peace =P

Wednesday, December 29, 2010

summer


pelik bin ajaib...
read this: summer break term

sooner or later, all IPTAs gonna use summer break term...
once i read this, mcm xpercaye...
mungkin best n mungkin gak xbest...
sebab universiti malaysia banyak exam
seriously...n mati la klu cuti 4 bulan...
maka nya kuliah akan jadi 8 bulan je...so, 1 sem 4 bulan....
bulan pertama:study
bulan ke-2:1st test
bulan ke-3:2nd test
bulan ke-4:final exam...
i'm a dead duck...
logik ke x logik schdule gini??
erm,mgkin klu kurang kan exam lagi best bunyi nye...huhu

once i'm thinking...
why this decided??
since malaysia have summer all the time...
we dont need summer break...LOL~~

however...just letz wait n see...
fuh~~~

p/s: is this changes will effect me and my study??wondering.....

Sunday, December 26, 2010

dream

i once thinking....

kebelakangan nie selalu jer mimpi pasal seseorang....almost every night..
ade maksud ape2 x...ke mainan tido...erm~~ape2 la...

my heart tgh meng'healing' kan dirinya sendiri....

setiap kali impian dihancurkan dgn sgt hancur...
setiap kali tu aq akan bina impian baru...
mungkin kali nie, klu ia hancur lagi...
i guess i will stop dreaming...
but until then, letz wait n see what going to happen about recent dream...

video




p/s: i miss someone that give me superb spirit a long time ago...why theres no replacement??

Friday, December 24, 2010

new

agak lame xmengenakan tacapan untuk minat seni aq...
bile nk start balik, punye la malas nyer...

lagi pun photoshop x install lagi...
and movie pun susah nk start baru sejak kamera rosak nie...
(but still working on one movie right now) yosh~~

tp, couple of days ago, my sis ask for my design for family shirt...
just finish one design...

letz see what i've got...


is that ok??

somehow, my family ask for another design...so, still working on it...
my nest design will be show tomorrow..hehe
excited when i can make my skill useful to others...yatta!!!yoshhh


p/s:well, if u guyz love my design and may be want to order your family shirt, can email me....
price can be deal...
this is my email: tim_possible88@yahoo.com.au


Wednesday, December 22, 2010

pass

fuhh!!~~

guess agak lame gak x update blog nie...
mungkin cuti nie banyak sgt melancong...huhu

baru je seminggu lepas pergi johor dan 3 hari lepas p lagi...
xpernah drive sejauh itu...
anyway, alhamdulillah...no accident this time...hehe

actually i miss my best friend a lot...can i??
xsabar rasenyer nak balik kampus dan sibuk kan diri...

ape2 pun, hujung minggu nie, nmpaknyer ramai akhwat akan flying2...
ade jakarta and ada yang ke bintulu....
semoga perjalanan antunna lancar...insya-Allah...

p/s: mcm mane nk lupakan seseorang yang xpatut di ingati?? i'm a bit misery now....

Tuesday, December 14, 2010

trust

erm~~today a bit tired...
driving all day...but i have fun...

its already 1:55am waktu Malaysia...
i wonder whats happen in others country...working may be...

i thought about what people say to me todays...
that you never trust a man even your bestfriend...
should i follow that advise??
or i just ignore...or may be think that couple times before i decide...

well, i start to doubt about something today...
trust is not an easy word...
but once i say i trust, it mean i trust...
but once its broke, i consider not to trust again...
sound serius ek??

p/s: schedule almost full, but it is the best time to forget bad feeling...

Thursday, December 9, 2010

kecoh

erm~~
KECOH...
student upm sekarang ini kecoh dengan student portal upm yang telah bertukar wajah...
cewah...mcm berite ape jer...
ape2 pun tahniah buat upm sebab nmpaknye student portal baru nie lebih transparent kepada pelajar...
erm, utk pengguna baru...password kne caps lock dulu...then change la balik....

dan rmai jugak yang sibuk mengira gpa semester lepas...al-maklum la..result xkeluar lagi, so kne kire sendiri...
mase nie la sume sibuk mintak ajar...mcm mane nak kire gpa...bagus betul...

ape pun...
i thought all my cosmate getz their better result...
coz most of status on facebook showing the happiness sound of wind...
alhamdulillah...
ape2 pun, result Allah yang bagi....
so, panjat syukur kepada Allah swt atas apa jua rezeki yang dikurniakan pada kita...

kite sering lupa yang semua pun Allah swt da tetapkan...tp kite tetap jugak nk tentukan takdir sendiri...usaha gile2 smpai lupa tanggungjawab sebenar...
dan bile result xbaik...kita akan salahkan Allah....sebab xmakbulkan doa kita...
tp sesuatu yang buat aq sedar....bile kite nk sgt uruskan dunia kita, then Allah akan bagi kite uruskan dunia kita....dan bile kite gagal...mase tu lah kita akan rase down yang teramat sgt....
tp klu kite tlg Allah..kan Allah da bagitau dlm surah Muhammad ayat 7..."klu kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita"

tiba2 aq terase...apa yang aq da buat selame nie??erm~~muhasabah diri....

me n my result??
alhamdulillah...if there's no changes on this new portal student, i'm dean...
but still...the truth result not coming up yet...
so, still pray for the better and the best result....

p/s:ape2 pun, subject akaun tetap B+...adoyaiii...tp amik business....hehe...alhamdulillah...

Monday, December 6, 2010

azam 1432


SALAM AKHIR AND AWAL MUHARRAM 1432

sampai jugak tahun baru hari nie(baru jer lepas solat maghrib nie)...
azam baru...erm~~~banyak...insya-Allah akan tunaikan semuanya....
tp selalunyer azam tinggal azam...

tp xper...
xkesah pun...asalkan ade azam...dari xde...

alhamdulillah...
tamat juga MAHA2010...
kepenatan yang mmg tiada taranya...
for 1st time join exhibition international...sgt2 mencabar....
melihat karenah manusia ciptaan Allah...sgt menarik and tertarik...

ade satu kenangan yang mmg xdapat dilupakan...
ape die??bertemu dgn seorang jejaka yang lain sgt pemikiran nya mengenai islam dan dakwah...
well, fikrah lain..susah nk cakap...
ape2 pun aq yakin dengan jalan dakwah dan cinta Allah yang aq tempuh sekarang nie...

berjumpe dgn jejaka nie buat aq sedar...betapa buang masanya mempelajari sesuatu tanpa amal...dan ruginya masa berdebat tentang sesuatu...dan yang pasti perdebatan lansung xmenambah iman...fuhh~~~

insya-Allah..aq ingin terus berada dijalan dakwah nie...
walau sebagaimana susah sekali pun...

dan syed qutb pernah berpesan:"jalan ini tidak ditabur dgn bunga2 harum"
aq harus bersedia dgn itu.....
dan Hassan Al-Banna pun pernah cakap: "tidak salah jika kamu merasakan beban berada dijalan dakwah nie...sebab ia mmmg satu tanggungjawab yang berat"...

berbunga rasanya mendengar kata2 org berjuang dijalan Allah nie...semuanya sedap didengar walaupun bunyinya adakala keras....

p/s:tiba2 rindu Rasulullah saw...teringat peristiwa hijrah yang sgt memberi semangat buat kita....teringat jugak jaulah ke JB and melaka minggu lepas....nti la share...

Thursday, November 25, 2010

MAHA2010

for more info about MAHA2010: http://www.mahaexpo2010.com/

salam...

beberape bulan nie aq diselubungi dgn mcm2 perasaan...
bercampur baur...benci, sayang,suke,bimbang,cemburu,rindu etc...
rimas sgt2....

seriously i'm on the way to search some peace in me...
a peace that i miss so much....
and i know the important now is, i really need to work hard to find the same peace i got when i was in Bintulu...ohw, Allah...i really need that peace....

anyway, ape kaitan dengan MAHA ye x??

actually i try to forget all the mess i made from this early year till today...
it is really mess up my life....

so, i try busy up my life with something else...better than sit alone and think how to clear up all the mess....so, i off to MAHA...

my schedule in this holiday...
tmorrow of to MAHA...and may be i off to Melaka tomorrow nite untill sunday and get back to MAHA untill 5 dicember 2010...
see u guyz there...yoshhh!!!

how about the other weeks??
still thinking how to full up my schedule...
so, i dont need to think about my life as an empty glass....

thats all....

p/s: i almost forget about my objective to create this blog...need to consider things back again...people start to ask me..."u blog seem different this day..." opss!!!!

Tuesday, November 23, 2010

weds


another wedding i already attend...

my best friend for sure...
the first question i got from my family...
"dont u thinks its too young for ur friend to get married??"
on 22 years old???
yeah...absolutely...tp jodoh...cant say any comment bout it...

aq smpai lmbat pun wed my friends tu...
exam smpai 4 ptg, on saturday...sedih...
but i still make it...
pecut dgn krete kancil ayah y da expired rotax...
sgt mencabar...siap langgar lampu merah(xsengaja)...
menggigil kaki...
nk kejar wedding kawan punyer pasal...yosshhh!!

cuti sem nie jer ade almost 5 wedding i need to attend...
banyak tuuu.....hope i can make it...

erm~~tu cerita yang mmg confirm (insya-Allah) kawin sebab kad kawin da smpai...
tp aq semakin rimas dgn cinta...

zaman skang couple2(y belum tentu pun kawin) semakin berani mencabar Allah swt....
well, xpayah citer panjang2...tgk youtube kat fb jer pun da seram n cukup untuk menginsafkan diri yang kadang2 lemas dgn ujian dunia....

aq??
seram nyer duduk kat bumi...rase nk p marikh...haha(bley ker??)
takut gak klu2 diri hanyut....
da tgk org lain hanyut...mesti xnk diri hanyut...
thankz to akhwat yang banyak menyokong....

kepada bakal pengantin...selamat pengantin baru...
kepada yang belum confirm, cepat2 la...
jgn mencabar Allah swt sebab Allah sedikit pun xterjejas dgn cabaran kite as manusia....
tp kite lah yang akan rase kerugian yang teramat sangat tu....

p/s: well akan join jaulah adik2 ke melaka...semoga dipermudahkan urusan...seramnyer nk drive adik2 nie....hehe=P
yoshhh!!!

Wednesday, November 17, 2010

dad

sepuluh hari yang lepas...
8 hb november 2010...

aq da start my final exam...erm, agak mencaber sebab paper straight 8,9,10 dan 11hb...
that absolutely killing me softly...
anyway, 1st paper...great...my arab subject..and theres a time, i couldnt understand what actually the question ask for...sooooo arabic...
the only translation is the question....and the others....greaaaattt....im so malay...

then 8hb nov 2010- my dad birthday....
i wish him...
and he reply this:

"Baby orng pertama ingatkan ayah. Tak perasan lak ayh dah masok sweet 18,.....plus 40
ha...ha...ha. Tq anyway"

dont it sound cute!!!!...
and my frenz said...
"sekarang aq tau mane team dapat perangai die nie.."
well, like father like daughter...

17hb nov 2010
selamat hari raya aidul adha for everyone...
aq raye kat upm kali nie...
ingat da balik Malaysia bley raye ngan family...jawapanyer...x
klu da paper besok pagi...

policy and regulation...
my best frenz said, "xpayah blaja subject mcm tu, bukan ke dalam hidup kite da mmg ade polisi sendiri..."yup die betul..

ape2 pun.. i had fun in this 10 days...
bad time, lovely time...
and i love my life...

p/s: ops!!!..xstudy lagi nie...Dr.Amin...bg markah lebih!!!!

Thursday, November 4, 2010

quote


quote for today...

my frenz quote this on his facebook for me:

"kurang motivasi la ko ni tim. manusia hnya mggunakan otak die x sampai pun 1 peratus, smpaikan org bijak pandai mcm einstein tu pun gunakan otak die x smpai 2 peratus. so, org yang tekun dan berusaha, akan dapat menjadi pandai, x kira sapepun. ko masih ade potensi untuk jd insan cemerlang. aku sebenarnya merepek, tp lantakla. ko blaja sungguh2, ilmu yg dberkati Allah n guru tdk dberikan gred tp memberi manfaat kepada siapa yg menggunakannya dengn cr yg btul. sekiann........"

so, yes...he's right...
gambate kudasai team...
final exam coming!!!!

p/s: nmpaknyer xjd p terengganu...mmg aq n terengganu xbrape nk ade jodoh...aq da p semua negeri di malaysia termasuk brunei tp belum pernah jejak terengganu n kelantan..T.T

Tuesday, November 2, 2010

1:50am

cewahh..mcm crite hantu jer tajuknye...

bukan crite seram pun...
it just i've got msg on this time....
sound....

"Life is a continuous experience. It is given to us in stages, one day at a time..
do not look back and grieve about the past, for it is gone forever...
Do not be troubled by the future, as Allah will provide..
Live in the present and make it so beautiful...
that will be worth remembering...thank u...:-D:-)"

well, i smile when i get this...
mcm tau2 jer...

ape2 pun tazkirah untuk diri sendiri bley smpai dr sape2 pun...
and tazkirah yang terbaik is alam....who created all this??syukur alhamdulillah...

p/s: malas nye nk balik upm klu da balik umah..tp takut xstudy la plak...huhu

Monday, November 1, 2010

love

aku cinta Allah...by wali band

satu lagu yang simple tp sgt2 menusuk kalbu...

Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang kau sayang
Yang kau rindukan
Yang kau cintai

Verse
Aku lemah tanpamu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Tolongku tolongku
Ya Allah


Chorus
Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku cinta Allah

p/s: ujian cinta antara aku dan Allah xpernah henti...but still i love HIM

Friday, October 29, 2010

mesej

i've got a sms....yeyy!!

bile bukak jer....
"dlu xla rs kamu mcm ni.."- anonymous

ermm~~~
makin baik??
makin teruk??

makin teruk kot...itu pasti...
adoyai!!
kne berubah nie...

p/s: bile dpt msj tu...rs mcm broken into pieces T.T

Tuesday, October 26, 2010

wasiat 1

wasiat pertama:

bangun menuju solat, bile dengar saja seruan, apa pun keadaan kite


jgn disibukan dengan perkara lain...jgn beri alasan untuk solat segera...kecuali yang xbley elak (tgh buat pembedahan)

kenapa solat??

Untuk menggambarkan hubungan yang intim dengan Allah...

Solat adalah rukun yang pertama selepas shahadah....

Melengah2kan solat pun sudah diancam dengan

×@÷ƒuqsù šú,Íj#|ÁßJù=Ïj9 ÇÍÈ tûïÏ%©!$# öNèd `tã öNÍkÍEŸx|¹ tbqèd$y ÇÎÈ

4. (kalau orang Yang demikian dikira dari bilangan orang-orang Yang mendustakan ugama), maka Kecelakaan besar bagi orang-orang ahli sembahyang -

5. (laitu) mereka Yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;

Tafsiran pertama=Khusyuk:

Tak pernah kite cakap sesuatu depan org, bende yang kite xfikir....jadi mcm tu jgk dalam solat...kite tgh bercakap dgn Allah, tp hati kite sibuk bercakap dengan bende lain....

Celaka lah org yang mengambil ringan solatnya (xkhusyuk)...

so, rugi la solat sebab xkhusyuk???

bukan....meh lihat tafsiran ke-2

Tafsiran ke-2= Allah guna “`tãmaksudnya dari, bukan dalam...

Untuk khusyuk, Allah guna ”fi” (dlm) solat...tp ayat nie Allah sebeut ” `tãiaitu lalai dari solat.

meaning, sape yang xkhusyuk ok la lagi...sape yang tinggalkan solat lah celaka tu di tujukan...tp.....

Yang panggil kite solat is Allah...tp kite buat dekkk jer...bayangkan ape yang Allah rase...mcm tu jgk kite..bile kite ajak org buat baik, pastu die wat xtau jer...ape perasaan kite...

fikir2 kan yer...even para Nabi pun doakan diri mereka dan kite supaya xtinggalkan solat....

so, confirm solat tu penting...kan??kan???

Nabi Ibrahim as: ”wahai Allah, jadikanlah aku orang yang mendirikan solat, dan juga zuriatku”

Nabi Ismail as: menyuruh keluarganya menunaikan solat...

Orang yang dapat pertolongan dari Allah is orang solat...(surah al-hajj) lupe ayat brape..nti cek balik...xpun korang cr sendiri...best tu bace quran pastu cr maksud die...lg bermakna...


anyway...

”Sempadan antara islam dan kafir is solat...”

so, korang adalah????

sharing is caring,

team

Monday, October 25, 2010

strategi

well, setelah sekian lame kehilangan semangat yang kuat untuk berjihad, nampak semangat tu kembali di suntik semula minggu lepas....
cukup untuk aq menolak al-hawa(apa saja perbuatan selain islam) dlm tempoh sebulan nie insya-Allah...sebulan jer??hehe..bulan depan dapat suntikan baru..insya-Allah...

ternyata aq sememangnyer tidak mampu untuk melakukan tugas (amar ma'ruf nahi mungkar) nie sorang...kebersamaan dengan akhwat buat aq realize semula, ape y telah aq buat selame mengenal tarbiyyah...astaghfirullah....

rsnyer terlalu byk hati ini menurut kehendak daripada menurut fitrah...
sesungguhnya fitrah manusia mahukan Allah swt
tp kehendak pula ingin kan dunia yang sememangnyer Allah kate dlm al-quran hnya sementara, permainan dan senda gurau...

sgt obvious kot dalam post aq yang lepas2...
seolah2 aq xmampu kehilangan seorang teman yang aq gelar best frenz...
tertutup pandangan aq tentang apa tujuan sahabat dlm kehidupan dunia n akhirat...
sekiranya sahabat itu akan membawa kita ke kancah neraka, kenape kite harus main tarik tali lagi...keputusan sgt jelas(tp xbermaksud untuk meninggalkan...)
kita harus membawa sahabat itu bersama mengenal tuhan yang Esa iaitu Allah swt...
namun sekiranya kite tahu yang kite tidak kuat untuk tarik tali dgn shabat itu dan akan menyebabkan kite turut terjerumus, keputusan sudah sgt jelas...

Ya, Allah
jgn lah rindu itu mngatasi rindu kepada-Mu dan Rasul,
jgnlah cinta itu mengatasi cinta kepada-MU dan Rasul...
masih lagi aq ingin menikmati kemanisan pertemuan bersama...
masih lagi aq ingin shahid dlm nikmat berjuang kerana-MU...

p/s: sesungguhnya pemusafir itu tidak pernah keseorangan dalam perjalanan nya melainkan Allah selalu bersamanya...

Wednesday, October 20, 2010

jauh

jauh a.k.a far in english...

my story with my best friends seems never find the ending....
my heart, my mind...miserable....
can't even focus on my study...
and i'm absolutely hates this situation....

looking for a new best friend??
insaf already....no more best friend...
terlalu banyak dugaan klu ade best friend....xsanggup lagi rasenyer...

macam mane nk happy balik yer???
1. makan banyak??
2. sporting??
3. holiday??
4. tidor?? and
5. focus on assignmnt y berlambak2...

well, ape2 pun...yang akan buat hati tenang x lain, xbukan dengan mengingati Allah...
seriusly, its works...cume bile ter flash back mase lepas, i feel bad again....
its ok..everythings is just about time....yeah, it all about time...

p/s: i will makes myself far from u,my beloved best friend....insya-Allah...

Sunday, October 17, 2010

tanpa

tanpa a.k.a without

ehm,i thought i can live better without my best friend...
but the real things, i totally can't...
now i miss my best friend in every second...
is that too much???

boleh ke die maafkan aq lagi...
include 3 days before today, i already did a same thing for more than 5 times....

in what matter..i just wanna say that:
aq sayangkan die dan sgt perlukan die sekarang...(depression mood)

reason,

Don't turn your back on me. Look in my eyes.
When the whole world was all white,
Did you forget the promise we had then?

Why do you leave me now?
Is it easy for you to do so?
Is it only hard to me?

Since the beginning, our love has been wrong.
With tears, I beg you not to abandon me anymore.

Do you know you should be the ever-lasting light for me?
Never forget when you leave, the whole world in my heart would also disappear.
I want to breathe in the midst of your love....

I smile at the thought of you. It gives me strength.
I cry at the thought of you. I became scared of everything.

p/s: why this is happening?? T.T

Friday, October 15, 2010

attack

well attack a.k.a serang or "sorang" in negeri sembilan term....
attack ape??well, bukan aq yang attack sape2 tp assigment and ujian Allah yang bertubi2 yang attack aq...

syukur alhamdulillah to my beloved, Allah swt....
without some ujian, then i will not realize something...something that are very precious in my life...which is iman,amal and jalan tarbiyah nie...
its really hard and at some point its hurt, but i kind to love the feeling of hurt....
the hurt to love u, Allah...

lepas ape yang jadi 2-3minggu before nie, or maybe 2-3 bulan before nie, orrr maybe 2-3 tahun before...buat aq tersedar dari angan2 yang aq cipta sendiri...the dreams....

my frenz said: "once kite cakap yang kite cintakan Allah, then Allah akan bg kite ujian... whether it is true that we really love Him or not"
dan aq yakin setiap cinta pasti ada ujian bg mengukuhkan cinta....(sape kate org single xpernah bercinta...hehe)
i already get my test of love....test yang sangat2 mencabar dan kadang2 rase tercabar...

kite selalu nk jage hati orang smpai terlupa nk jage hati Allah...(just analogi kite sering abaikan Allah)..and aq xnk jd hamba yang macam tu....

teringat kisah Nabi Musa as...terlalu banyak ujian yang Allah bg pada baginda sebagai ujian cinta...dan baginda sgt2 hebat untuk melepasi setiap ujian....
pertama ujian tiada anak, n bile dapat anak diperintahkan sembelih (kisah korban), lepas ujian tu dtg pulak arahan untuk meninggalkan Nabi Ismail dan Hajar...dan banyak lagi ujian cinta dr Allah untuk baginda...
cemburu bile memikirkan, bagaimana baginda melepasi ujian cinta yang sebegitu hebat dan dahsyat jika dibandingkan dengan ujian cinta aq....subhanallah....

back to the title...attack...
assignment attack yang berlambak2 buatkan aq lupe skit rase berat hati...
and i hope i will forget something that i'm not suppose to remember soon...insya-Allah....

p/s: semoga hati ini terpelihara buat yang selayaknya...insya-Allah...

Wednesday, October 13, 2010

legend


long time no see to my blog...

to many works to do...
an assignment,presentation,study, exam and all student stuff...
can't imagine what would be happen when already works...

i thought i just wanna say a few things that i feel about best frenz...

people use to say that, best frenz can hear what ur heart saying,
can share the hurt and smile again together even the problem not even solve...

i dont know, but it is kind of fake for me now...
i try this theory that people say about best frenz...
and my best frenz wasn't like that....

and it is actually become double hurt...
1st-u already hurt by things happen, and
2nd-ur best frenz just ignore u when u need him
and maybe triple hurt when u already tells what actually u feel, and still be ignore...

cemburu melihat sahabat2 Rasulullah saw...memahami each other, even they were saying no words...menangis bersama2, gembira bersama2, berjuang bersama2, shahid bersama2...
cemburu mendengar Rasulullah saw bergurau bersama mereka....they just knowing each other well walupun perkenalan itu sebentar....

and now, the best frenz term that i use to believe exist...
would become a legend in mylife...

maybe i expected to much from my best frenz,
may be sharing a shoulder is too much for my best frenz...
may be pretend to caring is kind of hipokrit for my best frenz....

best frenz...i just dont know what it is actually mean...

p/s: it is hard to find someone from everyone...but everyone is someone if u makes they someone...

Saturday, October 2, 2010

why??

why a.k.a kenape in bahasa melayu

when its about open house, confirm full house,-
"study??besok2 pun boleh..."
but when its about open talking/forum/ceramah-
"i need to study..."
ermm~~~

p/s:reminder to my own self

Thursday, September 30, 2010

friends


the things that i really afraid now...
to loosing a friend..

i don't know...
sometimes i expected more from my friend, which i suppose not to do so...

i just thought that, i might be forget...
because of what i want a friend in mylife??
is that, just want to make sure i'm not alone??

i loosing my best friend..not really loosing it, but
dia bukan lagi orang yang same mcm dulu...
lansung xsame...

for me, my best friend is someone that saying i'm wrong if i was wrong...
and pray for us to meet in jannah...insya-Allah...

when things change, our heart just can feel something...

i really miss my best friend...

p/s:

‎"everyone hears what you say..friends listen to what you have to say..best friends listen to what you don't say"

Saturday, September 18, 2010

prepare


prepare a.k.a bersedia

hari nie, hati aq still xtenang...
banyak bende yang aq pikir...
and paling xsuke adalah, aq terlalu byk pikir pasal mase depan....

pernah seseorang kate padaku secara indirect..(die nk nasihat adik die,tp scr automatik, aq yang tumpang krete tu pun dapat la gak ceramah free..hehe)

die cakap:"kenape la org perempuan risau sgt dgn jodoh diorang..ape yang penting, prepare kan diri...jd orang islam yang baik...jodoh Allah yang tentukan..xpayah la risau2...ade jodoh, ade la..."

ops!!sgt tajam n menusuk...
tp bile pikir2 balik kate2 die...sgt2 betul....

i always said to others...mencari cinta manusia is not the way u found a person u wanted for, tp preparekan lah diri untuk menjadi musleem dan itu lah sebaiknya...
jodoh..yes, absolutely true..Allah yang akan bagi...
bile??
bile kite da bersedia...

ade satu quote yang aq suke hari nie...

"Carilah sebutir permata dalam timbunan kaca
walau jarimu terluka..."

p/s:i almost kill myself bile bawak krete td lampu xbukak...haha...

Thursday, September 16, 2010

raya

cerita pagi raye...

ehm, raye tahun nie theme:purple...
knape??xtau..tibe2 family decide mcm tu...
xkesah la...raye thn nie my sis sponser...cewah..mcm artis gitu...

alhamdulillah...pagi raye,my whole family sume ade...
my dad pun dapat cuti jumaat tu...(selalu kne keje...)

happening???confirm!!!!
my family mmg ramai minat korea movie...i'm not included...tp style nie nmpak cute..
v^.^"

well, nie br separuh jer...separuh lagi dlm rumah..xminat bergambar...hehe

ops!!!...this is my younger brother...dulu mase kcik2 die ketot..aq slalu marah die bile die nk sangkut baju xsmpai...tp skang, br aq perasan..die da menggalah...so, aq plak mintak tlg klu x smpai...tp die xbley la nk marah aq..sebab...AKU KAN KAKAK!!!(ala2 iklan digi)

style mase zaman kanak2...topeng gune tgn...percaye atau x, mmg rmai xreti wat tgn mcm topeng nie...kire sape dpt buat tu hebat laaa...

nie la kami sekeluarga (gurlz jer aa)...xpernah lagi dpt gamba penuh sume pempuan mcm nie...hehe...

cakap pasal raye...aq rase duit banyak habis...klu tgk kasut jer, sume tau..mau2 total,RM300++ kot...adoyaiiiii....lepas raye, tenung la kasut raye tu smpai bocor...sebab duit xder..haha

itu la crite my raye kat kampung...happening la kot tahun nie...
ape yang xhappening nyer adalah..minggu depan ade test and presentation...adoyaiiiiii....

p/s:aq nk balik uni awal, tp family xbg...habis la...da la mood study xde klu duk umah.....T.T"

Wednesday, September 15, 2010

44




assalamualaikum...
v^.^"

percaya a.k.a trust...
well, pernah dgr x pasal 44 hari...
klu kite buat satu bende slame 44 hari secara konsisten, kite akan kekal buat bende tu selamenyer...
pernah dgr x??pernah x??

i dont know the truth about it, but i use to believe it..hehe...

bukan ape..aq ingat nk tinggalkan sesuatu yang xberguna for me n mylife...
ape die??xkesah la ape die..tp aq rase perbuatan tu tak elok...
mcm mane tau??
my friends pernah bgtau yang...
rasulullah saw pernah cakap...
"hati akan tenang kepada kebaikan dan resah kepada keburukan"

so, i think i want to leave it for not only 44 days but forever...
succeed atau x itu xkesah...yang pasti aq akan try my best...

rindu sgt dengan Rasulullah saw...if only he know what am i doing now, he would be so sad...
i'm so sorry...T.T"

p/s: maji-mak seon mul, i byeo-rin geol (the last gift is separate)..

Monday, September 13, 2010

amazing

what amazing faith between us and Allah have...
dont u feel so??
think back...hehe

i read and copy from:


A conversation between a student and an Atheist Professor

An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, The Almighty. He asks one of his new students to stand and.....

Prof: So you believe in God?

Student: Absolutely, sir.

Prof : Is God good?

Student: Sure.

Prof: Is God all-powerful?

Student : Yes.

Prof: My brother died of cancer even though he prayed to God to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But God didn't. How is this God good then? Hmm?

(Student is silent.)

Prof: You can't answer, can you? Let's start again, young fella. Is God good?

Student: Yes.

Prof: Is Satan good?

Student : No.

Prof: Where does Satan come from?

Student: From...God...

Prof: That's right. Tell me son, is there evil in this world?

Student: Yes.

Prof: Evil is everywhere, isn't it? And God did make everything. Correct?

Student: Yes.

Prof: So who created evil?

(Student does not answer.)

Prof: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?

Student: Yes, sir.

Prof: So, who created them?

(Student has no answer.)

Prof: Science says you have 5 senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son...Have you ever seen God?

Student: No, sir.

Prof: Tell us if you have ever heard your God?

Student: No, sir.

Prof: Have you ever felt your God, tasted your God, smelt your God? Have you ever had any sensory perception of God for that matter?

Student: No, sir. I'm afraid I haven't.

Prof: Yet you still believe in Him?

Student: Yes.

Prof: According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your GOD doesn't exist. What do you say to that, son?

Student: Nothing. I only have my faith.

Prof: Yes. Faith. And that is the problem science has.

Student: Professor, is there such a thing as heat?

Prof: Yes.

Student: And is there such a thing as cold?

Prof: Yes.

Student: No sir. There isn't. (The lecture theatre becomes very quiet with this turn of events.)

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don't have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it .
(There is pin-drop silence in the lecture theatre.)

Student: What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Prof: Yes. What is night if there isn't darkness?

Student : You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light.... But if you have no light constantly, you have nothing and it's called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it were you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Prof: So what is the point you are making, young man?

Student: Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Prof: Flawed? Can you explain how?

Student: Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good God and a bad God. You are viewing the concept of God as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one.To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor.Do you teach your students that they evolved from a monkey?

Prof: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student: Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?
(The Professor shakes his head with a smile, beginning to realize where the argument is going.)

Student: Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher? (The class is in uproar.)

Student: Is there anyone in the class who has ever seen the Professor's brain?
(The class breaks out into laughter.)

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, stable, demonstrable protocol, science says that you have no brain,sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?
(The room is silent. The professor stares at the student, his face unfathomable.)

Prof: I guess you'll have to take them on faith, son.

Student: That is it sir... The link between man & god is FAITH . That is all that keeps things moving & alive.


p/s: i love Allah...


i miss Rasulullah saw so much...

p/s: next week test and presentation...spoil the mood of raye...=P

Thursday, September 9, 2010

Eid

Happy Eid Mubarak to all bloggerz...watchaaaa

well, semua pun da tau...
tahun 1431 nie, 1 syawal jatuh hari jumaat...
mane tau??
sebab pakcik yang selalu umum tu cakap macam tu??
tp betul ker???ehem2...=P

sudah menjadi satu kewajipan, bile nk tau raye bile...
kne tunggu pakcik kat tv tu bgtau...
tp hakikatnyer..bukan mcm tu nk tau tarikh raye...

kewajipan pakcik mmg betul la...iaitu, bgtau yang bile nk raye...
tp satu part xde...

ape die???
tentang anak bulan...
kita wajib tau, yang mereka2 tu nmpk atau tidak anak bulan...
WAJIB bgtau...then br la bley umum bile raye...
example:"anak bulan kelihatan/tak kelihatan"
this word should be said...

tp kat Malaysia, kiter percaye jer ckp pakcik tv tu...
xper la...sebab bulan islam xde 31 ramadhan, so kne jugak raye jumaat tu...hehe
dan yang pasti raye xkan jatuh pose ke-28..(mcm dlm berite tv3, tentang ade kumpulan yang solat raye mase puase ke-28...) pelik??tp benar...

ape2 pun
salam lebaran buat semua...
ampun dan maaf dipinta...jari 10 disusun...
andai selama menulis tersinggung mane2 part baik hati mahupun akal...
sesungguhnya manusia itu tidak pernah lari dr kesilapan...
semoga syawal kali ini memberi mkna dalam hidup kite...

p/s: my bestfrenz dr johor kate nk dtg raye kat umah thun nie...excited, nervous,seram???adoyaiii...and semua pun dijemput...

Tuesday, September 7, 2010

system sr1


still in mood on mencari redha Allah di bulan ramadhan...
da lame rasenyer xmenerjah blog teratak bangloku nie..hehe
mencari lailatul qadr bukan mudah, so, kne kurangkan sikit masa dgn hal dunia...
tp still, xcukup kot amalan..adoyaiiii=P

alhamdulillah,
Allah memberi seribu satu dugaan di bulan ramadhan penuh berkah nie...
mcm2 yang berlaku baik dalam diri mahupun bi'ah sekeliling...

system...
bukan nk berkate tentang sistem komputer atau ape...
banyak yang difikirkan...
tentang system hidup...
mungkin rmai yang tak tau...
kite as musleem, sepatutnyer hidup dgn system yang Allah da bagi...
system Allah= refer al-quran and hadith...
kite buat sesuatu semuanya kerna Allah....atas kehendak Allah..atas takdir Allah....
cakap mudah: lillahita'ala..

tp sedar xsedar,
ade sahaja yang telah meng'install' kepale otak kite dgn satu system yang lain...
system ape??
klu bukan islam, mesti la yang lagi satu...
system jahiliyyah..
dulu mase sekolah...kite tau yang jahiliyah tu happen kat tanah arab, kat orang arab...
tp sebenarnyer system jahiliyah telah berkembang dikalangan kite sekrg...
sedar atau xsedar, mahu atau xmahu...
ia telah pun bertapak lameeeee dulu...

apa itu jahiliyah??
looks in to Al-quran...
ade 4 tempat dlm al-quran yang allah clear2 word jahiliyah....

surah 3:154
surah 5:50
surah 33:33
and lastly surah 48:26

maka, senang crite...
sape2 yang ade ciri2 nie, maka die juga tergolong dlm jahiliyah...nauzubillah (semoga kite tidak tergolong di dlm ciri2 nie)

bersambung....

p/s: nk tau lebih tentang system, try tgk filem matrix...jgn amik negetif side, but try to look ape yang tersirat yang nak dismpaikan...tentang system hidup...=P
selamat mencari pahale lebih di akhir2 ramadhan nie....

Sunday, August 29, 2010

insyaAllah

today rs mcm stress sgt...

pasal ape??
about my self yang xsettle2 lagi masalah lame...
xtau nk wat ape lagi...

well, selagi xsettle probz dlm diri nie, selagi tu la kite xkan meningkat...
lari??
ehm, bukan idea yang bagus....

Insyaallah
by Maher elzain - Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

p/s: dgr lagu maher zain nie buat sgt sedar diri...

Saturday, August 28, 2010

LetGo

today, lagi sekali aq dapat tazkirah secara tidak sengaja dalam kereta...
(on the way balik seremban)-my first ifthar with family...

mungkin dia xbercakap tentang aq,
tp aq yakin...
siapa yang makan cili, die pasti minum air...

mungkin sudah tiba masenyer aq letgo sesuatu...
ape die??
my own self know it...

klu aq nk cinta Allah, aq kne buang cinta pada yang lain...
dunia mmg selalu menganggu rs cinta antara hamba and penciptanya...

i pray that everything will be just fine...

p/s: mmg pedih melupakan seseorang yang kite sayang...kerna itu, sayang lah Allah..kerna cinta itu yang paling hakiki.....

Thursday, August 26, 2010

spirit

today i feel so guilty to my love...

everytimes i promise to love the only him,
and then, everytimes i broke that promise...
but still he love me...

everyday he wakes me up and makes me smile,
but did everyday i take care and do whatever he said??

i know i belong to him...
always and forever until the hereafter...
but why i always forget that...

oh my love..
oh my Allah...
i love u, Allah...
always and forever...
and i'll try to keep my promise...
please dont makes me love other thing better than u...
i pray and i hope...

i looking for the spirit when the first time i know u, ALLAH....
i miss those day...

p/s: rase mcm sgt berdosa sebab xsayang Allah selalu...tp......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)