peace =P

Friday, October 29, 2010

mesej

i've got a sms....yeyy!!

bile bukak jer....
"dlu xla rs kamu mcm ni.."- anonymous

ermm~~~
makin baik??
makin teruk??

makin teruk kot...itu pasti...
adoyai!!
kne berubah nie...

p/s: bile dpt msj tu...rs mcm broken into pieces T.T

Tuesday, October 26, 2010

wasiat 1

wasiat pertama:

bangun menuju solat, bile dengar saja seruan, apa pun keadaan kite


jgn disibukan dengan perkara lain...jgn beri alasan untuk solat segera...kecuali yang xbley elak (tgh buat pembedahan)

kenapa solat??

Untuk menggambarkan hubungan yang intim dengan Allah...

Solat adalah rukun yang pertama selepas shahadah....

Melengah2kan solat pun sudah diancam dengan

×@÷ƒuqsù šú,Íj#|ÁßJù=Ïj9 ÇÍÈ tûïÏ%©!$# öNèd `tã öNÍkÍEŸx|¹ tbqèd$y ÇÎÈ

4. (kalau orang Yang demikian dikira dari bilangan orang-orang Yang mendustakan ugama), maka Kecelakaan besar bagi orang-orang ahli sembahyang -

5. (laitu) mereka Yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;

Tafsiran pertama=Khusyuk:

Tak pernah kite cakap sesuatu depan org, bende yang kite xfikir....jadi mcm tu jgk dalam solat...kite tgh bercakap dgn Allah, tp hati kite sibuk bercakap dengan bende lain....

Celaka lah org yang mengambil ringan solatnya (xkhusyuk)...

so, rugi la solat sebab xkhusyuk???

bukan....meh lihat tafsiran ke-2

Tafsiran ke-2= Allah guna “`tãmaksudnya dari, bukan dalam...

Untuk khusyuk, Allah guna ”fi” (dlm) solat...tp ayat nie Allah sebeut ” `tãiaitu lalai dari solat.

meaning, sape yang xkhusyuk ok la lagi...sape yang tinggalkan solat lah celaka tu di tujukan...tp.....

Yang panggil kite solat is Allah...tp kite buat dekkk jer...bayangkan ape yang Allah rase...mcm tu jgk kite..bile kite ajak org buat baik, pastu die wat xtau jer...ape perasaan kite...

fikir2 kan yer...even para Nabi pun doakan diri mereka dan kite supaya xtinggalkan solat....

so, confirm solat tu penting...kan??kan???

Nabi Ibrahim as: ”wahai Allah, jadikanlah aku orang yang mendirikan solat, dan juga zuriatku”

Nabi Ismail as: menyuruh keluarganya menunaikan solat...

Orang yang dapat pertolongan dari Allah is orang solat...(surah al-hajj) lupe ayat brape..nti cek balik...xpun korang cr sendiri...best tu bace quran pastu cr maksud die...lg bermakna...


anyway...

”Sempadan antara islam dan kafir is solat...”

so, korang adalah????

sharing is caring,

team

Monday, October 25, 2010

strategi

well, setelah sekian lame kehilangan semangat yang kuat untuk berjihad, nampak semangat tu kembali di suntik semula minggu lepas....
cukup untuk aq menolak al-hawa(apa saja perbuatan selain islam) dlm tempoh sebulan nie insya-Allah...sebulan jer??hehe..bulan depan dapat suntikan baru..insya-Allah...

ternyata aq sememangnyer tidak mampu untuk melakukan tugas (amar ma'ruf nahi mungkar) nie sorang...kebersamaan dengan akhwat buat aq realize semula, ape y telah aq buat selame mengenal tarbiyyah...astaghfirullah....

rsnyer terlalu byk hati ini menurut kehendak daripada menurut fitrah...
sesungguhnya fitrah manusia mahukan Allah swt
tp kehendak pula ingin kan dunia yang sememangnyer Allah kate dlm al-quran hnya sementara, permainan dan senda gurau...

sgt obvious kot dalam post aq yang lepas2...
seolah2 aq xmampu kehilangan seorang teman yang aq gelar best frenz...
tertutup pandangan aq tentang apa tujuan sahabat dlm kehidupan dunia n akhirat...
sekiranya sahabat itu akan membawa kita ke kancah neraka, kenape kite harus main tarik tali lagi...keputusan sgt jelas(tp xbermaksud untuk meninggalkan...)
kita harus membawa sahabat itu bersama mengenal tuhan yang Esa iaitu Allah swt...
namun sekiranya kite tahu yang kite tidak kuat untuk tarik tali dgn shabat itu dan akan menyebabkan kite turut terjerumus, keputusan sudah sgt jelas...

Ya, Allah
jgn lah rindu itu mngatasi rindu kepada-Mu dan Rasul,
jgnlah cinta itu mengatasi cinta kepada-MU dan Rasul...
masih lagi aq ingin menikmati kemanisan pertemuan bersama...
masih lagi aq ingin shahid dlm nikmat berjuang kerana-MU...

p/s: sesungguhnya pemusafir itu tidak pernah keseorangan dalam perjalanan nya melainkan Allah selalu bersamanya...

Wednesday, October 20, 2010

jauh

jauh a.k.a far in english...

my story with my best friends seems never find the ending....
my heart, my mind...miserable....
can't even focus on my study...
and i'm absolutely hates this situation....

looking for a new best friend??
insaf already....no more best friend...
terlalu banyak dugaan klu ade best friend....xsanggup lagi rasenyer...

macam mane nk happy balik yer???
1. makan banyak??
2. sporting??
3. holiday??
4. tidor?? and
5. focus on assignmnt y berlambak2...

well, ape2 pun...yang akan buat hati tenang x lain, xbukan dengan mengingati Allah...
seriusly, its works...cume bile ter flash back mase lepas, i feel bad again....
its ok..everythings is just about time....yeah, it all about time...

p/s: i will makes myself far from u,my beloved best friend....insya-Allah...

Sunday, October 17, 2010

tanpa

tanpa a.k.a without

ehm,i thought i can live better without my best friend...
but the real things, i totally can't...
now i miss my best friend in every second...
is that too much???

boleh ke die maafkan aq lagi...
include 3 days before today, i already did a same thing for more than 5 times....

in what matter..i just wanna say that:
aq sayangkan die dan sgt perlukan die sekarang...(depression mood)

reason,

Don't turn your back on me. Look in my eyes.
When the whole world was all white,
Did you forget the promise we had then?

Why do you leave me now?
Is it easy for you to do so?
Is it only hard to me?

Since the beginning, our love has been wrong.
With tears, I beg you not to abandon me anymore.

Do you know you should be the ever-lasting light for me?
Never forget when you leave, the whole world in my heart would also disappear.
I want to breathe in the midst of your love....

I smile at the thought of you. It gives me strength.
I cry at the thought of you. I became scared of everything.

p/s: why this is happening?? T.T

Friday, October 15, 2010

attack

well attack a.k.a serang or "sorang" in negeri sembilan term....
attack ape??well, bukan aq yang attack sape2 tp assigment and ujian Allah yang bertubi2 yang attack aq...

syukur alhamdulillah to my beloved, Allah swt....
without some ujian, then i will not realize something...something that are very precious in my life...which is iman,amal and jalan tarbiyah nie...
its really hard and at some point its hurt, but i kind to love the feeling of hurt....
the hurt to love u, Allah...

lepas ape yang jadi 2-3minggu before nie, or maybe 2-3 bulan before nie, orrr maybe 2-3 tahun before...buat aq tersedar dari angan2 yang aq cipta sendiri...the dreams....

my frenz said: "once kite cakap yang kite cintakan Allah, then Allah akan bg kite ujian... whether it is true that we really love Him or not"
dan aq yakin setiap cinta pasti ada ujian bg mengukuhkan cinta....(sape kate org single xpernah bercinta...hehe)
i already get my test of love....test yang sangat2 mencabar dan kadang2 rase tercabar...

kite selalu nk jage hati orang smpai terlupa nk jage hati Allah...(just analogi kite sering abaikan Allah)..and aq xnk jd hamba yang macam tu....

teringat kisah Nabi Musa as...terlalu banyak ujian yang Allah bg pada baginda sebagai ujian cinta...dan baginda sgt2 hebat untuk melepasi setiap ujian....
pertama ujian tiada anak, n bile dapat anak diperintahkan sembelih (kisah korban), lepas ujian tu dtg pulak arahan untuk meninggalkan Nabi Ismail dan Hajar...dan banyak lagi ujian cinta dr Allah untuk baginda...
cemburu bile memikirkan, bagaimana baginda melepasi ujian cinta yang sebegitu hebat dan dahsyat jika dibandingkan dengan ujian cinta aq....subhanallah....

back to the title...attack...
assignment attack yang berlambak2 buatkan aq lupe skit rase berat hati...
and i hope i will forget something that i'm not suppose to remember soon...insya-Allah....

p/s: semoga hati ini terpelihara buat yang selayaknya...insya-Allah...

Wednesday, October 13, 2010

legend


long time no see to my blog...

to many works to do...
an assignment,presentation,study, exam and all student stuff...
can't imagine what would be happen when already works...

i thought i just wanna say a few things that i feel about best frenz...

people use to say that, best frenz can hear what ur heart saying,
can share the hurt and smile again together even the problem not even solve...

i dont know, but it is kind of fake for me now...
i try this theory that people say about best frenz...
and my best frenz wasn't like that....

and it is actually become double hurt...
1st-u already hurt by things happen, and
2nd-ur best frenz just ignore u when u need him
and maybe triple hurt when u already tells what actually u feel, and still be ignore...

cemburu melihat sahabat2 Rasulullah saw...memahami each other, even they were saying no words...menangis bersama2, gembira bersama2, berjuang bersama2, shahid bersama2...
cemburu mendengar Rasulullah saw bergurau bersama mereka....they just knowing each other well walupun perkenalan itu sebentar....

and now, the best frenz term that i use to believe exist...
would become a legend in mylife...

maybe i expected to much from my best frenz,
may be sharing a shoulder is too much for my best frenz...
may be pretend to caring is kind of hipokrit for my best frenz....

best frenz...i just dont know what it is actually mean...

p/s: it is hard to find someone from everyone...but everyone is someone if u makes they someone...

Saturday, October 2, 2010

why??

why a.k.a kenape in bahasa melayu

when its about open house, confirm full house,-
"study??besok2 pun boleh..."
but when its about open talking/forum/ceramah-
"i need to study..."
ermm~~~

p/s:reminder to my own self

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)