cakap pasal...
"memberi makanan pada anak isteri dari hasil yang haram adalah bererti juga seperti memberi suapan neraka..."


dari mane datang nyer duit haram tu, kite sebagai muslim lagi tau kot...kite bley tipu orang lain..tapi kite xbley tipu diri sendiri dan yang paling penting kite xbley tipu ALLAH..
tau x..."yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas.."-no compromise!!!
"daging yang terhasil dari duit yang haram lebih afdal dibakar dengan api neraka"
(dato' fadzilah kate hadis Rasulullah tapi aq xtau riwayat sape sebab die xsebut..nanti cek balik la yer)

semoga kite dijauhkan dari perkare2 mcm tu...kite sayang anak isteri biarlah sayang dunia dan akhirat...kite nak rase senang dunia tapi xsedar kesusahan akhirat itu lebih pedih azabnyer..
betul la kan??kan??
andai kite lihat, ulama'2 sangat menjaga makan minum mereka...

lagipun..entry sebelum nie kite ade cerite pasal doa kan..
makanan yang halal dan haram akan relate dengan ketermakbulan doa...
banyak hadis bukhari muslim tentang halal haram pemakanan dan ketermakbulan doa...

nanti aq try masuk hadis berkaitan..sebab aq bukan terel sngat nak kopek lebih2..takut silap gak...aq pun still on learning...huhu...

ehm..tapi tu sume bukan alasan yer xnak tegur orang...
tegur orang tu perlu walaupun, kadang kite sedar kite bukan baik sangat...
sebab klu nak tunggu kite 100% baik, smpai bile2 pun kite xlayak tegur orang..
nak tegur orang x perlukan syarat 100% baik yer geng...
kan Rasulullah ajar..."smpaikan lah dariku walaupun satu ayat" dan kate2 Rasulullah xpernah salah...smpaikan la...

p/s: tegur2 la andai tersalah..semoga kiter dieberkati dan orang yang ditegur pun diberkati hidupnya..huhu..
jom smbung wat asgment...ade 5 asgment xsiap lagi nie...

Tuesday, September 22, 2009

doa


9:02pm-seremban

assalamualaikum...

hari nie raye ke-3...well, ingat2 balik ade jer kawan2 yang aq x wish raye lagi...
ape2 pun buat semua sahabat aq di dunia nie especially...

mas, kathy, isah, zila, sal, teh, dayah, kecik, nadia, ada and ija...

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMENANGAN SETELAH SEBULAN MELAWAN NAFSU..
SALAM AIDUL-FITR BAUT SEMUA...

nmpaknyer penyakit lame aq da datang balik...anyway, penyakit nie aq akan kene sebulan sekali..klu ok skit, 2bulan sekali..penyakit ape??
aq ade satu penyakit yang aq xtau la ape namenyer..aq try carik kat internet tapi aq xpasti gak ape penyakit aq...aq akan kene infection on eyes setiap sebulan sekali...die akan merah dan gatal tahap naga smpai kadang2 aq rase nak kuarkan jer biji mate nie and rendam dalam air detol, biar bersih skit...hahha..
aq xtau la..
klu ade doktor yang bace blog aq nie bley la kot tolong mcm mane nak cegah...huhu


ok2..back to the main point..aq nak cakap pasal doa...
nak tau x..
Allah xpernah kate tidak pada doa kite...doa kiter sebenarnyer akan dimakbulkan jua...even doa jahat2 pun(semoga kiter dijauhkan)...
lagi pun doa tu adelah salah satu menunjukan kite bersifat hamba dan lemah..sebab tu manusia akan berdoa pada Allah kerana Allah maha berkuasa atas tiap2 sesuatu...
tak de ape yang Allah tak tahu..even ape yang kite niatkan pun Allah tau..
tapi ramai gak yang kate...
"knape doa aq lmbat dimakbulkan..Allah xsayang aq ker??"

if u guys wanna know...

ALLAH replies our doa in three way:
1: "yes"-give what u ask for
2: "yes but not know"-give what u ask for but just about time(better time)
3: "I,ve a better plan for you"-Allah knows better

sometimes we feel, what we ask for is better for Allah to give now, but actually we can even expected what a next second could change..
so, its better for you guyz to keep praying...
kadang2 manusia nie, bile susah baru nak doa pada ALLAH..senang..toksah nak dok harap la...
bile doa xdimakbulkan sekarang(mengikut kehendak die) mula la nak kate ALLAH xsayang la..itu la ini la...memang lumrah manusia
manusia means pelupa...(semoga kite xlupe diri)

aq bukan nak kete kat orang sebenarnyer..sebab aq lebih kurang mcm tu la...
mate aq nie bile sakit, baru la nak rase nikmat mate sihat..mase sihat jarang sangat aq ucap alhamdulillah...
tapi bile da sakit, baru nak ucap alhamdulillah sebab klu bute lagi sedih kot...huhu

so..
"ucaplah alhamdulillah, syukur kite kepada ALLAH"(lagu raihan dulu2)
dan doalah kerana Allah memang rindu nak dengar suare hambanya mengadu pada-Nya...

p/s:semoga mataku sembuh sebelum exam rabu depan.....

Monday, September 21, 2009

my email

5:40pm-seremban
assalamualaikum..

> Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.
> Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.
>
> Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar! Coklat mampu
> merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang
> banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.
>
> Kebanyakan lipstick yang korang pakai sekarang ni mengandungi sisik
> ikan yang telah diproses.
>
> Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan
> bukannya perasa tambahan pada makanan.
>
> Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan > jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

> Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh. Sensor
> nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan
> di mana mangsa berada.
>
> Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan
> sekurang-kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman
> berterbangan ketika anda menggunakan flush tandas.
>
> Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan mendapat
> jawapan 12345678987654321.
>
> Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

> Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.
>
> Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.
>
> Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.
>
> Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap
> tahun.
>
> Mengikut statistik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling
> banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang
> berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.
>
> Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.
>
> Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya
> menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepaskan anda serta merta.
>
> Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10
> tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa( 10 tahun
> untuk bahagian bibirnya sahaja)

moral of the story aq:
"klu korang perasan la kan..banyak dari fakta kat atas nie kite xprasan and mungkin jarang dengar..."
knape yer..sebab kite terlalu sibuk dengan dunia kite...banyak fakata kat atas nie menceritakan tentang penciptaan Allah yang berlaku di dunia...
fakta yang paling menarik yang aq nak cakap is tentang berjudi...sebenarnya bukan berjudi jer yang akan menghayalkan kite tapi ape2 yang lain menghayalkan kite sume nyer bley dikatekan haram..arak,dadah, zina dan ape2 la....sebab bende yang menghayalkan kite akan menyebabkan kite jauh dari Allah....

pasal fakta terakhir plak..leonardo tu memang xde keje lain yek...10 tahun mase tu, umat islam da khatam satu al-quran and hafaz da...die dukk la wat lukisan yang pada aq, xramai pun kate lawa...huhu
so, umat islam sekalian..jgn la nak menghabiskan mase korang ngan dunia nie..semuanya hanya pinjaman dan mainan yang sementara...



sebanarnyer kan..
"selangkah kite pada Allah, seribu langkah Allah pada kite"
tapi kenape kite jarang ingat Allah dan kembali pada-Nya...

p/s:aq dapat rasa aq lemah sekarang dan akan semakin lemah sebab aq tidak buat ape yang Allah suruh..kadang2 aq bingung and rase sangat futur..
"ya,Allah tetapkanlah aq di jalan-Mu"

Saturday, September 19, 2009

i miss muhammad

11:38pm-seremban,n.9

assalamualaikum...

setelah 3 tahun aq xberaye dengan family, aq rase mcm lain jer skit....
tapi ape yang same is...
malam raye dulu aq rindukan seseorang iaitu Muhammad bin Abdullah dan hari nie pun same...

aq xtau la aq layak ke masuk syurga...aq tau aq xlayak tapi aq xnak masuk nerake gak...
dengan perangai yang aq ade skang, aq rase mesti rasulullah s.a.w xnak jumpe aq...
aq rindu die tapi ape yang die da smpaikan bukan semua aq ikut...
kadang2 aq rase truk...
kate sayang, cinta..tapi....=(

sebab klu ikutkan adat bercinta...
klu bercinta, mesti kiter sanggup lakukan semua untuk orang yang kite cintai tu..
tapi aq..cakap jer rindu n cinta...tapi kelakuan aq lansung xde gaye cinta dan sayang pada Rasulullah s.a.w...
aq bingung di malam raye nie....
ramadhan da pun pergi dan "berubahkah aq??"

i really sorry, my love (Rasulullah s.a.w)
i'll try to promise u that i will make a history just like u did..
i hope i will always be on the right path just like ur frenz do...
as long as i alive, as long as my soul in my body,
i will work for islam...and bring islam back on this earth..
just like u did for us...
even u had be thrown by stone,
even u had be prick by an arrow,
and your bleeding....
u never stop doing ur job (sperad islam)
and why should i??...
thanks for doing that for us...
thankz Allah for the spirit of love that u blow in our soul...
alhamdulillah coz now i'm very proud to say...

"i'm muslim and i always love u"

ramadhan dan syawal

2:59 a.m-seremban

assalamualaikum...

selamat gak aq smpai umah ptg td pkul 6 ptg..
bukan la jauh pun aq blajar..sebelah negeri jer pun...
tapi nak balik still banyak masalah gak...tensennn

KTM..
tu la kenderaan awam feveret aq..dari serdang terus jer seremban...
tapi tadi aq naik dari KL sentral...harga up skit ar, RM6..
xde la semahal tiket balik new castle(kota Bharu)..huhu

ape yang aq xbrape nak suke tapi aq redha je is..
aq berdiri dlm train tu dari KL sentral-seremban..ade la sejam lebih gak...
nyesal ar skit xnaik bas..bas RM 6.80 jer..tapi mesti dapat duduk punyer...

ape2 pun, bukan kesah KTM atau bas yang aq nak share...
sebenarnyer..sedar xsedar nmpaknyer ramadhan da nak abis..hari nie puase ke 29..klu ahad raye, mkne nyer besok da x pose lagi...

ade satu gamba yang aq nak share...


sedih nyer...nak tunggu tahun depan belum tentu nyawa masih di jasad..
radio plak lagu raye xabis2 kuar..sedangkan ramadhan yang paling best da nak abis...
tu la satu adat kat malaysia yang xbrape nak berkenan..tapi kadang2 layan ar gak lagu raye tu..cume bile ingat or dengar je perkataan raye trus mcm sedih sebab ramdhan da nak abis...

lepas nie nafsu kite dapat geng die balik..sape lagi klu bukan setan...
tapi aq rase semua orang da ditarbiyah mase bulan ramadhan xkan mudah la sgt terpengaruh ngan setan2 tu..huhu

ramadhan pergi,syawal kembali,
ade yang gembira, xkurang ade yang bersedih..

"tadi kakak aq citer pasal ops kemalangan raye tahun nie paling truk ranking..25 orang dalam sehari..."

tolong la wei sayang nyawa korang...klu korang xsayang pun, mesti ade lagi yang sayang...
mungkin kiter xsedar...

ape2 pun..
buat semua...
"selamat hari raya maaf zahir dan batin"

p/s:tadi beli baju raye tapi xmuat la plak..mase nak p tukar..makcik tu da mcm marah...bukan customer always rite ker??aduhhh...

Wednesday, September 9, 2009

usaha vs takdir


11:00AM- faculty pertanian 2

assalamualaikum n koniciwa...
selamat berpose minna san

hari nie rase mcm exhausted skit sebab semalam wat assgment lewat..
xbley nak wat ape ar...balik dari tarawikh je da pkul brape ye x??

well, hari nie da pose ke-19..so ape yang kite tunggu lagi..
tinggal 10 hari jer nak kejar amal2 free dan mahal lagi berkualiti..huhu=P

aq sajer nak share tentang usaha..memandangkan 2nd test aq nak datang da minggu depan...
nak bagi la diri aq tazkirah skit memandangkan test 1, resultnyer bukan seperti yang aq harapkan...huhu
usaha adalah satu bende yang Allah nilai...bukan keputusan akhirnya...

klu kite lihat..ramai yang study hard tapi result K.O
and ramai yang study biase2 pun dapat result cunnn...

mungkin kite gembire dapat result cun dan sedih dengan result yang cukup2 makan...
tapi sedar tak yang sebenarnye Allah tengok pada usaha kite..lagi banyak usaha lagi banyak pahala kite dapat...dan kat cnie aq nak cakap...
sebenarnyer kiter sepatutnyer kejar pahala bukan lah keputusan akhir...
nak masuk syurga bukan sebab kite dapat dean list, tapi sebab pahala yang melimpah ruah(dengan keredhaan Allah)
sebab keputusan adalah takdir Allah...so, result bagus xbgus bukan la base on usaha kite tapi takdir...
tapi...
usaha yang banyak akan membawa pahala pada kite...

"habis tu, biar je la takdir tentukan..xpayah la blaja klu mcm tu"

bayangkan.......(masuk alam lain yer)

kenape kite nak makan??sebab lapar
lepas makan kite kenyang kan?? betul..betul..
sebab ape kenyang??-sebab sunatullah, bile makan mesti kenyang...
tapi ade x orang makan tapi xkenyang2...ade jer kan..
makne nyer..makan tu usaha kite untuk kenyang..tapi hasil dari makan tu setiap orang berbeze2..
mungkin pak cik abu makan 2 pinggan baru kenyang..tapi pak cik ali minum je pun da cukup kenyang...tapi nak kenyang tetap kene makan....
faham ker???

macam tu gak dengan usaha dan takdir...
sunnahtullah nak dapat result hebat kene usaha..tapi xsemestinya kite akan dapat result gempak walaupun study 3 hari 3 malam tak tido...dan sebalik nyer la...
sebab tu ade kite ade doa "bismillahi tawakkaltu"..makne nyer kite da usaha dengan sehabis baik, dan kini takdir dan keputusan berserah kepada Allah...
sesungguhnya Allah lebih tau ape yang terbaik untuk kite..itu lah namanyer keimanan kepada Allah..
hidup bukan kisah kiter jer, tapi link kiter dengan Allah setiap saat...

dan klu ade yang cakap...
"da takdir aq hidup susah, nak wat mcm mane"
lempang jer orang tu...sape yang bley bagitau ape takdir diri die(die tuhan ker??)...
takdir tu milik Allah..bukan kiter....kite sebagai hamba, Allah suruh usaha...so, usaha lah..ade lah ganjaran yang Allah da janjikan...dan klu dapat syurga..itu la sebaik2 ganjaran...
betull...xbohong....

so, mintak maaf la atas tazkirah yang xseberape nie..klu de silap cakap ler..
yang baik tu datang dari Allah dan yang buruk tu atas kelemahan aq sendiri...huhu=P

p/s:kisah dan watak (pak abu and pak ali) di atas tiada kaitan dengan yang hidup atau pun yang telah pergi..
aq nak dapat kan gak dean list sem nie...hehe bley ker??(aq berserah pada Allah untuk itu)

Friday, September 4, 2009

jahat vs baik

6:40AM-UKM,bangi

assalamualaikum...

sobahunnur...and happie fasting ke-14...(suppose everybody is happy when there is no evil this morning to make sure u not wake up in time for subuh..haha=P)

teringat kata dari sebuah cerita tajuk x ingat...(selalu jer tak ingat tajuk...ish..)
die cakap...
"kejahatan tak pernah berehat sehari pun untuk melakukan kejahatan, dan kenape kite yang berbuat kebaikan perlu??"

betul dan aq sangat setuju la...sebab kadang2 kiter yang buat baik nie selalu jer rase down bila kejahatan mendahului...
down tu xper la lagi kot..tapi klu kiter tak buat baik lansung sebab rase kejahatan tu da sebati dan xbley nak dibetulkan lagi, thatz mean kite telah redha kejahatan tu melata di bumi milik Allah nie...

memang Allah da janjikan kemenangan pada kite..(bile tu xtau,tapi bende tu pasti)
tapi kite xbley nak take for granted..sebab Allah akan beri kebahagian pada sesiapa yang berhak..dan soalan nyer...
BERHAK KAH KITER??
LAYAK KAH KITE, ALLAH NAK BAGI KEMENANGAN TU??

kite umat islam khususnya sedar tak yang kemenangan tu Allah da janji untuk kite??
klu sedar alhamdulillah..
tapi tak kan la kite nak take for granted untuk janji pasti yang Allah da cakap tu...
sebab
"tidak akan sama nikmat orang islam yang berjuang mendapat kemenangan dengan nikmat orang islam yang tidak berjuang..."
to be continue..(ade kawan da bising suruh siap2 p klas..padahal die jer ade klas..aq free giler hari nie..hahaha)

p/s: nak p amik saham 1 malaysia untuk pelajar uni baru..100 unit tu...jeles???

Thursday, September 3, 2009

kehilangan

12:42PM-library sultan Abdul samad

assalamualaikum...

mengantuk rasenyer nak buat tutorial math di tengah hari yang bising nie..
tapi nak tak nak kene gak sebab ptg kang pkul 4 nak kne hantar...huhu

kesibukan kawan2 p wat perjanjian ngan ptptn buat aq pening pikir soal kewangan aq...
al-maklum la...student bile blaja,yang pening kepale xlain..klu bukan study mesti sebab duit..
but its okey..mungkin Allah da tentukan yang terbaik untuk aq di hari esok..sape la tau...
we can't estimate what a next second could change..

sambil aq mengelamun pasal masalah dunia nie..sebenarnye ade insan yang sedih atas kehilangan ibu tersayang di puase yang 13 nie...maksud nyer ade lagi lebih kurang 12 hari lagi nak sambut aidilfitri...
pukul 11 aq terima mesej dari sahabat tentang ibu insan tersebut yang nazak..al-fatihah ku doakan untuk kesejahteraan ibunda insan tersebut yang tersayang...namun pada 11.40,aq terima berita kembali, namun berita kehilangan yang aq terima...
mungkin aq xdapat rase ape yang insan tu rase..tapi aq dapat rase bagaimana kehilangan orang yang disayangi...
semoga insan itu tabah atas ujian yang Allah beri...

tiada kata yang terbaik untuk insan tersebut yang dapat aq tujukan..kerana menangis itu lebih baik aq sangka buat nya sekarang....
mungkin aq bley kate "sesungguhnya Allah lebih sayangkan ibu anda"..
tapi ayat tersebut tidak akan menjadi penawar saat ini...

kejadian sebegini buat aq terase....ajal,maut hanya Allah yang tentukan..
kita entah bile..mungkin 10 minit,20 minit atau pun 5 saat dari sekarang...
sebelum terlambat..ucaplah rase cinta pada Allah dengan zikir...

takziah buat sahabatku dan keluarga...
AL-FATEHAH.....

Monday, August 31, 2009

hipokrit baik ke buruk??


6:15AM-seremban

assalamualaikum...

sobahunnur(selamat pagi in arab)..n happie fasting to everyone...

aq tak tau ape yang buat aq fikir tentang menjadi hipokrit...
hipokrit tu nmpak mcm xbest n jahat je, ye x??
hipokrit a.k.a berpura-pura a.k.a menjage hati...
bley ker??

klu aq kate kite jadi hipokrit sebab nak jage hati ok ker??

aq tak tau pengertian hipokrit pada orang lain...
tp aq rase setiap sesuatu pasti ada buruk baik nyer...
dan xsalah kite menjaga hati seseorang walaupun kite xsuke seseorang tu...

teringat aq kate2 dari sebuah drama malaysia..xingat citer pe
seorang lelaki tu suruh awek die pakai tudung sebab nak jumpe mak lelaki tu..
then awek tu cakap die xnak jadi hipokrit..
n lelaki tu balas.."bukan nak suruh awak jadi hipokrot,tapi x salah menjadi yang lebih baik"

kadang2 alasan "xnak jadi hipokrit" lebih kite suke gunekan untuk elak diri kite dari buat baik..
tau tak klu kite selalu jadi hipokrit lame klamaan kite akan jadi ape yang kite selalu hipokritkan tu...mungkin kite jahat tapi pura2 baik..n insya-Allah lame klamaan, kite akan biasa jadi baik..mane la tau..huhu



mngikut pngalaman aq la..dulu aq xde la baik pun, lepas tu walaupun aq xsuke seseorang tu, aq akan tetap layan dengan baik untuk menjaga hati..dan lame klamaan aq da terbiasa menjaga hati orang dan sekarang da jadi darah daging...mungkin Allah sayang aq..alhamdulillah n sebab tu aq sayang Allah lebih laaa....huhu

well,lain orang lain pengalaman...
ape2 pun ade jer hipokrit yang x baik...
cth yang terbaik la...
"mase cinta sume indah,bile da putus lain crite nyer.."
memang betul pun, mengikut pengalaman adik aq menjadi seorang lelaki..
lelaki selalunyer akan tunjuk baik depan awek die..sedangkan hakikatnyer adik aq da pasang brape ramai da...
so, wanita jgn mudah tertipu yer....

p/s:Alhamdulillah aq xpernah terlibat dengan kes cintan cintun dengan manusia nie...sebab Allah sayang aq n aq sayang Allah lebih dari seluruh nya..klu aq jatuh cinta sekali pun, pastinya lelaki tu Rasulullah saw...huhu

Sunday, August 30, 2009

macam mane nak bertahan??

6:44AM-seremban

assalamulaikum..
ohaiyoo ghozaimas minna san...

selamat berpuasa, top up amal, dan charger iman...
hehe=P

bukan henset jer ye kene charger and top up tau...iman n amal pun same...
A:henset klu tak top up jadi ape??-xbley pakai
B:amal klu x top up jadi ape??-xbley pakai
(cth ayat:"ko ni xbley pakai (xgune) la")

A:henset klu tak charger??-mati a.k.a xbergune lagi...
B:iman klu tak charger??mati (hati) a.k.a xbergune gak

so,klu kite bley memahami henset kite nak ape untuk trus hidup dan berguna pada kita,
so....pasti kite lebih tau ape yang hidup kite perlukan untuk trus dan disayangi Allah...
betul..betul..betul..(style ipin yer...)

tapi kan??mcm mane nak istiqamah ar??
sebab aq rase ramai jer yang baik di bulan ramadhan nie...
tapi bulan depan,dan depan lagi, dan depan lagi??
sume tu perlukan istiqamah tahap naga nyer....

aq tak tau la orang lain..tapi aq rase kematian adalah sebaik2 tazkirah(peringatan)
sebab kan...kite tak tau bile kite mati...tp harapan kite mesti nak mati dalam iman (shahid)
so,kite akan sedaya upaya tahan diri dari buat kemungkaran...sebab kite xnak mati mase...
1. tgh peluk seseorang bukan muhrim (dating baikkk punya haaa..)
2. tgh tenking(marah) mak/ayah sebab xbuat air pagi2 (bukan bulan pose la)
3. tgh renovet kete sebab nak blagak ngan orang lain
4. tgh makan2 yang banyak dan sedap tanpe pikir orang yang kelaparan(miskin)
5. tgh macam2 lagi la tanpe niat kerana Allah...(tgh wat ape yang ALLAH xsuke)

nmpak mcm senang jer nak buat baik..memang betul..
tapi yang susah adalah nak maintain wat baik...
tapi kite kene sedar...
"satu saat sekarang tak mungkin same dengan satu saat lepas"
n
"nobody know what a next second could change"

satu video best...hari2 aq tgk video nie n nak nangis..
jadi mcm nak share jer...malas nak upload video sebenonyer..lambat
tapi video nie besttttt.....huhu so,nak share ar gakkkk...layannnnn




Berubah
by edCoustic

Berubahkah aku hanya bila ada sesuatu
Terus aku pulang pada sikap sebelum kuberubah
Hanya sekedar sesuatu tak berapa lamapun itu
Jarang kuterendap dalam sikap dimana kuberubah

Reff :
Tuhan aku hanya manusia
Mudah berubah lagi dalam sekejap
Tuhan aku ingin berubah
Dan kubertahan dalam perubahanku

p/s:kadang2 aq sedih gak...apesal susah aq nak brubah...tapi Allah kan memang tau sifat manusia..sebab tu kite kene selalu mencari rahmat,hidayah,redha Allah...

my konvo...=P



hoorayyy...

dengan akak2 bac.science bio-industry

1:22AM-senawang

assalamualaikum...

setelah sekian lame..baru td aq dapat tgk all my konvo picture..
tu pun dalam friendster kakak...
ape2 pun..aq harap aq dapat pakai baju merah upm dengan line 3 kat tgn(phD)
insya-Allah...

hehe=P

Saturday, August 29, 2009

try to understand

4:25PM-seremban

assalamualaikum...

selamat berpuase buat semua...

satu video yang bley buat kite fikir...
cube untuk bersangka baik pada semua orang....



Friday, August 28, 2009

hargai jasa mereka

lawatan mase bulan pose ke kuching..diploma in food estet management

2:44PM-seremban

assalamualaikum...

hari nie aq dapat balik umah and berbuka dengan family..
sejak 3 tahun lepas aq tak dapat buka ngan family...
bagi yang da selalu berbuka dengan family mungkin x rase syahdu..
tapi aq nie emo skit...terharu 1st time dapat b'buka ngan family lepas 3 tahun...
huhu..
so,kat umah xde wat ape sangat just jelajah blog orang,tinggal tapak and melihat ape yang bley jadi tazkirah wat aq hari nie...
dan aq jumpe satu iklan petronas yang da wat air mate jatuh..huhu
g link ni...

mungkin kite xsedar..tapi hakikat nyer bende nie salalu berlaku zaman kite...
kenape??
sebab islam tidak dijadikan cara hidup...

p/s:kat sarawak berbuka pose dipanggil "sungkei"..aq rindu sarawak tapi nak sungkei ngan mak ayah kat umah..huhu

Thursday, August 27, 2009

perasan ke kite??


11:48PM-bangi,selangor

assalamualaikum...
nmpak nyer malam nie mcm sangat best sebab nak qiam ramai2 besok pagi...
bulan2 ramadhan nie, nak bangun qiam sangat senang...aq dapat rase la..

klu b4 this seminggu sekali tu mcm sangat berat..kunci jam 4:30am, pkul 6:30 baru bangun..
so,qiam mende name nyer..kah kah..
well,hope sejak NATES" sume da xde..bley la kot nak tambah amal skit...huhu
lebih kurang macam amal free...

before tu...
well..kelas pagi tadi buat aq tersedar dan sangat insaf...thankz to prof.khanif sebab walaupun nampak mcm lecture biase tapi sebenarnyer da buat aq terhantuk ar gak...

tau tak korang...
fakta:
1.9-10 juta orang mati setiap tahun kerana kelaparan...
2.50% dari semua makanan di US adalah dibazirkan
3. UK pembaziran makanan adalah mencecah 20 juta tan
4. malaysia-20 000 ton pembaziran makanan di malaysia
p/s:cek kat the star pagi tadi 27hb ogos



jadi kenape la aq still blaja mcm mane nak bagi makanan cukup untuk setiap rakyat malaysia sedangkan rakyat malaysia nie da mcm banjir dengan makanan + siap bley bazirkan lagi...
tgk je la bukak pose tu......sorang 3 plastik..tapi time buke 1 plastik jer licin..2 lagi tong smpah makan...besa la budaya tu...kat malaysia la...
korang p la kat africa...baru sedar kot...



p/s:ckp orang pandai la kot..aq pun same..nasib ade geng yang bley habiskan...=P

Saturday, August 22, 2009

puase and al-quds



11:00pm-bangi

assalamualaikum...

rase nyer da agak lame tak update blog nie..
bukan xnak updtae tapi terlalu sibuk dengan tugas sebagai manusia di muka bumi...
al-maklum la...bumi nie kan besar...

ehm..SELAMAT BERPUASA buat semua yang berpuasa..
xkesah la muslim yang memang wajib puase atau pun non-muslim yang sedang belajar berpuasa...

sesungguhnya puasa itu ade hikmahnye..huhu

tapi dalam kiter berpuasa..saudara kiter di palestine jgn luper...
tau tak hari jumaat lepas means 30 sya'aban=21 ogos tu hari Al-Quds??
well,kiter excited nak smbut raye so,mungkin ade yang lupe...

teringat ade seorang of my frenz bercerita tentang seorang "ustaz" yang datang untuk berceramah tentang islam n so on...
pastu die ade sentuh tentang palestine n boikot...




ape yang paling mengjutkan adalah..ustaz tu cakap mcm nie (+- lebih kurang la..)
"betul ke nak boikot??suke2 hati nak boikot..klu betul nak boikot..boikot la semua...tu..lampu jalan tu,kapal terbang tu..kan yahudi yang buat...hahhh,langgar la lampu jalan tu, nak p jauh2..naik la sampan..xpayah naik kapal terbang...nak boikot sangat..xnak makan McD la..nak boikot itu la..ini la..."

pendapat aq..."ape la mentelity ustaz tu senteng dan senget sangat??"

selagi mane kite mampu boikot,boikot le...
lampu merah,tak kan nak langgar..bawa mudharat la....
ade otak??
lu pikir la sendiri...

sepatutnyer ustaz tu xbley la nak cakap mcm tu...sebab....

klu sekali pun kite tak mampu nak kurangkan bom yang jatuh dari langit seprti hujan di bumi palestine,tak bermaksud kite tak perlu jugak kurangkan bilangan peluru yang menembus dada saudara seislam kite lebih2 lagi kaum wanita,warga tua dan yang paling ngeri sekali kanak2 yang kiter bley anggap bayi dan tak berakal lagi....
ustaz tu xde hati perut ke cakap mcm tu....sedih betul weiiii....

klu xnak boikot..ikut la...tapi tak payah la ckp tnpe fikir kesan nyer...
awak tu ustaz dan membawa qudwah buat yang lain...
klu ade yang berpegang pada pendapat ustaz tu..selame nyer la ustaz tu bertanggungjawab...

sedih la gak bile fikir2 balik ape yang my frenz tu cerite...
klu la saudara sedarah die ade kat sane dan mati ditembak yahudi ketika nak p sekolah atau pun tengah tido atau solat...jgn nak mengamuk sebab duit peluru tu kamu jugak yang bagi...

ape2 pun, semoga bulan mulia dan penuh barakah nie akan membuka mata hati kita yang selame nie tertutup...
buat ustaz tu, aq harap lepas nie die akan diberi petunjuk yang lebih baik....

p/s:dr.zainur rashid pernah cakap...boikot tu adalah cara kite yang paling jelas yang kite sayangkan saudara seislam kite dan kite nak tolong..doa semua pun bley doa..tapi doa sape yang akan dimakbulkan terlebih dahulu,kite tak tau....berape banyak doa kite yang Allah da makbulkan??
fikir2kan dan selamat beramal....

Tuesday, August 18, 2009

aq nak tanyer....tolong jawap

8:49am-faculty food science

assalamualaikum...

selamat pagi n ohaiyyo...
pagi nie setelah tunggu 30 minit,nmpaknyer Dr.Idham xmasuk klas..
baru jer excited nak blajar math pagi2 nie...
so,xpe..kiter buat assgmnt smbil try to update blog...

ehm...semalam aq borak2 dengan my friend..
die kate antara bende yang xbley settle walaupun kite da meninggal adalah
HUTANG...
means mase akhirat nanti kene bayar gak...

well,memang betul pun..
pastu aq tanye pasal mencuri...

"klu kiter mencuri dalam jangka mase yang lame pastu kiter da insaf...then kiter da tak ingat pun orang yang kiter da mencuri dari die tu..so,kire barang curian tu mcm hutang gak atau pun settle??.."

aq tak pernah tanye soklan nie kat sape2 smpai la semalam...
n aq n kawan aq tu xdapat nak settle...
so, mcm mane yek??

ehm.........
sape2 yang tau..moh le sharing...

PERHATIAN:
- petang jumaat nak p riadah dengan kosmate bac.science agri-bisness..
sape nak join jom ar kat bukit expo...
-jumaat tu gak adalah hari Al-Quds..jangan lupe doakan kemengan palestine..

Friday, August 14, 2009

H1N1 or B1N1


3:46pm-pert2,serdang

assalamualaikum...

nampak nyer semakin ramai hari nie yang sakit kat pusat kesihatan..
doktor pun macam letih + terkejar2 nak solat lagi nak makan lagi...

seakan-akan tande graf pesakit H1N1 tidak akan menurun...
kat portugal sehari 150 orang yang mati sehari dan kat key ell pun semakin tinggi...
al-fatihah buat cikgu sekolah aq kat SMK Seri Pagi yang telah meninggal dunia akibat penyakit nie...
well,aq pun batuk xsurut-surut..suare makin hilang tapi exam semakin rancak..
doktor pesan..klu demam panas 38 darjah ke atas..mungkin aq pun kene kuarentin..

bak kate kawan2.."sekarang nie,syarikat yang paling untung adalah syarikat yang jual mask"
ape tak nyer..klu mask hanya boleh di pakai 24 hour then kene tukar mask baru..memang la dieorg untung...

tapi lecture aq plak kate sekarang nie ade virus baru...B1N1..
pernah dengar x??
1st aq dengar terperanjat gak...sebabdalam berite x kuar lagi...
rupe2 nyer..B1N1 tu virus bini a.k.a isteri...
takut bini atau takut kene leter tu aq xpasti...
hanya si suami yang memahami...huhu
macam2...=P
klu korang mane yang korang rase lagi bahayer??

ade gak aq doa supaye virus nie p serang orang zionist kat palestine tu...biar mati merane semua..tapi xde la plak virus nie kat sane...

ade gak yang fikir..virus2 nie adalah rancangan orang atasan untuk lakukan ubat dieorang...
tak tau la nak cayer atau tak...just dengar jer...

ape2 pun, aq pernah dengar (xpasti dari mane)
di akhir2 zaman (hampir kiamat), akan timbul mcm2 penyakit yang pelik...
well,aq rase lepas JE,SARS,seleseme burung and sekarang H1N1 da menunjukan tande2 tu...

ape2 pun kematian tu pasti..mcm mane kite nak mati tu hak ALLAH...
teringat ayat al-quran yang sebut...
"sesungguhnya kamu mengharapkan mati(syahid) sebelum kamu menghadapinya,sungguh kamu telah melihatnya dan kamu menyaksikanya"-ali-imran:143

memang kite selalu harap kite akan mati syahid...tapi klu depan mate kite berlakunye kematian tu, sanggup ke kite menghadapainya??which is kite sendiri tau usaha kite untuk dapat syahid..

hari nie aq terfikir..layak ker aq untuk syahid dan berada di sisi Rasulullah di akhirat kelak...

p/s:aq rase lelaki lagi takutkan B1N1 dari H1N1..haha=P

Tuesday, August 11, 2009

believe dan yakin




12:46pm-serdang,Malaysia




assalamualaikum...




siape yang hari nie die bangun dan yakin bahawa hari die akan hapie??


aq tak tau klu ade yang kate "aq..aq.."(sambil angkat tangan)


tapi pada aq..semua berharap yang hari nie akan gembira tapi bukan 100% yakin gembire...




tapi korang tau x bahawa keyakinan tu lah sebenarnyer memberi kesan pada perbuatan kite seterusnye keadaan kiter??




ape sebenarnyer takin yang kiter faham...


yakin is perasaan yang benar-benar tau dan faham...


contoh klu kiter benar2 tau yang kiter bley lompat longkang selebar 1 meter,then kiter akan lompat..




aq bukan nak jadi cikgu n nak ajar tentang ape itu yakin dan buat ayat menggunakan perkataan yakin..tapi percaya atau tidak yakin sangat berkait rapat dengan keimanan kiter kepada Allah..




klu kite yakin Allah itu wujud,pasti semua makhluk akan merase rendah diri dan jalan menunduk kerana takutkan Allah..


klu kite yakin bahwa syurga itu nikmat akibat kebaikan dan neraka itu akibat dari kemungkaran..mesti semua orang nak buat baik dan masuk syurga...




tapi malang nyer kiter xde keyakinan a.k.a keimanan tu...


kite tau jer tapi tak yakin...semua nak masuk syurga tapi tak perbuatan kiter menunjukan kita xnak masuk syurga...


mcm contoh lompat longkang tadi la..


klu kiter yakin,kiter akan lompat...tapi klu kiter sekadar cakap "aq bley lompat"tapi x lompat pun..nmpak sangat kiter x yakin...




Rasullulah pernah bersabda:"semua umatku akan masuk islam kecuali yang enggan.."


yang enggan tu orang yang xnak contohi rasulullah dan membuat kemungkaran...




klu kite yakin pada kate-kate rasulullah,kenape kite nak risau yang kiter xkan masuk syurga..


kite risau sebab kite enggan buat ape yang Allah suruh..sebab kiter da buat perbuatan orang-orang yang enggan...




jadi kat sini..aq nak pesan kat diri aq...aq nak jadi orang yang yakin pada janji Allah...


Allah kan Maha penyayang...dan aq sayangkan Allah dan pesuruhnya...huhu=P




p/s:mase orientasi ade fasi tu name die Yakin...tapi belum tentu die adalah orang yang yakin..haha

Thursday, August 6, 2009

dejavoo

1:33pm-upm,serdang

assalamualaikum...

pagi nie mcm biase la klu balik upm..mesti xchat..dan aq demam buat kali keduanya dalam masa kurang dari 3 minggu..
kali nie dengan batuk sekali..
konvo 8 ogos nie..dan diorng kete sape yang ade simpton h1n1 xpyah datang konvo..
termasuk la aq sebab aq hari nie da masuk hari ketiga aq batuk teruk..
huhu..sedih..

tapi pada aq, sakit is something yang Allah bagi tande Die sayang..
so,xkesah la sakit pun..huhu

ade satu soalan yang selalu jer bermain dalam fikiran aq sekarang...
kebelakangan nie selalu jer aq rase perasaan dejavoo..
tau x ape tu dejavoo??
dejavoo tu adalah satu perasaan di mana kite merasekan bahawa perkara tu pernah berlaku dan berulang..
ade yang kate x mustahil sebab sebelum dilahirkan Allah da ceritakan semua takdir kite..
so, xhairan klu kite merasekan perasaan dejavoo tu..
so, aq harap hari nie akan berjalan dengan baik...

pada sesape yang masih sihat..hargai nikmat sihat itu...

p/s:dejavoo tu xsame dengan perasaan terkenang-kenang..huhu

Monday, August 3, 2009

realize


12:18 PM-seremban,n.sembilan

assalamualaikum....

pernah tak kiter fikir adakah askar US jadi baik??
aq pernah gak fikir....mungkin tak askar US yang bersekongkol ngan yahudi laknatullah jadi baik..
klu yahudi tu aq yakin la imposible nak jadi baik sebab dalam Al-quran sendiri banyak sebut pasal kisah-kisah kaum pelampau nie...

so,my friend had told me once..
he know someone that works as a US army..
sebenarnyer sajer je nak tau kehidupan seorang tentera...
die kate askar US nie ok dengan kaum kerabat die jer...
die xkesah kawan dengan saper2 pun except muslim...
klu die die tau jer yang kawan die adalah islam,then perangai die on spot akan berubah...
memang sangat pelampau...

aq rase sebab islam tu kan best dan baik..sebab tu dieorg risau kalau2 islam akan menjadi seperti zaman khulafa' ar-rasyidin dan zaman zaman abbasiyyah di mana ketika islam telah menguasai 2/3 dunia...

tapi islam tetap akan tertegak jugak walaupun orang kafir tu membencinya..
tu kan janji Allah...

so, ape yang aq nak sharing adalah....

kenape la kiter sebagai muslim especially x sedar bende nie...
kite still sokong barangan yahudi walaupun kite tau dieorang sangat benci pada islam..
kite xtau ape yang ade dalam barangan buatan dieorang nie...

teringat satu kesah benar (kakak angkat aq nyer citer)

mase die duk oversea,
akak aq tu nak le p makan2 dengan kawan2...
dieorang p kedai pizza (bukan pizza hut tau)
semua kawan2 die pesan air coca cola(coke)..
then akak tu just minum air suam jer...
dan tau x ade lagi sorang yang minum air selain coke gak...
orang tu adalah berbangse yahudi..
akak tu pun pelik..then try la tnye..
"why dont u drink coke??"
tau x ape die jawap??
"i'm jews.. we dont drink something that we make"

korang paham ape maksud nyer...
yahudi sendiri xmakan n minum ape yang dieorang buat...
mesti ade sesuatu yang kite xtau...

tapi biasa la..nak sedarkan orang bukan senang...
kite suker gak barangan2 dieorang nie...dengan alasan masing2 ade hak sendiri...

kite tetap sokong yahudi n US walaupun kite tau dieorg xpernah brenti bunuh saudare se islam kite..
aq nak brenti sokong diorang dan da buat pun sejak 3 tahun lepas...
korang bile lagi...huhu=P


p/s:ade yang kate kfc kat malaysia nie orang malaysia yang pegang...so,bley jer makan..
pada aq as long as die barang yahudi,mesti susah nak lepas dr tangan yahudi gak...
"niat tak menghalalkan cara"

Sunday, August 2, 2009

geng kapak dan aq

11:08 am-seremban,n.sembilan

assalamualaikum...



macam biasa..pagi nie sarapan goreng cempedak..sedap2..
skang tgh musim..memang sedap..
tapi sakit tekak ar gak..asik makan buah..
teringat pesan doktor minggu lepas...
"jgn makan buah n jangan makan pedas"
tapi semalam da bedal rendang..hari nie cempedak..
baiikkk punyaa...

tinggalkan ceriter makan...

kadang bile online jer..xkire la skype ke ym ke ape2 lain ker..
mcm biasa la..ade yang nak add and ade kawan lame yang bertanye kabaor..

tapi pagi nie luar biase skit...
ade seorang yang aq xkenal pun..sibuk menerjah skype aq tanpe salam...
aq tengok gamba pakai songkok tapi muke ala2 mat saleh gak ar...
so daripada salah faham baik aq tanye..al maklum la sebab die x bagi salam..

aq copy paste je la borak2 pagi tu..huhu

GENGKAPAK DAN AQ


[8/1/2009 11:35:48 AM] gengkapak says: uit
[8/1/2009 11:36:32 AM] HAB says: muslim??
[8/1/2009 11:36:42 AM] gengkapak says: alhamdulilah
[8/1/2009 11:36:50 AM] HAB says: so..
[8/1/2009 11:36:54 AM] HAB says: satrt it with
[8/1/2009 11:36:57 AM] HAB says: assalamualaikum.
[8/1/2009 11:37:02 AM] HAB says: start*
[8/1/2009 11:37:28 AM] gengkapak says: wahh
[8/1/2009 11:38:07 AM] HAB says: ape yang wahh??
[8/1/2009 11:38:14 AM] HAB says: |-(
[8/1/2009 11:38:17 AM] gengkapak says: wajib ke bg salam
[8/1/2009 11:38:21 AM] gengkapak says: ape dalil
[8/1/2009 11:39:20 AM] HAB says: xde la...
[8/1/2009 11:39:33 AM] HAB says: so that i know either u r muslim or not
[8/1/2009 11:39:40 AM] HAB says: its better rite?
[8/1/2009 11:39:49 AM] HAB says: x rugi pun...
[8/1/2009 11:39:55 AM] gengkapak says: mmg xrugi pn
[8/1/2009 11:40:00 AM] HAB says: so??
[8/1/2009 11:40:02 AM] gengkapak says: tp jgn nk pertikai kn
[8/1/2009 11:40:14 AM] gengkapak says: non muslim pn leh bg salam
[8/1/2009 11:40:21 AM] gengkapak says: so ape beza?
[8/1/2009 11:40:28 AM] HAB says: berbeza...
[8/1/2009 11:40:33 AM] gengkapak says: ape beza
[8/1/2009 11:40:44 AM] HAB says: same ade kite nak doakan orang islam sendiri...
[8/1/2009 11:40:52 AM] HAB says: dengan doa kite kepade non muslim...
[8/1/2009 11:40:59 AM] HAB says: there is a different
[8/1/2009 11:41:16 AM] gengkapak says: kte bncg bab salam td
[8/1/2009 11:41:17 AM] HAB says: salam adalah satu doa...
[8/1/2009 11:41:24 AM] gengkapak says: so skrg klo dlm ni
[8/1/2009 11:41:30 AM] gengkapak says: die bg salam
[8/1/2009 11:41:39 AM] gengkapak says: kompom ke die muslim
[8/1/2009 11:41:55 AM] HAB says: thats why i ask 1st...
[8/1/2009 11:42:15 AM] gengkapak says: tp klo org 2 ngaku muslim
[8/1/2009 11:42:16 AM] gengkapak says: cmne
[8/1/2009 11:42:23 AM] HAB says: alhamdulillah...
[8/1/2009 11:42:30 AM] HAB says: semoga terbuka hati die untuk itu
[8/1/2009 11:42:39 AM] gengkapak says: tp klo niat die lain
[8/1/2009 11:42:40 AM] gengkapak says: cmne
[8/1/2009 11:43:02 AM] HAB says: mcm mane rasulullah layan orang munafik??
[8/1/2009 11:43:29 AM] HAB says: xkesah ape niat die...
[8/1/2009 11:43:34 AM] HAB says: xde sape tau...
[8/1/2009 11:43:44 AM] HAB says: ape yang die niat..
[8/1/2009 11:43:52 AM] gengkapak says: dalil
[8/1/2009 11:43:53 AM] HAB says: tu urusan die dengan Allah
[8/1/2009 11:44:00 AM] gengkapak says: ckp kna ade dalil
[8/1/2009 11:44:04 AM] HAB says: dalil untuk??
[8/1/2009 11:44:51 AM] gengkapak says: salam
[8/1/2009 11:45:25 AM] HAB says: untuk salam??
[8/1/2009 11:45:31 AM] HAB says: ehm...
[8/1/2009 11:45:39 AM] HAB says: salam ade adab yang rasulullah ajar...
[8/1/2009 11:45:50 AM] HAB says: adab adelah bende yang diajar...
[8/1/2009 11:46:15 AM] HAB says: i guess semua muslim akan tersenyum bile orang bagi salam
[8/1/2009 11:46:32 AM] gengkapak says: dalil ape 2
[8/1/2009 11:46:35 AM] gengkapak says: sunnah ke
[8/1/2009 11:46:43 AM] gengkapak says: kias ke
[8/1/2009 11:46:43 AM] HAB says: berbanding dengan panggilan "hoi" atau "oit" or something
[8/1/2009 11:46:57 AM] gengkapak says: ulamak ke
[8/1/2009 11:47:03 AM] gengkapak says: kena sebut la dalil dr mn
[8/1/2009 11:47:26 AM] HAB says: untuk salam??
[8/1/2009 11:47:31 AM] HAB says: r u sure??
[8/1/2009 11:47:33 AM] gengkapak says: ye la
[8/1/2009 11:47:36 AM] gengkapak says: adoii
[8/1/2009 11:49:32 AM] HAB says: ok2..
[8/1/2009 11:49:40 AM] HAB says: bagi orang yang masuk syurga..
[8/1/2009 11:49:53 AM] HAB says: ape ucapan yang Allah ucapkan kat dieorang??
[8/1/2009 11:49:53 AM] gengkapak says: dalil pe 2
[8/1/2009 11:50:43 AM] HAB says: bukak surah yasin dan terjemahan
[8/1/2009 11:50:54 AM] HAB says: dalam surah maryam pun ade cakap...
[8/1/2009 11:50:58 AM] gengkapak says: ayat?
[8/1/2009 11:50:59 AM] HAB says: ayat 62
[8/1/2009 11:51:03 AM] HAB says: bermaksud
[8/1/2009 11:51:03 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:51:28 AM] HAB says: mereka tidak mendengar perkataan yang tidak berguna di dalam syurga, kecuali salam...
[8/1/2009 11:51:48 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:51:49 AM] gengkapak says: tq
[8/1/2009 11:51:51 AM] HAB says: srah an nur
[8/1/2009 11:51:56 AM] HAB says: ayat 27
[8/1/2009 11:51:58 AM] HAB says: bermaksud
[8/1/2009 11:53:00 AM] HAB says: hai orang2 yang beriman..janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya..yang demikian itu lebih baik bagimu agar kamu mengingati..
[8/1/2009 11:53:15 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:53:17 AM] gengkapak says: bgs2
[8/1/2009 11:53:40 AM] HAB says: ade lagi...
[8/1/2009 11:53:48 AM] HAB says: surah yasin ayat 58
[8/1/2009 11:54:15 AM] HAB says: "salam" sebagai ucapan dari Tuhan Yang Maha Penyayang
[8/1/2009 11:54:49 AM] HAB says: ade lagi yang ayat yang panjang2..
[8/1/2009 11:55:03 AM] HAB says: tapi tu nanti kene cerita panjang la plak...
[8/1/2009 11:55:09 AM] HAB says: ok??
[8/1/2009 11:55:23 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:55:24 AM] HAB says: lepas nie bley bagi salam,saudara??
[8/1/2009 12:02:12 PM] gengkapak says: k
[8/1/2009 12:02:54 PM] HAB says: alrite..
[8/1/2009 12:03:18 PM] HAB says: sorry..doesnt mean to hurt anybody feeling this day
[8/1/2009 12:03:25 PM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 12:03:28 PM] gengkapak says: no hal

tamat la perbincangan pagi aq..and that person da x skype2 aq lagi...huhu
aq dpat rase la yang gaye aq agak kasar..
ye la..dalil adalah bende yang agak sukar pada aq lagi2 aq nie budak bisness bukan nyer dak yang blja hukum...klu tentang islam tu bley la klu nak bincang atau tanye..tapi hukum??
aq xbrani...huhu
tapi alhamdulillah la gak aq ade koleksi ayat2 al-quran yang aq gune seharian..

ape2 pun..aq just nak sharing..susah ker nak bagi assalamualaikum??..
ehhhmmm.... =P

p/s:assalamualaikum buat semua ummat islam di seluruh negara...dulu mase aq kat uni amik dip..kawan bagi aq title ustazah rock..agak2 satu hari nanti aq jadi ustazah la kot..tapi ustazah bisness plak..haha =P

Saturday, August 1, 2009

malayan union (malaysia bersatu)



10:57am-seremban,n.sembilan

assalamaualaikum...

satu pagi yang sedap pada aq..knape??
sebab pagi nie mak masak nasi lemak + rendang..
nak jer aq tangkap gamba tapi kamera ku di rampas oleh kakak ku yang nak p genting...

kakak ku yang lain kate..
"p genting??"
"buang duit jer.."haha

ehm..bukan ceriter tu yang aq nak share pagi2 nie...
bermuala di sini...

pagi tadi aq jalan2 melewati blog2 masyarakat dunia..xkesah la sape pun penulis die..
aq rase semua ade hak luahkan ape yang dieorang rase dalam blog masing2..
tapi ade satu bende yang aq agak pelik gak tentang ragam manusia di malaysia terutamanya...

kadang2 orang malaysia nie mcm jenis fanatiknya...
yang artis,artis nyer..
yang politik,politik nyer..
yang cinta,cinta nyer la....

xkesah la...semua pun hak masing2..
yang paling aq suke bace pasal kaitan kehidupan dunia dengan akhirat..

tak kurang hebat dengan gaduh2 dalam blog..ehmm...
kate nak bersatu..tapi knape nak gaduh untuk perkara yang xpatut digaduhkan pun??
tapi aq pun kadang2 termasuk gak..haha
ye la..
kite sibuk duk ngutuk orang nie..orang tu..padahal agama seislam sendiri...
hassan al-banna pernah cakap..
"nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)"

ape yang perlu kite buat dalam dunia nie adelah....

menyeru yang maaruf dan menegah yang mungkar...

bukan membincangkan sesuatu yang lame2..buat gaduh jer...kutuk2 lagi...
last2..yang maaruf tak diseru..yang mungkar tak tertegah...
lepas tu bising kate knape islam tak jugak tertegak...
rimas ar kadang2 duk malaysia nie...(most of blog aq bace tulis bahase melayu..so,i considered orang malaysia la tulis..tp bley jer orang bangse lain yang tulis ye x??huhu)



tapi terserah korang la...
sebab setiap perkara yang berlaku mesti ade pro n contra die...
mungkin dengan ade nyer gaduh2 manje skit tu..kite bley tau mane contoh baik dan mane contoh bururk...huhu

ape2 pun..aq rase islam tu da sangat cantik..
sape yang belum kenal..meh la kenal...
korang akan jatuh cinta yang sangat cinta....huhu

p/s:kdang-kadang aq suke gaduh ngan anak buah gak..(xmembawa amal)..ish ish ish =P

Friday, July 31, 2009

kenali setan..


9:47pm-seremban,n.sembilan

assalamualaikum...

coming soon...

mati tu death??

4:38-seremban,n.sembilan

assalamualaikum..

mati itu ertinya????



Pernah tak kite dengar ayat nie...

“dan jangan lah kamu mengatakan orang-orang yang gugur di jalan Allah, mati bahkan mereka itu hidup tetapi kamu tidak menyedarinya.” Al-baqarah:154

“Kenape mereka tidak mati??”
“sebab garisan antara dunia dan syurga sekadar satu garisan sahaja bagi shahid”
“ehm..betul gak..tapi diorang tu kire xmati la??”
“sebab die hidup kat syurga terus..”
“betul la tu, tapi ape erti mati tu sebenarnya??”

Mati tu bermaksud bila nikmat itu diambil kembali..nikmat ape??
termasuk la nikmat bernafas,nikmat makan,minum dan lain-lain...

Orang yang mati syahid die hidup di syurga..jadi die tetap mendapat nikmat di syurga..so, sebab tu la orang yang syahid tu dikatakan tidak mati kerana mereka masih mempunyai nikmat2 yang Allah berikan pada orang hidup...

Just nak sharing ape yang kiteorang bincangkan pada malam ahad lepas...
Rindu nak jumpe lagi next week..huhu

p/s:datang seremban..belanje2 la makan..huhu

bila hilang nikmat

7:31am-seremban,n.sembilan
assalamualaikum...

I still remeber one story about africa that one of akhwat told me..

Once i see africa today, i cant imagine that was the same land as kak pja told me once..

Sebelum nie, africa merupakan tanah yang sangat subur..subur yang xdapat kita bayangkan...
Di zaman khalifah umar al-khattab..
Semasa tanah arab dilanda kekurangan makanan..khalifah menyuruh pegawain yang menjaga afica menghantar makanan buat rakyat di tanah arab...

Dan pada masa tu pegawai tersebut trus menghantar barisan unta yang desarati dengan makanan ke tanah arab..dan dikatakan unta yang pertama berada di madinah dan unta yang terakhir berada di somewhere in africa(lupe la the exactly nama tempat die)

Nak menunjukan bahwa pada waktu itu, suburnya afica bukan seperti hari ini..
Dengan kegersangan dan penyakit yang menular...
Kite mampu lihat betapa Allah mampu menarik nikmat yang diberikan...
Walaupun sekarang kita masih mampu merasakan nikmat keindahan dan kekenyangan, namun tak mustahil satu hari nanti kita akan menjadi seperti africa jika kite tetap ingakar atas perintahnya...

Hanya satu perkongsian..

p/s:ade kosmate dari afrika tapi lupe nak tnye mcm mane kawasan kat sane..huhu ape punye kosmate da aq nie...

Thursday, July 30, 2009

order..order

satu order yang tak pernah miss
satu gaya yang sangat unik(tulis atas kertas wajib)
satu kedai yang sangat happening (kk2-upmkb)
satu jeritan makcik kantin yang lucu
satu perkongsian bersama
satu orang jer yang kene bayar
satu rase yang tak mungkin dilupe
satu warna yang menarik (lepas dikacau)
satu cawan yang sangat menyegarkan..



hehe..aq rindukan
teh c sarawak..
lame da aq balik semenanjung nie..
xde satu kedai pun jual air tu..
knape???knape??
sape2 yang xpernah minum air teh c..cube la...
tu air faveret aq and best ku kak mas...huhu
rindu kenangan di bintulu...

which one??

9:28pm-senawang,seremban

assalamualaikum...

well, once my title will be in english..i guess i wanna to write in english..
just to improve my writting la..huhu (even its bad anyway)

i just wanna share about islam and Islam...

can u see d'different??
letz think u guyz see it...

that u know there is a different between
islam ( "i" with small letter) and Islam ( "I" with capital letter)??

eat means eating(adverb or kate name am)
but Eat could be the name of somebody (kate name khas) because it use capital later there..

so, its just in the same case with islam and Islam...

islam means (tunduk dan patuh)
while
Islam means (agama)

everybody is Islam in Malaysia (accorcing in ic neh??) but believe me...
not everybody is islam even they had Islam in ic..
can u get it??

meaning that islam is not just a name of religion but islam is the way you live..
and the importance is islam is not a photocopy..
may be u can be an Islam because of your mom and dad are muslim..but u cant copy islam even
your mom and dad are ustaz or ustazah..hehe

then,what r u waiting for??
r u islam or Islam..check it now..
have u do what Allah tells u to do??

did i explain well in english??(i had a english teacher from hawaii)
if there somebody doesnt understand with my broken english..i will explain it in bahasa..just email me..hehe
tim_possible88@yahoo.com.au

Wednesday, July 29, 2009

love=cinta=sarang=ai=pyar


10:08-seremban, n.sembilan

assalamualaikum...

jauh aq berjalan hari nie..yang pasti bukan menggunakan kaki la..
just klik and u can go anywhere...

sambil aq mendengar lagu yang baru 12jam lepas aq download..aq rase macam nak share sesuatu dengan sape2 yang nak dirinya disharekan..

jatuh cinta bukan satu perasaan yang salah..
ape yang salah adelah dengan sape kita bercinta tu...

pernah aq diceritakan oleh seorang yang layak aq panggil adik..
"akak..adik tanye seseorang tu..bley ke bercinta..??"
"seseorang tu kate bley klu still jage batas"(mungkin maksudnyer xpegang2)

aq jawab..
"ape yang kite nak jage adalah hati...."
"klu hati kite da xcintakan Allah..bley ke kite dapat syurga??.."
"tak de istilah cinta islamic dalam islam.."
"klu hati kite bataskan untuk cintakan manusia atau meterial,then cinta kite mesti untuk Allah je.."

habis tu..cintakan suami tu??
"cintakan suami pun saper yang suruh??"
"Allah yang suruh kita taat dan cintakan suami kita.dan klu kita cintakan Allah, automatikly kita akan cinta kan semua manusia..."
"tapi cinta yang menghampiri zina kan Allah da larang..."
"sebab tu Allah kate jangan hampiri zina..klu buat ape tah lagi ye x??"

adik angguk tanda setuju...

ade jugak kate2 yang aq petik dari seseorang yang aq kenal dalam friendster...
die kate..ade ustaz cakap...
"nak couple, boleh jer...tapi couple kat tempat yang bukan milik ALLAH..."

tersenyum aq bace kate2 tu...
Allah sentiasa sayang kite..kenape susah untuk kita cintakan Allah...

p/s:mase aq dengar lagu edcoustic-aq ingin mencintaiMU, aq rase rindu sangat dengan seseorang yang bernama Muhammad bin Abdullah..bace plak entry joegrimjow pasal umar..aq rindu zaman rasulullah dulu...nak rase islam yang pior...aq rindu nak jadi hamba yang taat...

aq ingin mencintaimu

satu lagu cinta yang buat aq jatuh cinta...

edcoustic-aku ingin mencintai-Mu..

tuhan betapa aku malu
atas semua yang kau beri
padahal diriku terlalu sering
membuat Mu kecewa
entah mungkin karena ku terlena
sementara engkau beri aku kesempatan berulangkali agar aku kembali
dalam fitrah ku sebagai manusia untuk menghambakan Mu
betapa tak ada apa-apanya aku dihadapan Mu
aku ingin mencintai Mu setulusnya
sebenar-benar aku cinta dalam doa
dalam ucapan dalam setiap langkahku aku ingin mendekatimu selamanya
sehina apapun diriku
ku berharap untuk bertemu dengan Mu
ya Rabbi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)