peace =P

Friday, February 6, 2009

penyambung garisan



Mesti ramai yang tertanya-tanya..apa yang menyambungkan garisan??

Kalau nak tau, kita umat islam lah merupakan penyambung garisan...idea istilah nie ana dapat dari kak pija...kire macam kakak angkat la..tapi tak de la angkat sangat pun sebab die tengah pragnen sekarang..hehe (berat...)

So,rase nye macam nak share dengan semua orang yang ada kat atas muka bumi nie ape yang telah kak pija tu cakap kat ana dan ana akan ingat sampai bile-bila, insya-Allah...

ape tujuan kita (manusia) di ciptakan di atas muka bumi nie??dan ana pasti ramai yang akan dapat menjawap mengikut skema jawapan iaitu...kita di ciptakan di atas muka bumi nie sebagai khalifah dan beribadat kepada Allah...memang pun..tak dapat di sangkalkan lagi...tapi tau ke ape maksud khalifah yang di sebut-sebut tu??sebab yang tang beribadat tu rasenye ramai yang tahu...dalam islam apa-apa yang kite buat, semuanya adalah ibadat selagi ia tidak melanggar syara’ la yerr.....tapi bab khlifah nie..rase nye ramai yang da abaikan tanggungjawab khalifah...berdasarkan gamba rajah yang ana lukis kat atas tu (kire macam ana lukis balik la dari white board kat umah kak pija tu sebab kalau nak masukan white board kat cnie mcm tak possible jer..kui..kui..kui) tengok yer...

asal usul ayah (Nabi Adam a.s) kite dari mane??hehe..semua pun mesti tau punye..asal nye dari syurga kan??kan?? so, ape yang buatkan ayah kite tu turun dari syurga ar??ohw..betul..betul..sebab hasutan syaitan kan??hah..lepas tu selepas wafat, Nabi Adam a.s p mane balik ar??syurga kan??makne nye..kite pun kene la balik ke syurga gak la kan??tapi macam mane yer??

Hah..kat cnie la nak tunjukan yang kite nie ade link dari zaman Nabi adam dulu hingga la sampai la “hari yang pasti” tu datang...sebab mengajak orang melakukan kebaikan dan mencegah yang mungkar itu sangat perlu agar kite dapat masuk syurga iaitu tempat yang telah allah janjikan untuk para orang mukmin...kalau kite tgk garisan tu, kite nie memang tugas nye kene sampaikan ape yang generasi zaman sebelum kite sampaikan kepada kite dan kemudian kite sampaikan pulak kepada generasi selepas kite exactly macam yang generasi sebelum kite sampaikan tanpa ada ubah skit pun..sebab ape yer??sebab Al-Quran itu tidak berubah isi nya....

Cuba bayangkan jika kite (generasi sekarang) tak buat (meyampaikan)??mesti generasi selepas kite nie tak dapat ape yang generasi sebelum kite sampaikan..betul tak??so..nanti garisan tu akan terputus dan amat mustahil la untuk kite menuju syurga lagi sebab garisan da terputus..akhirnya semua akan berada dalam keadaan tak tentu hala...so nanti semua generasi selepas kita hancur...nak ke kite tanggung dosa sebab tidak menyampaikan??

Tapi ape yang kite kene sampaikan yek??ehm..ana dan korang gak la...kite sampaikan apa yang Nabi-Nabi sebelum nie sampaikan...by the way, bukan Para Anbiya’ je yer..para sahabat dan tokoh-tokoh islam yang lain pun menyampaikan apa para Anbiya’ sampaikan iaitu ISLAM....

Supaya kite x memutuskan garisan yang ada..maka kite kene buat kerje nie...semoga mereka yang melakukan kerja-kerja nie akan mendapat janji Allah..insya-Allah...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)