peace =P

Monday, March 23, 2009

ayuh..bangun !!!




assalamualaikum...

10:15 PM..


walaupun baru jer pukul 10 lebih skit rase macam mengantuk sangat..aq rase sebab aq kurang jage kesihatan lar....aduh..macam mane nak aktif wat kejer nie..

selalunya dalam keadaan macam nie lah yang menybabkan kita malas nak gerakan islam...tapi percayalah...saat tenaga kita da merah nie la saat yang paling bernilai dalam hidup seorang daie..saat die penat, saat die kekurangan duit, saat die banyak kerje sihir dan banyak lagi saat-saat lain yang pada kita menyusahkan kita wat kerja dakwah...

orang kaya yang bersedekah baik, tp orang miskin yang bersedekah lagi baik...

so..ayuh bangun team...terus kan jalan juang yang masih jauh...biar mati shahid..
itu cita-cita tertinggi...




ok...nak kene siapkan report untuk bos minggu nie...tak boleh tulis panjang-panjang...tanggungjawab kene selesaikan supya tiada fitnah buat muslim...kerana muslim adalah yang lebih baik amalan nyer...caya lahhh



10:19 PM

Sunday, March 22, 2009

bosan dengan manusia dengki...




06:29 AM

pagi nie aq bangun dengan satu jeritan suara one of my best frenz...terperanjat maunya..tapi mungkin klu die tak buat macam tu lagi lambat kot aq bangun...habis jer solat subuh jemaah terus jer bace al maksurat..tibe2 terfikir..kat malaysia waktu nie baru je masuk waktu subuh...ehm...seronok bile duk over sea nie walaupun still called malaysia lagi..hehe

abis jer baca almaksurat, then bermula kesah hidup ku...my frenz cakap that one of my sister da decide tak mahu join kiteorang untuk wat dakwah dengan fikrah kiteorang..one of the alasan is kiter tak berorganisasi...aq wonder sape lar yang bgtau die mcm tu...ape yang pasti mesti orang yang bagitau die macam tu is orang yang tak faham siape kiteorang then dengki...bosan !!!!

aq bosan dengan manusia yang dengki...
mase halaqah semalam pun, my frenz ade bgtau sesuatu yang die dapat dari perjumpaan die dengan Dr. Daniel..."pada suatu hari akan datang dhuat yang menegakan islam...mereka datang dari pintu neraka..." once die bagitau nie, aq tak berape nak faham la..then die pun sharing...die cakap para dhuat tu mengaku yang die melakukan dakwah dan islam namun sebenarnya die hanya berpura-pura dan menegakan yang batil...

sape la yang mampu nak tegakan benang yang basah...
pada aq, walaupun kiteorang nampak macam nie..biar pun xramai..insya-allah ikhwah dan akhwat berada di seluruh negara...sebut jer negara ape...klu bukan bawah satu organisasi, mane mungkin akan ade ikhwah dan akhwat seluruh negara...

pagi aq yang indah hari nie da di tak indahkan dengan cerita manusia yang dengki...pastu teringat satu cerita dari my sis from over sea...ade je para dhuat yang memperlekehkan graf "ini sejarah kita" yang kiteorang sampaikan...tak tahu ke die..jika die memperlekehkan graf tu..same jugak die perlekehkan islam...astaghfirullah...ape nak jadi la dengan manusia hari nie....klu betul buat kerje islam..kenape la nak dengki mendengki...

serius aq bosan...dan klu dieorng sedar, sekiranya fakta die ingin menjatuhkan kami tu membuatkan adik2 baru mengenal dakwah tu terus hentikan kerja dakwah die...dan tak ikut mane2 orang yang buat dakwah yang lain...tau la die...die hari tuntut menuntut tu mesti ade yang akan cakap macam nie..."orang nie da mnyukarkan jalan dakwah ku sesukarnya..macam mane aq nak buat dakwah...die lah yang bersalah...die yang menyebabkan aq berhenti dari dunia dakwah nie..."




fuh...believe me...yang menakutkan aq is bende macam nie la..who knowz kan??
semoga aq tidak tergolong di dalam golongan dhuat yang datang dari pintu neraka...
last but not least..apa yang penting adalah quality bukan kuantiti...dan klu takut xde orang nak join pun, jangan la sampai nak dengki orang lain...sebab useless jer pun buat macam tu...macam tak yakin dengan pegangan sendiri..pernah dengar islam kutuk agame lain??agame lain kutuk islam banyak lar...islam hanya mencerita kan mengenai dirinya dan tak perlu kutuk agame lain..tapi semua pun sayang islam...
itu la kami....kami bawak islam n thatz it...

wahai manusia..hentikan kerja-kerja kamu hendak menghentikan dakwah kami..kerana itu adalah sangat mustahil...tanpe manusia sekali pun, dakwah ini tetap akan berjalan...itu adalah pasti...

06:49 AM

Saturday, March 21, 2009

i miss GAZA n suddenly.....



10:03 PM

emm...tadi secara ditakdir lar kan..konon nak pi solat kat surau new world jer ingatkan..tapi tibe2 mas bagi idea nak p masjid as-syakirin jer..so, p la dengan muaz (name krete kak adzni)..thankz bagi pinjam krete..hehe

tibe2..kak mas teringat yang malam ahad selalu nyer ustadz ali ade bagi pengisian..
memang sejak dari kes sem 2 yang kene attack ngan dak2 campust dulu2..kiteorng da mmg admire dengan ustaz ali...al maklum la..die la yang selalu bagi semangat kat kiteorg untuk teruskan dunia dakwah nie...ingat lagi pesan die mase tu...
"mane ade sakit klu kite buat dakwah nie..semua pun gembira jer..klu sakit, makne nyer kite belum berade dalam dunia dakwah nie lagi...macam orang main bola...yang menonton bola klu tengok pemain bola main bola sampai patah tangan, kaki..luka sane sini..tapi main jugak...penonton memang rase sakit sebab die tak masuk dunia pemain bola lagi...tapi pemain bola...seronok jer walaupun sakit..." mase tu..semua pun senyum balik....caya lah ustadz...

so ape yang nak sharing is malam nie sekali lagi ustadz baiki hati aq..di takdirkan henset hilang di saat kiteorang tengah wat majlis kat tanjung batu gethering...sedih la skit coz al maklum la..kiter bukan orang senang...henset tu pun da berjihad dengan sehabis baik(tunaikan hak emak, akhwat yang jauh, best frenz, kawan2, cosmate dan ramai lagi lar...)then die hilang tanpe sedar...sape la yang xsedih...isk isk..

puas gak ar cari...so skang masih merindui sehingga la aq bertemu dengan ustadz ali kat masjid as-syakirin...pengisian simple tapi basah...mengenai "la ila ha ilallah"..sempoi jer pun...

die ade cakap yang Allah tu maha memiliki...klu selipar kite hilang kat masjid pun..tu tande nyer Allah amik balik ape yang da dipinjamkan...n insya-allah selipar tu menunggu kat syurga...subhanallah...di saat aq kesedihan memikirkan kehilangan henset ku...lantas Allah menegurku dengan sangat halus dan cantik...terasa ingin sekali aq menitiskan air mata kat situ...






aq bersyukur kerana diberi nikmat islam n iman di bumi yang dulu aq sangka kan penuh dengan mafia, jahat dll pemikiran negatif...tapi Allah da tunjukan bahwa memang ada segolongan manusia yang akan mengajak kepada kebaikan dan mencegah kepada kemungkaran walaupun di bumi yang begitu jahat dan jahil...

aq bersyukur kerana menjadikan aq akhwat yang mengerti tujuan penciptaan ku...
semua nya Allah takdirkan dengan sangat sempurna dan cantik....alhamdulillah

so, aq harap GAZA (name phone ku) sedang menunggu ku di syurga...insya-Allah..




10:27 PM

Sunday, March 15, 2009

GO ikhwan...



bismillah..
10:00 AM

after qiam this morning..everybody have their own halaqah..insyirah with their mom n also gethering as-saff n humaira'..ehm..i feel like i love this feeling in as-syamz..it feel like everybody wanna be a better person...but there is one thingz that i'm thingking a lot...that i wanna be a better person today??

sometimes i feel like its hard to istiqamah but once we did n did..thatz will be possible to do so...

thankz to adik bintulu...and my beloved new ar-ruhul jadid next sem...i love u all lah..hope we dont ever fall down..even how hard people want to see us down..this team will never go back but they will..ok??

u know what??what ever that they did to us is one of our tarbiyyah that Allah gave to us to makes us more stronger that today...so, its not big deal..they can do anything to us untill our last blood fall to earth...but dakwah n islam that we bringz is alwayz move on n never stop...go akhawat...we have our ikhwah and akhwat all over the world that have the same fikrah like us..one day we will be together to make an ustaziatul alam...go ikhwan...

Saturday, March 14, 2009

cerita hati



Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

jangan jadi beruk- ustaz rahmat Abdullah




10:31 AM

Pagi nie waktu sahabatku kejut untuk solat subuh, terasa badan sangat sakit untuk bangun..mungkin kerana perjalanan dari bekenu-miri-bintulu dan campur dengan kredit hour tunggu bas dari pukul 3.30 ptg semua nya menjadikan perjalanan 3 jam bertukar kepada 8 jam... sampai sahaja di bintulu dalam lewat pukul 12 tengah malam membuatkan badan da tak termampu nak tampung kepenatan.. maklum la..balik jer kerje terus gerak dari rumah...terima kasih lah buat en.ahmad yang sanggup nak hantar ke simpang..kalu tak kene jalan kaki nmpak gaye nyer...mungkin Allah nak permudahkan...syukur alhamdulillah...

Lepas jer solat subuh, tak macam selalu...kali nie lepas bace al-maksurat pagi..aq terus jer tidor balik...selalu ahad-sabtu, 24-7..mesti busy..tapi tak kali nie..mungkin sebab k.salwa balik malaysia..so, takde halaqah hari nie macam selalu...

Bangun-bangun jer dapat mesej dari one of frenz dari sabah suruh bangun..mcm tau-tau jer...bile bangun jer, terus turun bawah and my frenz suruh pi makan kat dapur..dieorg da masak breakfast..makan cucur jer..tapi alhamdulillah, itu rezeki aq pagi nie..di mana rezeki yang Allah bagi dan nikmat rehat cukup yang Allah bagi..aq bersyukur untuk semua nie...depan lap top, aq mula melihat apa yang terbaru hari nie...bukan buka akhbar tapi email...nampak nyer makin banyak email yang datang ntah dari mane dan masuk memenuhi ruang inbox email ku...aq delete semua tanpa bukak satu pun...dan setakat pukul 10:47 sekarang nie, itu lah rutin yang aq rasekan cukup baik dan tenang...

Tapi aq lupa...

Rakyat palestine masih menanti pertolongan dari ku..subuh tadi aq da terlupa untuk mendoakan mereka... aq hanya fikirkan ketihku dan aq terlupa memikirkan letih lagi mereka bertungkus lumus mempertahankan tanah umat islam iaitu termasuh tanah air ku jugak.. aq sedih melihat diriku yang lemah... travel 8 jam sepatutnya tidak memberi kesan padaku..mungkin aq lalai dengan dunia...benarlah cakap one of my frenz...”kalau Allah bagi kite kesusahan, semakin rapat kita dengan Allah dan seandainya Allah memberikan kita nikmat kesenangan dan kemewahan...semakin kita lalai dan lupa Allah”...semacam nasihat ustaz rahmat Abdullah dalam mivie “sang murabbi”..kate nye jangan jadi beruk yang panjat pokok kelapa...bila angin taufan,beliung datang...semakin kuat beruk tu pegang pokok kelapa..tapi bila angin yang sepoi-sepoi bahasa meniup kearah beruk tu, dan menyentuh umbun-umbun kepala beruk...beruk semakin leka dan akhirnya jatuh ke tanah...

Dan aq berharap, aq bukan beruk semacam tu..biar angin apa yang datang aq mampu tangkis....dan semoga Allah menumpaskan israel dengan apa cara yang Allah sukai...
Dan palestine tetap milik umat islam...yakin lah....dan aq ingin menjadi pejuang untuk nya...

AQ TAK NAK JADI BERUK !!!!

11:00 AM



in the name of Allah The most Gracious The most Merciful...

semakin hari,semakin teruk hidup aq rasekan..
mane datang perasaan teruk..mane lagi klu bukan hati aq yang cakap macam tu..
besok daurah baitul muslim...
my sis semua da cakap...kiteorang da cukup umur untuk fikirkan baitul muslim...

tp aq masih tertanye-tanye..mungkin ke aq da bersedia??
aq rase tak cukup bagus...tapi my frenz said..no body is perfect...
klu nak tunggu kite cukup bagus sampai bile??
dan kite pun tak pasti sama ada bila kita harus pulangkan balik nyawa kita nie...
klu bukan sekarang dan keep upgreed iman...takut-takut rumah kita di akhirat bukan firdaus...

mungkin kene berubah sekarang kot..jangan baran sangat...
jangan pentingkan diri sangat...kene fikir umat...

betul la ape yang imam hassan al-banna cakap:
"tak salah jika kamu merasakan kamu sedang memikul beban yang berat.."

1:59 AM

Sunday, March 8, 2009

aq merindui Muhammad




kisah nie mungkin ramai yang da pernah dengar...namun aq ingin mengimbas kembali agar rasa cinta itu tak pernah pudar....

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda Rasulullah S.A.W. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah S.A.W. Bila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, Baginda mengatakan bahawa Baginda terlalu merindui umatnya di akhir zaman yang disebut-sebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati hinggakan Saidina Abu Bakar bertanya, "Bukankah kami ini ikhwanmu? Tidak Abu Bakar, kamu semua adalah sahabatku" kata Rasulullah S.A.W. Ikhwanku itu, menurut Rasulullah S.A.W adalah mereka yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman dan mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka".

mereka tak TAHU




dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih...

7.33 pagi..
- selesai mabit hari nie...nampaknye tazkirah pagi nie masih panas isu palestine yang baru je semalam kiteorg sharing dengan Dr.zainur rashid...

semalam jugak aq diberitahu bahawa terdapat pihak yang mengatakan kami pelik..kalau dieorg peli, aq sebenarnye lagi pelik dengan dierog...tak kurang hebatnya dengan golongan yang cuba melumpuhkan gerakan dakwah kami...aq heran dengan sikap umat islam yang mempunyai perasaan ahasad dengki dan lansung tiada sifat untuk berhusnol zhon dengan orang lain...

kami pelik??aq heran...tapi itu lah yang dikatakan pihak atasan...apa yang mampu aq katekan lagi...kami hanyalah mahasiswa yang mengikut undang-undang..kami bukan parti politik, kami jugak bukan badan NGO..tapi kami hanyalah segelintir rijal yang ingin menyelamatkan umat yang sedang lena tidur dibuai mimpi duniawi...apa salah kami??
tapi itulah hakikatnya..mereka tak faham...ade satu cerita drpd dr.zain..die cakap pertama kali die sampaikan mengenai palestine pada ustaz-ustaz die bahagian tentera, hanya 5 peratus drpd ustaz-ustaz tu yang tau mengenai palestine...dan tak kurang hebatnya ustaz-ustaz yang mempertikaikan mengapa kita sibuk-sibuk dengan isu palestine nie...

aq heran...apa beza kita antara manusia..mengapa perlu ade sifat dendam dan iri hati malah ada sikap ingin melihat orang lain jatuh biar pun sesama islam..kita sepatutnya membantu...

aq heran...tak kurang hebatnya pula dengan cerita-cerita kisah benar yang aq dengar mengenai cinta...ada yang merasakan alangkah indahnya perjuangan di jalan Allah ini jika kita dapat berjumpa pasangan yang kononya fikrah nya islam...apa yang mereka fikirkan nie..perjuangan akan indah dengan maksiat??salah aq kah??

yaaa..memang salah aq..aq yag tak bersungguh untuk menyampaikan risalah Rasulullah saw nie...ya, Allah..ampunilah hamba-Mu ini...kerana dia malas melaksanakan tanggungjawabnya...dan semoga hidayah-MU merangkumi semua umat di dunia ini...dan Kau berilah petunjuk..sesungguhnya..MEREKA TIDAK TAHU...

aq silap..




Setelah 21 tahun aq hidup di dunia..aq sangka kan semua orang di sekeliling aq adalah normal…normal dari segi segalanya…namun ternyata aq silap bila aq ditakdirkan untuk berjumpe dengan seseorang yang aq tak pernah rancang untuk berjumpe..sesungguhnya Allah itu maha perancang…
Terus terang aq kate kan…aq silap bila sahaja aq sangka kan bahawa semua disekeliling aq yang nampak luaranya normal, namun hakikatnya tidak… pada awalnya aq tidak ingin berkongsi kesah hidup bertemunya aq dengan nya…namun pada saat aq menulis perkongsian ini, aq berasa sangat sedih dengan dirinya… sebelum nie banyak juga yang bende yang menyedihkan berlaku antara kami.. tapi ternyata kali nie seolah-olah aq ingin menitiskan air mata….

Mungkin dirinya yang agak lost membuatkan aq kesian dengan die.. tapi malam nie, ape yang membuatkan aq terlalu sedih adalah bila sahaja die lansung tidak mengenal kekasih bagi semua umat islam iaitu Nabi Muhammadd s.a.w… die membaca sebuah buku yang aq pinjam dari kakak angkatku mengenai mencontohi Rasulullah saw… dan secara tiba-tiba die bertanye tentang isteri-isteri baginda.. lalu aq menjawab.. namun pertanyaan nya mengenai Rasulullah saw yang terlalu banyak menybabkan aq berfikir, die tak pernah ke dengar atau kenal Rasulullah saw.. dan aq cuba bertanya padanya mengenai tarikh lahir Rasulullah saw dan ternyata die tak mampu untuk menjawab soalan tu.. dan aq teruskan pertanyaan mengenai nama ibu, isteri dan anak kesayangan baginda… dan soalan itu juga die tak mampu untuk memberikan jawapan yang tepat… aq sedih seolah-olah ingin menangis di situ juga…namun aq tahan perasaan ku dan teruskan perbincangan dengan sahabatku itu…

Selama aq berada di dunia sebagai seorang mahasiswa, aq sering bekerja sama dengan pihak pusat islam untuk melaksanakan hari-hari kebesaran islam..biar pun aq terpaksa balik pada pukul 2 pagi untuk melaksanakan program-program seperti maulidur rasul, maal hijrah, Palestine programme, isra’ mikraj dan lain-lain program… namun bila sahaja aq bertemu dengan sahabat aq yang seorang nie, aq seolah-olah merasakan bahawa program seperti itu lansung tak dapat menanmbat hati umat-umat islam secara batinya.. 3 tahun aq bertungkus lumus untuk bekerja sama dengan pihak pusat islam… selama 3 tahun itu jugalah sahabat ku ini lansung tak pernah datang untuk memeriahkan rumah Allah…aq sedih…bukan aq ingin mengungkit tentang kepenatan yang aq alami selama ini, namun aq sedih apabila masih ada umat yang masih tidak mengenal Rasulullah saw… syarat rukun islam yang pertama is mengucap dua kalimah shahadah (“aku naik saksi tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku naik saksi Muhammad itu pesuruh Allah”). So, tak kan la umat manusia islam terutamanya tidak lansung ade hati untuk mengenal siapa kah lelaki yang kite sebut dalam solat kita seharian?? Aq sedih…

Aq silap, aq salah dan aq lah juga yang berdosa…

Aq kenal siapa dia lelaki yang bernama Muhammad itu dan ternyata aq tidak bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan lelaki itu kepada semua umatnya di kampus ku itu…aq bersalah bila aq tak mampu menahan sebak hatiku bila sahabatku lansung tidak mengenal siapakah lelaki yang bernama Muhammad bin Abdullah ini…

Selama 21 tahun aq hidup, ternyata aq silap bila aq merasakan semua orang sekelilingku adalah normal (mengenal apa itu islam secara keseluruhanya).. 21 tahun aq hidup dengan rasa cinta pada hanya seorang lelaki iaitu Muhammad bin Abdullah (Rasulullah saw) dan aq lansung tak meluangkan masaku untuk memperkenalkan nya pada orang lain..

Benarlah kata kakak-kakak angkatku, kalau kite mampu memiliki sebuah Negara islam pun, namun individu rakyatnya masih bukan merupakan muslim yang mengenal apa kah islam itu sebenarnya (bukan sekadar shahadah,solat, zakat, puasa, naik haji namun keseluruhan kehidupan), maka negara itu, tetap bukan sebuah Negara islam…

Begitu juga yang ku rasakan, biar banyak mana program yang aq telah curahkan seluruh tenaga aq untuknya semata kerana ingin mengenalkan islam pada mahasiswa yang ada di kampus tu, namun tu semua sia-sia. Apa yang utama sekarang adalah, kite perlu bentuk individu muslim dan cara yang terbaik adalah ikatan hati ke hati (dakwah fardiyyah)… dan jika kita mampu melakukanya, maka masalah lain tak akan timbul kerana jika kita ada sepohon pokok yang ingin mati, mana mungkin kita merawat dahan nya, jika yang menyebabkan pokok itu bakal mati adalah akarnya…apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah merawat akarnya bukan batang, dahan ataupun ranting…. Begitu lah kita sekarang… umat tengah sakit, perlulah kite rawat punca sakitnya bukan gelojoh dan terus sahaja ingin memberi ubat yang kononya mampu menyembuhkan penyakit…

Wahai diri,
Sedarlah hidup ini sementara,
Tiada masa untuk membenci,
Jika mereka bertanya jawablah,
Jika mereka berkongsi, dengarlah,
Jika mereka tidak tahu, beri tahulah,
Jika mereka tidak mahu mendengar,
Sesungguhnya tugasmu hanya menyampaikan..

Dan..
Jika mereka ingin berbalah jauhilah,
Kerana berbalah itu hanyalah perbuatan yang sia-sia
Tidak membawa sebarang amal..
Dan..
Jika ada yang menghalangi jalanmu,
Jangan pernah hentikan langkah mu,
Kerna sekali kau memulai, jangan biar ia terhenti..
Kerna sekali ia berhenti,
Ia akan kerap merindui perhentian..

Wahai diri,
Percayalah…
Sesungguhnya jalan ini tidak ditaburi bunga-bunga yang harum,
Tapi penuh dengan duri yang tajam dan menyakitkan,
Jika terluka,bersabarlah,
Jika kesakitan, tersenyumlah,
Dan jika mati, biarlah shahid....

Sunday, March 1, 2009

dunia itu alat....





bismillah..

5.45am, bintulu

aq melihat keadaan campust aq sekarang da tak macam dulu...
dulu campus aq adalah saru campust yang sangat best pun..tapi sekarang ntah la..
pada aq melihat keadaan pemuda nya, pasti aq menangis dan bila melihat keadaan pemudi nya, mesti aq melalak....dan bila aq tengok keadaan diri aq sendiri, mesti aq terasa sangat lembap dan pemalas...

aq tak mampu nak same kan fikrah manusia same seperti yang aq fikir..aq lain, dan orang lain adalah diri mereka sendiri...

ramai pelajar-pelajar junior ku sibuk dengan kerja-kerja dunia...sehinggakan mereka berasa akhirat itu tidak wujud dan dunia itu lah yang pasti...
ada juga yang berkate..kita harus seimbangkan dunia dan akhirat..ehm,aq pening..
betul ker kite kene seimbangkan dunia dan akhirat...aq termenung sendiri mengenangkan betul ke dunia dan akhirat itu harus seimbang...

setelah lama aq berfikir, lantas otak ku memberi jawapan yang mampu hati aq terima...

mana mungkin kita akan seimbangkan sesuatu yang lansung tidak sama...
jika sistem barter dulu pun, kadar timbangan adalah berbeza mengikut kehendak penjual dan pembeli..ada yang menjual lembu seberat 153kg untuk mendapatkan 50kg beras...dan mungkin ade contoh yang selain itu...lantas aq berfikir, mana mungkin akhirat dan dunia itu mampu diseimbangkan....

dunia itu hanya alat ke akhirat...mana mungkin dunia yang sementara sama banyak nya dengan akhirat yang kekal abadi...

belajar, bekerja, beibadat...semua tu kita lakukan untuk supaya kita mampu hidup senang di akhirat....semua yang kita lakukan untuk akhirat...

benar, islam suruh kita belajar..kerana tanpa belajar kita tak mampu menjadi muslim contoh yang mantap...Rasulullah juga mengalami proses pembelajaran dalam hidupnya...setiap kali wahyu turun, itu adalah proses pembelajaran untuk baginda...dan semua itu dilakukan untuk memberitahu umat tentang hak akhirat yang kita tunaikan di dunia....

untuk akhirat jugak...semua untuk akhirat....
dunia itu cuma alat...bila kita menyebut "alat"..kita dapat tahu yang kita hanya akan menggunakan ia untuk menyempurnakan misi dan visi kita iaitu redha Allah dan pastinya syurga....

kita tak belajar untuk dapatkan dekan..kita tak belajar untuk dapatkan naib censelor..kita tak belajar jauh-jauh di oversea semata-mata kerana nak kerja yang gajinya besar...tapi kita belajar kerana ingin mengembangkan islam ke seluruh dunia...dan kenapa kita ingin kembangkan islam jika bukan kerana keimanan kita pada hari akhirat...

semua yang kita lakukan di dunia semata untuk akhirat...jadi bagaimana lah kita mampu kate kan bahawa "kita harus seimbangkan dunia dan akhirat" sedangkan dunia itu hanya mimpi dan akhirat itulah kehidupan yang abadi....

6.10 pagi, bintulu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)