peace =P

Saturday, February 28, 2009

mahar terlalu mahal




bismillah...

sebut sahaje mengenai mahar..pasti ramai yang terfikir mengenai perkahwinan zaman sekarang yang kalau tak de duit RM 20 ribu dalam tangan..jangan harap nak kawin gah...
tapi itu lah hakikat nya...

aq sendiri kadang-kadang memikirkan cinta siapakah yang berjaya bertakhta di hati ku...adakah cinta seorang jejaka yang aq sendiri belum pasti atau cinta ilahi yang sememangnya cuba aq semai dan siram setiap hari dan setiap saat namun masih sukar untuk berkembang indah di taman hatiku....

aq bimbang jika cinta manusia itu lebih bahagia aq rasakan berbanding cintakan ilahi..
aq berdoa agar aq dijauhkan dengan maksiat hati yang hanya akan melambatkan perjalanan ku menuju firdausi...

mahar sebanyak 20 ribu yang kita rasekan sangat mahal itu sebenarnya bukan lah bernilai di sisi Allah jika maharnya itu bukan berdasarkan niat kerana Allah swt...

aq kerap termenung bila mengenangkan apakah mahar yang mampu aq berikan untuk meraih cinta Allah swt...aq bimbang jika aq tidak mampu membayar mahar cinta ilahi...

benar jika orang katekan cinta dan kasih sayang merupakan perasaan yang tak dapat kita tahan...benar ia merupakan fitrah manusia namun, hakikatnya bagaimana untuk mencintai sesama makhluk telah pun Allah tunjukan jalannya...

aq sedih mengenangkan diriku yang pernah menyintai sesuatu lebih daripada Allah dan Rasul..aq benci bila mengenangkan aq pernah terjerat dengan cinta dunia, pangkat, harta dan manusia...aq kesal..namun aq lebih bimbang jika aq tidak mampu menjelaskan mahar cinta ilahi jika aq inginkan syurga itu menjadi rumah abadiku di akhirat kelak...aq bimbang.....
isk..isk..isk...=(

mereka tidor..







dengan nama Allah yang maha pengasih dan maha penyayang...

aq di beri satu gambaran situasi dimana, ketika aq telah terjaga dari lenaku, lantas ku melihat ramai di antara mereka yang berada di sekelilingku masih nyenyak tidur..
mungkin di buai mimpi yang indah dan nyaman...keseronokan mimpi menyebabkan mereka tidak mahu kembali ke dunia nyata...

terus terang aq katekan...memang mimpi itu indah namun padaku dan hakikatnya, ia tetap mimpi...

tiba-tiba kebakaran berlaku di situ...keadaan api yang semakin marak menyebabkan aq cemas..apa yang harus aq lakukan?? adakah aq harus menyelamatkan diri aq sendiri?? atau aq harus mengejutkan mereka yang berada disekelilingku untuk bangun dan selamatkan diri bersamaku...aq bimbang, jika aq hanya menyelamatkan diriku sendiri, orang akan menyalahkan ku jika sahabat-sahabatku,ibu bapaku, saudara2 ku mati dalam kebakaran...mereka akan bertanya mengapa aq tidak menyelamatkan mereka...aq bimbang..aq bimbang aq juga akan di persalahkan kerana aq yang sedar tidak mengejutkan mereka yang lena di buai mimpi...lantas aq mengambil keputusan untuk kejutkan mereka dari lena tidur mereka yang pastinya amat indah...puas aq menjerit sepenuh tenagaku, puas aq berusaha untuk kejutkan mereka dan puas juga aq menangis mengenangkan apa yang akan berlaku jika aq tidak mampu mengejutkan mereka...

api semakin marak...keadaan semakin genting...namun masih ada di antara mereka yang tidak mahu menyahut panggilan ku...aq hanya cuba untuk menyelamatkan...aq menangis..aq menangis dan terus menangis...setelah itu, tanpa aq sedari aq telah pun terluka, terhiris, berdarah hanya semata kerana ingi menyelamatkan mereka yang masih tidur...puas aq mengejutkan mereka namun mereka menepis tangan ku sehingga mengalir darah merahku tanpa henti... namun aq teruskan jua usahaku...aq pasti, aq akan berjaya mengejutkan mereka sebelum api yang marak memakan diri mereka...

tidak kurang juga maki hamun yang aq terima kerana mengejutkan mereka dari lenanya...sambil menahan air mata aq tetap berjuang untuk menyelamatkan mereka...aq tidak mahu dipersalahkan kerana aq tidak berusaha menyelamatkan mereka...

ada diantara mereka yang dapat aq kejutkan..ternyata mereka turut sedar tanggungjawab mereka untuk mengejutkan mereka yang lain (yang masih hanyut di buai mimpi)..tanpa berlengah semaikn ramai yang membantuku dan tidak kurang juga mereka yang terus tidur...

api semakin dekat...kami semua tidak mampu untuk berbuat apa2 lagi kerana ternyata api sudah dekat dan telah memakan mereka...mereka menjerit meminta tolong, namun ternyata saat itu, aq dan yang lain tidak mampu berbuat apa2 lagi...

sedih melihat mereka yang terbakar di jilat api...kami menundukan muka...
ternyata yang lain bertanyakan apa yang telah kami lakukan untuk menyelamatkan semua orang semasa kebakaran itu berlaku...kami cuma bercakap benar apa yang telah kami perlakukan...ternyata mereka lansung tidak menyalahkan kami kerana kami telah melakukan apa yang kami terdaya....sesungguhnya kami telah berusaha dan itu lah tugas kami yang sedar..untuk mengejutkan yang sedang tidur..namun, jika yang tidur masih tidak mahu dikejutkan...tugas kami hanya lah mengejutkan dan memberi tahu....


apa yang dapat kita lihat dari cerita dia atas atau gambaran dia atas adalah...

semua umat sekarang masih lena di buai kenikmatan dunia yang sementara dan lupakan akhirat yang abadi...terdapat segolongan umat yang akan menyedarkan umat yang di buai dunia ini mengenai akhirat yang abadi...
walaupun di maki dan di hina..malah ada yang diseksa..namun dakwah tak pernah sekali-kali akan terhenti...walaupun sakit, ia tetap berjalan...sehinggalah sampai hari yang dinantikan (hari kiamat) di mana, amalan tidak lagi dihitung...
saat itu, mereka yang hanyut dengan kenikmatan dunia akan merayu-rayu untuk dibantu..
namun apakan daya..sewaktu di dunia mereka jua yang tidak mahu mendengar dan melihat..kini mereka merasakan siksaan akibat perbuatan mereka sendiri....
dan sesungguhnya, tugas seorang dhuat hanyalah menyampaikan...

walaupun kamu menginfakan seluruh harta mu, sesungguhnya kamu tidak akan mendapat menyatukan hati-hati itu..kerana Allah lah yang menyatukan hati-hati itu...

dan tugas mu hanyalah menyampaikan....

Allahu'alam

Saturday, February 21, 2009

assalamualaikum-opick

Assalamualaikum..
Ya akhi, ya ukhti

Salam salam hai saudaraku
Semoga Allah merahmati mu
Salam salam wahai semua
Semoga hidup jadi bahagia

Bila hati terasa sedih
Bila jiwa terasa hampa
Mungkin kita sudah lah lupa
Berzikir tenangkan jiwa

Assalamualaikum..
Ya akhi ya ukhti

Bila langkah sempit
Rezeki dicari alangkah susah
Mungkin kita sudah lah lupa
Sedekah lapangkan harta

Dlm hidup semua bekerja
Kadang salah bahkan berdosa
Jangan-jangan lah b’putus asa
Ampunan Allah selalu terbuka

Dlm hidup tiada sempurna
Kadang khilaf kadang terlupa
Jgn jgn la putus asa
Ampunan Allah selalu terbuka

Saturday, February 7, 2009

jaulah farley..=p


dari kiri:djah,kathy,teh,dayah,mas,n shida..(ana tangkap gambar)


bismikallah...

sape-sape yang duk area bintulu mesti rase..ape klas jaulah farley...tapi pada ana itu tetap bermakne sebab djah yang drive akak2..power ar djah...

sebenar nye, sebelum p farley tadi rase macam malas jer pun nak kluar dari bilik nie...sejuk sebab ujan tambah ade orang lelaki tgh baiki tangge..so tambah-tambah lagi malas nak kluar...
tapi sebab dieorg kate nak beli makanan untuk rehlah dengan adik2 besok..ana keraskan langkah untuk gerak...sampai jer kat tempat tunggu bas..jumpe sorang plak dgn dak hutan junior n rumate die..kate nyer nak p farley gak...so alang-alang bas jepak tu terhegeh-hegeh (xpun mmg malas nak datang macam ana gak),ajak le sekali...huhu..jadi la insan yang menaiki umar(name myvy krete kak salwa yang mmg giler dengan name umar) menjadi semuanya kepada 7 orang...antaranya, ana,teh,mas,kathy,djah,dayah n shida...

pak guard yang tengok pun mcm pedis pala (bahasa iban=sakit kpale) dengan glagat kiteorg dlm krete..mane x nye..da besau gadang siap main riba2 dalam krete...tapi pada kiteorg tu ribaan ukhuwwah yang membawa kepada jutaan kasih sayang yang melampau kepada sesame saudara...

djah pun bawak la krete dengan selamber nye..sebenarnye, djah nak test je bawak krete tu..last mmg die bawak smpai farley...smpai jer farley, kamekorang berpecah untuk mencari barang masing2...

lepas jer beli barang semua berkumpul kat satu tempat yang kiteorg x rancang pun nak kumpul kat situ..tapi mcm semua pun paham2 jer...ikatan hati la katekan...then semua pun mula menahan napas balik untuk memuatkan tin sardin dengan 7 ketui sardin saiz xxl..hehe..
tapi don worry, umar masih bertahan...djah da risau...da la die yang paling kecik dari segi umur dan jua saiz..pastu, xpe2 djah..kiteorg percaya enti bley buat...then djah pun bawak la krete pulang ke panggal jalan iaitu nak mauk upm balik....tapi alamak, banyak kali la plak enjin mati..tapi xpe...semua tu menjalin ukhuwwah fillah abadan abada...

samapai bumper...pommmmm...
langgar bumper tanpa membrek...power la...bley lawan fast n furious nie...
tapi xpe gak...kiteorg gelak jer.....seronok la...dalam keadaan jalan yang seolah2 nak masuk daerah yang takde dalam pete dunie nye..dengan keadaan berimpit-impit nye...kegembiraan tetap dirasai dengan nikmat hidup berukhuwwah kerana Allah....

sampai je dalam upm...kad warge untuk masuk kolej kene ambik...klu x dikire pendatang haram..fuhhh...istilah berbisa...

lepas turun jer..semua pun gelak sebab akhirnya berjaya mengharungi samudera kehidupan...
"jom tangkap gambar..sebab jaulah farley.." sebab tu la ana namekan nie jaulah farley...

sebab kite xkan kenal seseorang itu sehingga kita makan, tidor dan bermusafir bersama...
so..walaupun sekadar ke farley yang amik mase 5-10 minit jer..tapi ia tetap jaulah yang bermakna kerana akhwat memang best la....buat la ape pun....
ana akan rindu saat-saat kite naik avanza 11 orang, naik myvy 7 orang, naik sayvy 7 orang, naik kancil 6 orang dan banyak lagi kerete yang berjuang di jalan Allah untuk menegak kan islam di muka bumi.....caya lahhhh...

sejuknya pagi di bintulu...




bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum...



bgun subuh pagi tadi punye la sejuk...smpai masuk dlm tulang belulang..huhu
dari semalam dan semalam dan semalam nye lagi...hujan tak berhenti..
mase mula-mula start ujan dulu, rase mcm tensen la gak sebab nak kerje pun payah...
tapi ade satu pagi tu..masa ana bangun n suasana sangat sejuk yang teramat sangat..tapi alhamdulillah Allah permudahkan untuk bangun utk qiam pagi tu..hujan punya la lebat sehinggakan ana rase seolah-olah air disimbah atas atap rumah tu...

lepas jer ana solat, tibe2 ana teringat..kak mas pernah pesan dengan ana yang kalau kite berdoa waktu hujan yang sangat lebat, insya-Allah waktu tu diberkati...ana terus jer teringan kat umat n saudara kita kat palestine...ana pun doa la...

kat sini ana nak sharing something lar...kadang-kadang kite rase sesuatu seperti hujan, panas yang teramat, kemarau, banjir dan lain-lain bencana nie satu masalah yang besar pada kita..tapi kita jarang sedar keberkatan dan hikmah di sebalik keadaan itu berlaku...

so, ana nak janji dengan diri sendiri..lepas nie klu ade ape2 yang berlaku, ana nak bersyukur..
sebab terus-terang kadang-kadang ana terlupa bila sahaja ana bangun pagi, ana lupa nak cakap alhamdulillah...sedangkan Allah da bagi kita can untuk hidup hari ini...syukur nie, nak nasihat orang senang..tapi bila smpai tang kite..punye la payah..kadang-kadang dari pagi smpai kite nak tidor balik pun x terlintas untuk kita ucapkan alhamdulillah pada pencipta kita...
semoga kita tak lagi menjadi orang yang lalai.....



fuhhhh....sejuk nye mase tulis post nie...tapi alhamdulillah sebab klu panas, mane nak carik air-cond kat kolej nie...kui kui kui

mcm dalam surah al-baqarah ayat 216:

Kamu Diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara Yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.



Friday, February 6, 2009

believer or follower


Believer or follower??

Awak believer ke, bukan follower??Apa beze believer dengan follower??

Itu lah pertanyaan salah seorang daripada pensyarah ana bile saje die melihat perkataan “true believer” yang tercetak di baju yang ana pakai..

Ana mengerutkan dahi bila sahaja pertanyaan ini di ajukan oleh salah seorang pensyarah ana..ana pun jawab dengan muka yang selamber...”ohw..saya believer bukan follower..sebab nye, saya percaya pada islam bukan mengikut melulu je..” then, pensyarah tu menganggukan kepala tanda setuju kot dengan jawapan ana tu...

Tapi yakin lah...kite sememangnye adalah believer dan bukan lah follower...

Maksud ana di sini, bukan kite tak nak mengikut Rasulullah saw, tapi Rasulullah mengajar kita untuk percaya (iman) bukan lah mengikut secara mengkhinzir buta...maksudnya disini...kite mengikut sunnah rasulullah saw dalam aspek kehidupan tapi dengan niat kita percaya pada aqidah islam yang Rasulullah saw sampaikan untuk kita...contohnya, turun ayat untuk menyuruh kita solat..macam mane nak solat??so ikut la contoh Rasulullah solat...tapi kita tak solat semata kerana Rasulullah solat, tapi kerana Allah..seperti dalan niat..sahaja aku solat kerana Allah ta’ala dan Rasulullah saw pun turut membaca niat yang sama....itu lah bezenye kite dengan agama lain...

Di suatu saat, kakak angkat (pakai tudung la yer) ana study kat over sea la..then, tibe2 ade seorang mamat mat saleh nie tanye die.. “are you muhammadian??” .. then kakak ana nie pun jawab la.. “no, i’m muslim”..can u see that??(cewah..speaking london la plak)..ape beze muhammadian dan muslim??betul tak yang kita nie contohi Rasulullah saw dalam kehidupan seharian kita?? Tapi kenape tidak tak pernah nak mengaku yang kita nie muhammadian??kenapa mesti sebut i’m muslim iaitu saya seorang islam... sebab kite mengikut atau mencontohi cara kehidupan Rasullullah kerana Rasulullah adalah seorang pesruuh Allah yang juga believer kepada agama islam...dan Rasulullah saw mengajak kita untuk turut percaya pada aqidah yang satu iaitu islam...percaya pada tuhan yang Esa...bukan menjadi pengikut baginda...tapi bersama-sama baginda mempercayai islam...Rasulullah saw juga menyatakan bahawa dia hanyalah pesuruh Allah..

Jadi kat sini, fahamilah siapa kite...adakah benar kita ini mempercayai atau sekadar mengikuti...kalau percaya, apa yang seorang yang percaya akan lakukan terhadap apa yang die percaya...jika kite mengikut, adakah apa yang kita ikuti itu benar dan sahih atau sebaliknya....kerana tanpa kepercayaan, mana mungkin kamu akan mengikuti..seseorang yang hanya mengikut tanpa mempercayai pada ana adalah seorang yang jahil..bila die jahil, makne nye die tak tahu, bila die tak tahu makne nye die sesat...bak kate pepatah, malu bertanya sesat jalan..........fikir-fikirkan dan renung-renungkan...

penyambung garisan



Mesti ramai yang tertanya-tanya..apa yang menyambungkan garisan??

Kalau nak tau, kita umat islam lah merupakan penyambung garisan...idea istilah nie ana dapat dari kak pija...kire macam kakak angkat la..tapi tak de la angkat sangat pun sebab die tengah pragnen sekarang..hehe (berat...)

So,rase nye macam nak share dengan semua orang yang ada kat atas muka bumi nie ape yang telah kak pija tu cakap kat ana dan ana akan ingat sampai bile-bila, insya-Allah...

ape tujuan kita (manusia) di ciptakan di atas muka bumi nie??dan ana pasti ramai yang akan dapat menjawap mengikut skema jawapan iaitu...kita di ciptakan di atas muka bumi nie sebagai khalifah dan beribadat kepada Allah...memang pun..tak dapat di sangkalkan lagi...tapi tau ke ape maksud khalifah yang di sebut-sebut tu??sebab yang tang beribadat tu rasenye ramai yang tahu...dalam islam apa-apa yang kite buat, semuanya adalah ibadat selagi ia tidak melanggar syara’ la yerr.....tapi bab khlifah nie..rase nye ramai yang da abaikan tanggungjawab khalifah...berdasarkan gamba rajah yang ana lukis kat atas tu (kire macam ana lukis balik la dari white board kat umah kak pija tu sebab kalau nak masukan white board kat cnie mcm tak possible jer..kui..kui..kui) tengok yer...

asal usul ayah (Nabi Adam a.s) kite dari mane??hehe..semua pun mesti tau punye..asal nye dari syurga kan??kan?? so, ape yang buatkan ayah kite tu turun dari syurga ar??ohw..betul..betul..sebab hasutan syaitan kan??hah..lepas tu selepas wafat, Nabi Adam a.s p mane balik ar??syurga kan??makne nye..kite pun kene la balik ke syurga gak la kan??tapi macam mane yer??

Hah..kat cnie la nak tunjukan yang kite nie ade link dari zaman Nabi adam dulu hingga la sampai la “hari yang pasti” tu datang...sebab mengajak orang melakukan kebaikan dan mencegah yang mungkar itu sangat perlu agar kite dapat masuk syurga iaitu tempat yang telah allah janjikan untuk para orang mukmin...kalau kite tgk garisan tu, kite nie memang tugas nye kene sampaikan ape yang generasi zaman sebelum kite sampaikan kepada kite dan kemudian kite sampaikan pulak kepada generasi selepas kite exactly macam yang generasi sebelum kite sampaikan tanpa ada ubah skit pun..sebab ape yer??sebab Al-Quran itu tidak berubah isi nya....

Cuba bayangkan jika kite (generasi sekarang) tak buat (meyampaikan)??mesti generasi selepas kite nie tak dapat ape yang generasi sebelum kite sampaikan..betul tak??so..nanti garisan tu akan terputus dan amat mustahil la untuk kite menuju syurga lagi sebab garisan da terputus..akhirnya semua akan berada dalam keadaan tak tentu hala...so nanti semua generasi selepas kita hancur...nak ke kite tanggung dosa sebab tidak menyampaikan??

Tapi ape yang kite kene sampaikan yek??ehm..ana dan korang gak la...kite sampaikan apa yang Nabi-Nabi sebelum nie sampaikan...by the way, bukan Para Anbiya’ je yer..para sahabat dan tokoh-tokoh islam yang lain pun menyampaikan apa para Anbiya’ sampaikan iaitu ISLAM....

Supaya kite x memutuskan garisan yang ada..maka kite kene buat kerje nie...semoga mereka yang melakukan kerja-kerja nie akan mendapat janji Allah..insya-Allah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)