peace =P

Tuesday, July 27, 2010

new

new a.k.a baru...

well, mlm nisfu syaaban...
i dont know well about it but still i know somethings...

we have a new book this nite..do u know that???
erm....what book??
buku amalan kite..well, mlm td da ditukar...
meaning that the new life would be starting today...

should i cry because the oldest one is not that good or,
should i smile coz i get a new one...
its up to ownself....

well, my frenz always said this.."let bygone be bygone"
so, lets start the new one, plus topping the amal and charger the iman...

mylife....
i wanna change something in it...
dont know i can or not, but still i wanna to try....
if i success, then i will be so hapie....

well, its about a new book after all...
so, changes to the better is necessary after all...haha

p/s: i wanna change from ordinary human to power rangers...save the human, save the world...=)

Sunday, July 25, 2010

forget

forget a.k.a lupe...

well, sudah menjadi lumrah kite kadang2 terlupa...
but this time, i'm totally forget...
about what??

1st about my kezen wedding and second my best frenz engagement....
ohh, no....this week i totally forget about my schedule...
seems i forget to look up my diaries anyway....
feel guilty??yup...

the most i regret is i forget my meeting with my sis in halaqah...
i cant imagine, how can i forget...
plus i afraid to text her telling i'm forget...
i'm a died duck...i'm a died duck....

mcm mane nk panjangkan memori dlm kepale otak nie??
aduhhh...hancus...

i need to change my lifestyle maybe...
ehm...nak buat mcm mane nie???
any idea???

p/s: wat assgmnt 10jam non-stop buat aq lupe semua hal2 penting...aq benci assgment!!!!

Friday, July 23, 2010

fail

fail a.k.a gagal...

ade sesetengah orng bace fail tu fail isi dokumen...but in my case, i fail my driving test...

sedih??
xde la sedih tp still terngiang2 kat telinga jpj kate "kandas!!"...
kesilapan kecil, terkene line mase nk kuar dr 3 penjuru...
alhamdulillah jalan raye pass jer...
so, kne ulang dlm jer la...xper2...

tp satu bende i learn that day...
kesilapan kecil n sedikit sebenarnyer boleh merosakan the whole things...
betul la orang tua2 kate...
"kerana nila setitik, rosak susu sebelanga"...

mcm tu la jugak dunia dakwah...
sekiranya kite membawa imej islam yang suci n murni, mesti orang akan judge kite as itu jugak...
walaupun sebenarnyer, semua manusia absolutely not perfect...
tp still, org akan judge kite baik sgt2...
so, bile kite buat silap sikit, the whole story would be bad...
well, i once be that type of person...judging people around me...
until i realize, everybody makes mistake...
its about they want to repeat that mistake again or not....
if they did again, then they not make a mistake but they really want to do that things...

sebab tu, kite kne sentiasa jaga diri...
i pray, i will always remember this...
but sometimes, i do makes mistake and i hope i wont repeated it again...

p/s: retest 13-august...hope i'll get my lesen sooner...huhu

Tuesday, July 20, 2010

test


test a.k.a ujian...

well,
ohw, xsangke plak da tibe plak my turn untuk p JPJ test driving for my P...
nervous??
for sure kot...yela..berlatih berape jam je pun...
seram kot nk driving kat jalan raye...

but i'm totally sure, everythings are already be fate up by Allah...
all i need to do is tawakkal, doa, do the best and believe...rite??

semoga semuanyer diepermudahkan esok...

p/s: x p kelas akaun tgh hari besok...mcm xsempat jer nk kejar kelas tu...sori en.Hisham ku..hehe

Monday, July 19, 2010

sigh

credit:

http://mietazkirah.blogspot.com/2008/01/antara-sabar-dan-mengeluh.html

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. "Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati." Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya, "Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abu Hassan bertanya, "Bagaimana hal yang merisaukanmu ?" Wanita itu menjawab, "Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya, "Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?" Jawab adiknya, "Baiklah kalau begitu ?"

Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya.

Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua." Lalu Abul Hassan bertanya, "Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?" Wanita itu menjawab, "Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya.

Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka." Demikianlah cerita di atas, satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan dari Allah. Kerana itu Rasulullah s.a.w bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:
" Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil keksaihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya." Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram. Kerana itu Rasulullah s.a.w bersabda,:

" Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang." Dan sabdanya pula, " Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka."

(Riwayat oleh Imam Majah)


p/s: malas nyer nk p kelas..(no sigh when i saying this...haha)

Saturday, July 17, 2010

majlis

kezen aq yang pihak perempuan...cun kan??huhu



kezen a.k.a cousin...

lupe nk inform y kezen aq da kahwin mase 11hb july hari tu....
kezen belah ayah...
minggu sebelumnyer, kezen belah mak...
lepas nie xtau plak belah mane...haha


next week,
best frenz aq plak tunang...
clash ngan kezen aq nyer walimah...
mak aii...nk p mane satu nie???

dilemma sungguh aq...last2 aq xpayah p mane2..
duk jer UPM tu...selamat n tenang...haha

ape2 pun...
i pray for their happiness.....



aq??
ade yang bertanye lagi...
"dah kawin ker???"...aq ingat da settle....
aq belum kawin la...haha...seru belum smpai...

p/s: perasaan bercampur baur...aduhhh

Friday, July 16, 2010

start


well, new sem already start....
what a tired week...

cari2 kelas xjumpe...da mcm budak junior...
plus banyak appointment batal...sebab???ntah la diorang...

in class,
blog yang ditinggalkan (kampus internet slow..=(...)
teringat durian kat kampung,
buah berangan yang menjadi kegilaan aq waktu stress,
best friend yang da lame xdgr khabar...
and ade la mcm2 lagi...

mane xstress p kelas...haha...

ape2 pun....subject kali nie agak membunuh a.k.a killer...
polisi, project, managemnt acct, statistik, arabic and kemahiran berfikir...
kemahiran berfikir pun ade...xtau ke aq da abis pikir da nie..hehe
i pray for the best la...tawakkal...tawakkal....

killer mcm mane pun...priority tetap priority...
then i'm looking for the spirit this semester...
hope not loose control...pray for that...

p/s: aq rase ade something yang xsettle dlm diri aq...nie yang malas nie....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)