peace =P

Thursday, April 30, 2009

kadang-kadang



11:39 PM

bismillah n assalamualaikum...

firstly, bile sebut jer kadang-kadang, kite selalunyer terbayang filem p.ramlee "nujum pak belalang"..

tapi kadang-kadang yang aq nak ceriter nie bukan kadang-kadang tu...

just nak share skit...
kadang-kadang kiter rase susah biler Allah bagi ujian..tp kite x sedar yang sebenarnyer Allah nak tengok mcm mane kiter nak takle rase cinta pada Allah...

kadang-kadang kiter sedih bile ade mehnah yang besar...tapi sebenarnyer Allah nak tau yang kiter sebenarnyer di uji supaya dapat membayar mahar syurga...

kadang-kadang kiter rase kite da ade segalanya, tp kiter luper masih ade insan lain yang masih mengikat perut untuk terus hidup...

semua kadang-kadang tu sebenarnyer kite di uji...benar..mahar syurga Allah sangat mahal...memang kadang-kadang kita akan rase sedih dan jatuh...tapi, sedar lah masih ramai akhwat n ikhwah di luar sane yang mahu menolong kiter...

Tuesday, April 28, 2009

muntalaq..langkah bermula

9:11 PM

assalamualaikum...

tibe2 rase mcm nak sharing my life skit la dengan korang...
mcm mane bley start tarbiyyah IM dan usrah...tp skit je la..
coz, klu nak banyak-banyak kene kenal tuan nyer diri la...
bak kate mak, tak kenal maka tak tau...

somehow, i start with zero..zero tau bukan zorro..coz aq rase zorro belum dapat tarbiyyah lagi sampai sekarang...(kot la..)
aq bermula di padang bola jaring...tu namenyer tajmik dengan sukan...
pastu aq menang la gamez tu..then, ape lagi..akak yang sekarang aq panggil mak (kak salwa) pun belanje la makan...

pastu bermula lah langkah hidup aq dalam keterjebakan aq dalam dunia dakwah dan tarbiyyah nie..
memang banyak mehnah...dari dulu sampai sekarang...tapi semua tu seronok..
aq kenal bermacam2 jenis manusia...xperlu la cakap jenis yang mcm mane sebab macam2..kang penat nak bace blog aq nie..huhu
ape2 pun tu la langkah aq bermula..(muntalaq)



nie first buku usrah aq..banyak gamba dalam nyer...
kat cover buku tu pun ade naruto lagi...(giler ninja dulu)



nie buku ke-2..ade isi la..xde la potret banyak sangat..hehe

buku ke tiga xbley show sebab tu buku sekarang..nanti takut tak pas kat air port..kuang 3..



bagi blog plak...nie la laptop yang bernama "thariq" yang da banyak berjasa untuk semua assgment, bahan tarbiyah, hasil nukilan, movie untuk adik2 dan mcm2 lagi..

aq baru jer start blog nie..klu xbest tu memang biase la...
n klu sedikit lagha ke..mintak maaf la...
xperasan sangat...baru tahun nie start...kire aq suker la luah ape yang aq rase untuk dunia aq..aq harap ape yang berlaku dalam dunia aq akan membawa rahmat untuku di akhirat...begitu lah yang aq fikir mase letak nama blog nie fiddunya wal akhirah..

tapi klu korang kome..komen jer la...
no worry...aq jenis berlapang dada...

aq hanya insan biasa..dan xmungkin akan sempurna...
dan aq hanya menjadi diriku...

ok..adik2 da tunggu untuk makan malam same...
semoga ukhuwwah kami abadan abada...

wassalam...

semua tu kenangan



semua tu kenangan..besok cerite lain..

tiada esok untuk ku



seandainya tiada esok untuk ku..
ingin sekali aq memohon pada semua penduduk bumi,
maafkanlah kesilapan ku...
halalkan makan minumku..
doakan kejayaan islam setiap hari..
seandainya terkasar dan mungkin terasa hati...
aq mohon maaf dan ampun...
terima kasih kerana menjaga bumi dan umat di dalamnya...
kerana bumi masih sihat dan umat masih sedar tanggungjawablah
aq mengenal dakwah dan tarbiyyah...atas takdirnya..

ucaplah alhamdulillah setiap pagi...
kerana Allah masih memberi masa untuk kita berubah..
berubah menjadi hamba-Nya yang soleh...

andai besok bukan milik ku...
ingin sekali aq sampaikan pada semua penduduk bumi,
ucap lah "tiada tuhan yang disembah melainkan Allah, dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah"...
kerna janji dan ikatan itu lah, kita masih ada harapan untuk menggapai syurga...

di persimpangan...



1:44 AM
28 April 2009

bismillah n assalamualaikum...

benar lah bak kate mak, tak kenal maka tak tau dan tak tau maka tak cinta...
tak salah untuk kita cinta pada madu'u kite..tapi kadang2 manusia silap..
aq juga silap...
banyak kali aq silap...silap kerana menyukai seseorang dan bukan lah tuhan yang Esa..
tak salah untuk kita menyintai semua manusia di dunia nie, tp aq silap kerana aq hanya menyintai hnaya seorang sahaja dan yang paling sedih lelaki itu bukan Muhammad bin Abdullah..

setelah aq sedar aq semakin jauh dari kekasih hatiku Muhammad utusan Allah, aq cube untuk menukar darjah hati ku ini...dan, ya...aq mampu mengubahnya..namun, untuk berapa lama lagi itu aq xpasti...

jam ini, aq dengar sebuah lagu nyanyian edcoustic tajuk "di persimpangan"
benar, bile kita berada di persimpangan antara 2 hati..bukan mudah untuk kita bersedia untuk melawan nya..seandainya perasai tidak kuat, bley hancur berkecai dengan hanya cinta manusia...

aq pohon aq dijauhkan dengan cinta manusia...kerna cinta itu tidak pasti arahnya...
biarlah cintaku seperti Rabiatul adawiyah...hanya pada-MU ya ALLAH...
dan sesungguhnya aq mencintai-MU...

tidak aq mahukan cinta manusia itu bertahta di hatiku...
andai ia datang juga untuk diriku, aq pohon KAU ambilnya nyawaku sebagai ganti...
supaya cinta dan hati ini selamanya milik-MU and hakikatnya ia milik-MU...

Di Persimpangan Aku Berdiri
by edCoustic

Cukuplah...
kusimpan semua ceritaku
yang dulu

Tentangku...
tentang apapun yang membuatku
tiada berarti

Di Persimpangan aku...
berdiri
membisu
harus kuputuskan
kemanakah ku melangkah...

Reff : Jangan lagi
usikku meski aku tak tau
kemana lagi aku berlari
kejar harapan
yang sempat mengelam
biarkanlah
kuhidup dengan nafas yang baru
nafas yang menyimpan kedamaian
di persimpangan
aku berdiri

Cukup Januari kemarin kutinggalkan
kelamku...
tentangku
dan masa lalu yang membuatku
tiada berarti

Monday, April 27, 2009

hureyyy!!!



8:42 PM

assalamualaikum...

selesai sudah debaran nak jadi hafiz hamidun kononya...
nmpak nyer program sibu berlansung dengan sangat jaya nya...
nervous gak first time jadi hafiz hamidun...tapi alhamdulillah segalanya dipermudahkan...
program sangat best la...caya lah akhwat sibu...
insya-allah adik2 yang di tajmik tu confirm suke untuk jadi akhwat..
akhwat kan bestttt......







gamez pijak-pijak ukhuwah



dinding ukhuwah...tapi kiteorg kalah la plakkkk....=(

Saturday, April 25, 2009

ape kes la dieorg nie??




2:15 AM

bismillah...

baru je abis praktis jadi hafiz hamidun version wanita...
best gak praktis tanpe penonton..mcm terel..kang besok, ketaq kepale lutut..
besa la tuu...

besok da bertolak ke sibu...nmpak nyer adik2 semua da steady nak wat forum malam besok..huihhh...excited gak ler sebab sebelum nie selalu jadi fasi jer..
tp malam besok jadi orang yang nak smpaikan ilmu...
insya-Allah dipermudahkan....

so, ade hati la nak tambah2 perisa skit..mane tau lagi sedap dr latihan ker...hehe...tp la kan, dalam nak tambah la perase sikit dalam ucapan-ucapan ku besok la kan, terlihat la plak aq di suatu muka web nie...bukan terlihat pun...ade orang bagi url, tinggal nak tekan right click and open with new tab je la....

lepas jer tengok web tu, ade satu perasaan yang buat aq susah tido la...ntah la..
aq rase la kan, ramai jer manusia kat dunia nie suke salah faham dengan orang lain..bukan orang je la kot, mungkin salah faham dengan kumpulan lain, salah faham dengan statement orang lain dan mungkin juga salah faham dengan fahaman orang lain...

semua salah faham tu jadi bile kite x cube untuk kenal dan berkenalan sesame sendiri...bukan Allah da cakap ke yang setiap mukmin itu bersudara..so, klu da tau bersaudara..berkenal-kenalan la...so, nanti xde la salah faham...nie x..kenal pun belum, pastu bace lah skit2 buku yang orang tu dok tulis...pastu cakap orang tu xbetul la...ape la...itu la...ini la...

kadang2 tensen gak dengan orang mcm tu...ape kes la dieorg nie??
tensen gak lar...kite kadang2 nak perjuangkan agama suci islam..tp ada setengah orang salah faham dan terus jer menghalang...kenal dulu pak cik, makcik, bang, kak, nekk, atukk, dan adikkk....baru la bley nak cakap...jgn dengar cakap orang...nanti susah nak jawab kat akhirat sebab kite dengar je punnn dan cerita kat orang lain...lain la klu kite sendiri tau sebab da kenal...

tapi xpe la...memang mehnah orang berjuang mcm nie...berjuang menempah susah, menanggung derita merungkai fitnah..(dlm lagu berjuang tu)=)
betul la mak aq ade cakap...xkenal maka x tau..da klu x tau mcm mane nak cinta...

tapi2 ape2 pun, stress aq kene tolak ke tepi jap...
besok aq kene prepared nak cipta rijal-rijal baru sibu untuk berjuang fi sabilillah..

fuhh...besar tanggungjwab mak usrah bagi aq nie..seram sejuk gak badan...tp xper...relax suda..bak kate kak mas...dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang....

Friday, April 24, 2009

fresh graduate from Universiti Pendakwah Malaysia (UPM)



assalamualaikum....

akhirnya berakhir juga diploma aq dengan penuh rase sayu dan gembira..
sayu kerna aq bakal meninggalkan upm dan yang paling sedih adalah terpaksa meninggalkan bintulu dan sarawak yang sangat aq sayang....

18 april 2009, tarikh keramat bagi semua pelajar Diploma Pengurusan Perladangan Makanan kampus bintulu dan kemudian bergelar fresh gradute diploma...



ade yang nak sambung, dan ada yang merancang nak berbait..dan x kurang juga yang nak bekerja untuk membantu keluarga...
walau ape pun keputusan mereka, pasti takdir adalah yang terbaik bagi mereka...sudah menjadi lumrah sedih kerna berpisah, namun itu pasti terjadi setelah kite telah memulakan pertemuan...

mungkin, kita lupa bahawa suatu hari nanti kita juga akan berpisah dengan dunia, dan ketika itu berbahagia lah mereka yang telah melaksanakan tanggungjawab sebagai khalifah dan bersedihlah mereka yang sebaliknya...

perpisahan kos nie, buat aq terfikir semua tu...

ape-ape pun...dengan tertakdirnya aq melangkah kaki ke kampus bintulu nie da cukup untuk aq bersyukur kerna aq bertemu cinta sejati iaitu cinta ilahi di sini...dan sini juga lah aq berkenalan dengan dakwah dan tarbiyyah...bukan itu sahaja..di dini juga aq bertemu mehnah2 yang mungkin orang lain x rase...tapi semua tu seronok...
kesedihan manjadikan aq lebih pasrah dan redha...aq bersyukur pada-MU ya Allah...
terima kasih atas ketentuan yang sangat cantik ini....

first timez nak jadi hafiz hamidun...

1:26 AM

huhu...nervous la plak nak p buat task kat sibu nie...
first time jad hafiz hamidun...hehe, kire mcm MC la..
tp xpe..nasib kawan2 ramai support....
akhwat1 ku yang disayangi...
doa-doakan yer....

Thursday, April 23, 2009

kata hati hari ini...





klu nak menangis itu baik...
tp klu dapat sabar itu lebih baik...
kadang-kadang silap sendiri kite cuba letak atas bahu orang lain..
sebab kite tak mahu tanggung beban hati..
namun hakikatnya, kita merasai...

pernah aq mencintai manusia,
pernah aq mencintai harta..
dan pernah juga aq mencintai diriku sendiri...

namun semua cinta tu buat aq akan menangis dan terus menangis...
cube aq tahan resah hati, rasa hati, debaran hati, dan getaran hati...
namun ia bukan sesuatu yang hanya di buat dengan petik jari...

klu mampu aq luahkan pada manusia yang memahami,
pasti sudah aq luahkan...
namun aq yakin, Allah lebih mengerti...
kerna kadang-kadang aq sendiri kurang jelas dengan diriku...

ada lebih baik bagi ku andai dapat ku kumpul cintaku buat ILAHI...

hari nie xsame dengan semalam...



bismillah....

ehm...23 april 2009 da hari nie...menunjukan bahawa x lame lagi aq meninggalkan bumi sarawak yang mengajar aq banyak erti ape tujuan penciptaan manusia...aq tau, setiap pertemuan pasti akan ada istilah perpisahan..kerna tanpa pertemuan, mane mungkin kita kan berpisah...

tapi ape yang pasti perpisahan dengan rakan-rakan sekampus da buat aq menitiskan air mata...dan xmampu aq membayangkan bagaimana seandainya berpisah rakan se halaqah...hope aq bersedia dengan semua tu..al maklum la, ape yang kami nuat selama nie buakan untuk kami dan bukan juga kerana kami bersam tapi kerana inilah amanah Rasulullah saw pada kami....

ape yang pasti..hari nie tak kan pernah same dengan semalam...
gaza hari nie xkan same dengan semalam...
palestine hari nie xkan pernah same dengan semalam...
so, aq berdoa moga islam akan terus mencatat sejarah...
setakat yahudi bodoh yang takut batu tu...Allah boleh hancurkan dengan senang...
tapi yang perlu kita saudara seislam buat adalah berusaha untuk melawan kebatilan...

aq tau aq pasti akan merindui saat-saat hari nie..sebab besok da x same dengan hari nie....

aq rindu semua rakan-rakan...
buat:
kosmate diploma pengurusan perladangan makanan, upm
"semoga hari ini menjadikan kite mencipta satu sejarah di masa hadapan..biar semua tahu wujudnya kita di muka bumi ini..."
"semoga korang semua berjaya dengan cemerlang..dan mane tau klu boleh membantu saudara2 islam kita atau gerakan dakwah di malaysia satu hari nanti, insya-Allah...(pahala besar tau..)"

Monday, April 13, 2009

finally, i was in bintulu again...




already miss miri...
but finally i must realize..there is more importance thingz that i need to do, here in bintulu then paninsular...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)