peace =P

Monday, August 31, 2009

hipokrit baik ke buruk??


6:15AM-seremban

assalamualaikum...

sobahunnur(selamat pagi in arab)..n happie fasting to everyone...

aq tak tau ape yang buat aq fikir tentang menjadi hipokrit...
hipokrit tu nmpak mcm xbest n jahat je, ye x??
hipokrit a.k.a berpura-pura a.k.a menjage hati...
bley ker??

klu aq kate kite jadi hipokrit sebab nak jage hati ok ker??

aq tak tau pengertian hipokrit pada orang lain...
tp aq rase setiap sesuatu pasti ada buruk baik nyer...
dan xsalah kite menjaga hati seseorang walaupun kite xsuke seseorang tu...

teringat aq kate2 dari sebuah drama malaysia..xingat citer pe
seorang lelaki tu suruh awek die pakai tudung sebab nak jumpe mak lelaki tu..
then awek tu cakap die xnak jadi hipokrit..
n lelaki tu balas.."bukan nak suruh awak jadi hipokrot,tapi x salah menjadi yang lebih baik"

kadang2 alasan "xnak jadi hipokrit" lebih kite suke gunekan untuk elak diri kite dari buat baik..
tau tak klu kite selalu jadi hipokrit lame klamaan kite akan jadi ape yang kite selalu hipokritkan tu...mungkin kite jahat tapi pura2 baik..n insya-Allah lame klamaan, kite akan biasa jadi baik..mane la tau..huhu



mngikut pngalaman aq la..dulu aq xde la baik pun, lepas tu walaupun aq xsuke seseorang tu, aq akan tetap layan dengan baik untuk menjaga hati..dan lame klamaan aq da terbiasa menjaga hati orang dan sekarang da jadi darah daging...mungkin Allah sayang aq..alhamdulillah n sebab tu aq sayang Allah lebih laaa....huhu

well,lain orang lain pengalaman...
ape2 pun ade jer hipokrit yang x baik...
cth yang terbaik la...
"mase cinta sume indah,bile da putus lain crite nyer.."
memang betul pun, mengikut pengalaman adik aq menjadi seorang lelaki..
lelaki selalunyer akan tunjuk baik depan awek die..sedangkan hakikatnyer adik aq da pasang brape ramai da...
so, wanita jgn mudah tertipu yer....

p/s:Alhamdulillah aq xpernah terlibat dengan kes cintan cintun dengan manusia nie...sebab Allah sayang aq n aq sayang Allah lebih dari seluruh nya..klu aq jatuh cinta sekali pun, pastinya lelaki tu Rasulullah saw...huhu

Sunday, August 30, 2009

macam mane nak bertahan??

6:44AM-seremban

assalamulaikum..
ohaiyoo ghozaimas minna san...

selamat berpuasa, top up amal, dan charger iman...
hehe=P

bukan henset jer ye kene charger and top up tau...iman n amal pun same...
A:henset klu tak top up jadi ape??-xbley pakai
B:amal klu x top up jadi ape??-xbley pakai
(cth ayat:"ko ni xbley pakai (xgune) la")

A:henset klu tak charger??-mati a.k.a xbergune lagi...
B:iman klu tak charger??mati (hati) a.k.a xbergune gak

so,klu kite bley memahami henset kite nak ape untuk trus hidup dan berguna pada kita,
so....pasti kite lebih tau ape yang hidup kite perlukan untuk trus dan disayangi Allah...
betul..betul..betul..(style ipin yer...)

tapi kan??mcm mane nak istiqamah ar??
sebab aq rase ramai jer yang baik di bulan ramadhan nie...
tapi bulan depan,dan depan lagi, dan depan lagi??
sume tu perlukan istiqamah tahap naga nyer....

aq tak tau la orang lain..tapi aq rase kematian adalah sebaik2 tazkirah(peringatan)
sebab kan...kite tak tau bile kite mati...tp harapan kite mesti nak mati dalam iman (shahid)
so,kite akan sedaya upaya tahan diri dari buat kemungkaran...sebab kite xnak mati mase...
1. tgh peluk seseorang bukan muhrim (dating baikkk punya haaa..)
2. tgh tenking(marah) mak/ayah sebab xbuat air pagi2 (bukan bulan pose la)
3. tgh renovet kete sebab nak blagak ngan orang lain
4. tgh makan2 yang banyak dan sedap tanpe pikir orang yang kelaparan(miskin)
5. tgh macam2 lagi la tanpe niat kerana Allah...(tgh wat ape yang ALLAH xsuke)

nmpak mcm senang jer nak buat baik..memang betul..
tapi yang susah adalah nak maintain wat baik...
tapi kite kene sedar...
"satu saat sekarang tak mungkin same dengan satu saat lepas"
n
"nobody know what a next second could change"

satu video best...hari2 aq tgk video nie n nak nangis..
jadi mcm nak share jer...malas nak upload video sebenonyer..lambat
tapi video nie besttttt.....huhu so,nak share ar gakkkk...layannnnn


video

Berubah
by edCoustic

Berubahkah aku hanya bila ada sesuatu
Terus aku pulang pada sikap sebelum kuberubah
Hanya sekedar sesuatu tak berapa lamapun itu
Jarang kuterendap dalam sikap dimana kuberubah

Reff :
Tuhan aku hanya manusia
Mudah berubah lagi dalam sekejap
Tuhan aku ingin berubah
Dan kubertahan dalam perubahanku

p/s:kadang2 aq sedih gak...apesal susah aq nak brubah...tapi Allah kan memang tau sifat manusia..sebab tu kite kene selalu mencari rahmat,hidayah,redha Allah...

my konvo...=P



hoorayyy...

dengan akak2 bac.science bio-industry

1:22AM-senawang

assalamualaikum...

setelah sekian lame..baru td aq dapat tgk all my konvo picture..
tu pun dalam friendster kakak...
ape2 pun..aq harap aq dapat pakai baju merah upm dengan line 3 kat tgn(phD)
insya-Allah...

hehe=P

Saturday, August 29, 2009

try to understand

4:25PM-seremban

assalamualaikum...

selamat berpuase buat semua...

satu video yang bley buat kite fikir...
cube untuk bersangka baik pada semua orang....



video

Friday, August 28, 2009

hargai jasa mereka

lawatan mase bulan pose ke kuching..diploma in food estet management

2:44PM-seremban

assalamualaikum...

hari nie aq dapat balik umah and berbuka dengan family..
sejak 3 tahun lepas aq tak dapat buka ngan family...
bagi yang da selalu berbuka dengan family mungkin x rase syahdu..
tapi aq nie emo skit...terharu 1st time dapat b'buka ngan family lepas 3 tahun...
huhu..
so,kat umah xde wat ape sangat just jelajah blog orang,tinggal tapak and melihat ape yang bley jadi tazkirah wat aq hari nie...
dan aq jumpe satu iklan petronas yang da wat air mate jatuh..huhu
g link ni...

mungkin kite xsedar..tapi hakikat nyer bende nie salalu berlaku zaman kite...
kenape??
sebab islam tidak dijadikan cara hidup...

p/s:kat sarawak berbuka pose dipanggil "sungkei"..aq rindu sarawak tapi nak sungkei ngan mak ayah kat umah..huhu

Thursday, August 27, 2009

perasan ke kite??


11:48PM-bangi,selangor

assalamualaikum...
nmpak nyer malam nie mcm sangat best sebab nak qiam ramai2 besok pagi...
bulan2 ramadhan nie, nak bangun qiam sangat senang...aq dapat rase la..

klu b4 this seminggu sekali tu mcm sangat berat..kunci jam 4:30am, pkul 6:30 baru bangun..
so,qiam mende name nyer..kah kah..
well,hope sejak NATES" sume da xde..bley la kot nak tambah amal skit...huhu
lebih kurang macam amal free...

before tu...
well..kelas pagi tadi buat aq tersedar dan sangat insaf...thankz to prof.khanif sebab walaupun nampak mcm lecture biase tapi sebenarnyer da buat aq terhantuk ar gak...

tau tak korang...
fakta:
1.9-10 juta orang mati setiap tahun kerana kelaparan...
2.50% dari semua makanan di US adalah dibazirkan
3. UK pembaziran makanan adalah mencecah 20 juta tan
4. malaysia-20 000 ton pembaziran makanan di malaysia
p/s:cek kat the star pagi tadi 27hb ogos



jadi kenape la aq still blaja mcm mane nak bagi makanan cukup untuk setiap rakyat malaysia sedangkan rakyat malaysia nie da mcm banjir dengan makanan + siap bley bazirkan lagi...
tgk je la bukak pose tu......sorang 3 plastik..tapi time buke 1 plastik jer licin..2 lagi tong smpah makan...besa la budaya tu...kat malaysia la...
korang p la kat africa...baru sedar kot...



p/s:ckp orang pandai la kot..aq pun same..nasib ade geng yang bley habiskan...=P

Saturday, August 22, 2009

puase and al-quds



11:00pm-bangi

assalamualaikum...

rase nyer da agak lame tak update blog nie..
bukan xnak updtae tapi terlalu sibuk dengan tugas sebagai manusia di muka bumi...
al-maklum la...bumi nie kan besar...

ehm..SELAMAT BERPUASA buat semua yang berpuasa..
xkesah la muslim yang memang wajib puase atau pun non-muslim yang sedang belajar berpuasa...

sesungguhnya puasa itu ade hikmahnye..huhu

tapi dalam kiter berpuasa..saudara kiter di palestine jgn luper...
tau tak hari jumaat lepas means 30 sya'aban=21 ogos tu hari Al-Quds??
well,kiter excited nak smbut raye so,mungkin ade yang lupe...

teringat ade seorang of my frenz bercerita tentang seorang "ustaz" yang datang untuk berceramah tentang islam n so on...
pastu die ade sentuh tentang palestine n boikot...




ape yang paling mengjutkan adalah..ustaz tu cakap mcm nie (+- lebih kurang la..)
"betul ke nak boikot??suke2 hati nak boikot..klu betul nak boikot..boikot la semua...tu..lampu jalan tu,kapal terbang tu..kan yahudi yang buat...hahhh,langgar la lampu jalan tu, nak p jauh2..naik la sampan..xpayah naik kapal terbang...nak boikot sangat..xnak makan McD la..nak boikot itu la..ini la..."

pendapat aq..."ape la mentelity ustaz tu senteng dan senget sangat??"

selagi mane kite mampu boikot,boikot le...
lampu merah,tak kan nak langgar..bawa mudharat la....
ade otak??
lu pikir la sendiri...

sepatutnyer ustaz tu xbley la nak cakap mcm tu...sebab....

klu sekali pun kite tak mampu nak kurangkan bom yang jatuh dari langit seprti hujan di bumi palestine,tak bermaksud kite tak perlu jugak kurangkan bilangan peluru yang menembus dada saudara seislam kite lebih2 lagi kaum wanita,warga tua dan yang paling ngeri sekali kanak2 yang kiter bley anggap bayi dan tak berakal lagi....
ustaz tu xde hati perut ke cakap mcm tu....sedih betul weiiii....

klu xnak boikot..ikut la...tapi tak payah la ckp tnpe fikir kesan nyer...
awak tu ustaz dan membawa qudwah buat yang lain...
klu ade yang berpegang pada pendapat ustaz tu..selame nyer la ustaz tu bertanggungjawab...

sedih la gak bile fikir2 balik ape yang my frenz tu cerite...
klu la saudara sedarah die ade kat sane dan mati ditembak yahudi ketika nak p sekolah atau pun tengah tido atau solat...jgn nak mengamuk sebab duit peluru tu kamu jugak yang bagi...

ape2 pun, semoga bulan mulia dan penuh barakah nie akan membuka mata hati kita yang selame nie tertutup...
buat ustaz tu, aq harap lepas nie die akan diberi petunjuk yang lebih baik....

p/s:dr.zainur rashid pernah cakap...boikot tu adalah cara kite yang paling jelas yang kite sayangkan saudara seislam kite dan kite nak tolong..doa semua pun bley doa..tapi doa sape yang akan dimakbulkan terlebih dahulu,kite tak tau....berape banyak doa kite yang Allah da makbulkan??
fikir2kan dan selamat beramal....

Tuesday, August 18, 2009

aq nak tanyer....tolong jawap

8:49am-faculty food science

assalamualaikum...

selamat pagi n ohaiyyo...
pagi nie setelah tunggu 30 minit,nmpaknyer Dr.Idham xmasuk klas..
baru jer excited nak blajar math pagi2 nie...
so,xpe..kiter buat assgmnt smbil try to update blog...

ehm...semalam aq borak2 dengan my friend..
die kate antara bende yang xbley settle walaupun kite da meninggal adalah
HUTANG...
means mase akhirat nanti kene bayar gak...

well,memang betul pun..
pastu aq tanye pasal mencuri...

"klu kiter mencuri dalam jangka mase yang lame pastu kiter da insaf...then kiter da tak ingat pun orang yang kiter da mencuri dari die tu..so,kire barang curian tu mcm hutang gak atau pun settle??.."

aq tak pernah tanye soklan nie kat sape2 smpai la semalam...
n aq n kawan aq tu xdapat nak settle...
so, mcm mane yek??

ehm.........
sape2 yang tau..moh le sharing...

PERHATIAN:
- petang jumaat nak p riadah dengan kosmate bac.science agri-bisness..
sape nak join jom ar kat bukit expo...
-jumaat tu gak adalah hari Al-Quds..jangan lupe doakan kemengan palestine..

Friday, August 14, 2009

H1N1 or B1N1


3:46pm-pert2,serdang

assalamualaikum...

nampak nyer semakin ramai hari nie yang sakit kat pusat kesihatan..
doktor pun macam letih + terkejar2 nak solat lagi nak makan lagi...

seakan-akan tande graf pesakit H1N1 tidak akan menurun...
kat portugal sehari 150 orang yang mati sehari dan kat key ell pun semakin tinggi...
al-fatihah buat cikgu sekolah aq kat SMK Seri Pagi yang telah meninggal dunia akibat penyakit nie...
well,aq pun batuk xsurut-surut..suare makin hilang tapi exam semakin rancak..
doktor pesan..klu demam panas 38 darjah ke atas..mungkin aq pun kene kuarentin..

bak kate kawan2.."sekarang nie,syarikat yang paling untung adalah syarikat yang jual mask"
ape tak nyer..klu mask hanya boleh di pakai 24 hour then kene tukar mask baru..memang la dieorg untung...

tapi lecture aq plak kate sekarang nie ade virus baru...B1N1..
pernah dengar x??
1st aq dengar terperanjat gak...sebabdalam berite x kuar lagi...
rupe2 nyer..B1N1 tu virus bini a.k.a isteri...
takut bini atau takut kene leter tu aq xpasti...
hanya si suami yang memahami...huhu
macam2...=P
klu korang mane yang korang rase lagi bahayer??

ade gak aq doa supaye virus nie p serang orang zionist kat palestine tu...biar mati merane semua..tapi xde la plak virus nie kat sane...

ade gak yang fikir..virus2 nie adalah rancangan orang atasan untuk lakukan ubat dieorang...
tak tau la nak cayer atau tak...just dengar jer...

ape2 pun, aq pernah dengar (xpasti dari mane)
di akhir2 zaman (hampir kiamat), akan timbul mcm2 penyakit yang pelik...
well,aq rase lepas JE,SARS,seleseme burung and sekarang H1N1 da menunjukan tande2 tu...

ape2 pun kematian tu pasti..mcm mane kite nak mati tu hak ALLAH...
teringat ayat al-quran yang sebut...
"sesungguhnya kamu mengharapkan mati(syahid) sebelum kamu menghadapinya,sungguh kamu telah melihatnya dan kamu menyaksikanya"-ali-imran:143

memang kite selalu harap kite akan mati syahid...tapi klu depan mate kite berlakunye kematian tu, sanggup ke kite menghadapainya??which is kite sendiri tau usaha kite untuk dapat syahid..

hari nie aq terfikir..layak ker aq untuk syahid dan berada di sisi Rasulullah di akhirat kelak...

p/s:aq rase lelaki lagi takutkan B1N1 dari H1N1..haha=P

Tuesday, August 11, 2009

believe dan yakin




12:46pm-serdang,Malaysia




assalamualaikum...




siape yang hari nie die bangun dan yakin bahawa hari die akan hapie??


aq tak tau klu ade yang kate "aq..aq.."(sambil angkat tangan)


tapi pada aq..semua berharap yang hari nie akan gembira tapi bukan 100% yakin gembire...




tapi korang tau x bahawa keyakinan tu lah sebenarnyer memberi kesan pada perbuatan kite seterusnye keadaan kiter??




ape sebenarnyer takin yang kiter faham...


yakin is perasaan yang benar-benar tau dan faham...


contoh klu kiter benar2 tau yang kiter bley lompat longkang selebar 1 meter,then kiter akan lompat..




aq bukan nak jadi cikgu n nak ajar tentang ape itu yakin dan buat ayat menggunakan perkataan yakin..tapi percaya atau tidak yakin sangat berkait rapat dengan keimanan kiter kepada Allah..




klu kite yakin Allah itu wujud,pasti semua makhluk akan merase rendah diri dan jalan menunduk kerana takutkan Allah..


klu kite yakin bahwa syurga itu nikmat akibat kebaikan dan neraka itu akibat dari kemungkaran..mesti semua orang nak buat baik dan masuk syurga...




tapi malang nyer kiter xde keyakinan a.k.a keimanan tu...


kite tau jer tapi tak yakin...semua nak masuk syurga tapi tak perbuatan kiter menunjukan kita xnak masuk syurga...


mcm contoh lompat longkang tadi la..


klu kiter yakin,kiter akan lompat...tapi klu kiter sekadar cakap "aq bley lompat"tapi x lompat pun..nmpak sangat kiter x yakin...




Rasullulah pernah bersabda:"semua umatku akan masuk islam kecuali yang enggan.."


yang enggan tu orang yang xnak contohi rasulullah dan membuat kemungkaran...




klu kite yakin pada kate-kate rasulullah,kenape kite nak risau yang kiter xkan masuk syurga..


kite risau sebab kite enggan buat ape yang Allah suruh..sebab kiter da buat perbuatan orang-orang yang enggan...




jadi kat sini..aq nak pesan kat diri aq...aq nak jadi orang yang yakin pada janji Allah...


Allah kan Maha penyayang...dan aq sayangkan Allah dan pesuruhnya...huhu=P




p/s:mase orientasi ade fasi tu name die Yakin...tapi belum tentu die adalah orang yang yakin..haha

Thursday, August 6, 2009

dejavoo

1:33pm-upm,serdang

assalamualaikum...

pagi nie mcm biase la klu balik upm..mesti xchat..dan aq demam buat kali keduanya dalam masa kurang dari 3 minggu..
kali nie dengan batuk sekali..
konvo 8 ogos nie..dan diorng kete sape yang ade simpton h1n1 xpyah datang konvo..
termasuk la aq sebab aq hari nie da masuk hari ketiga aq batuk teruk..
huhu..sedih..

tapi pada aq, sakit is something yang Allah bagi tande Die sayang..
so,xkesah la sakit pun..huhu

ade satu soalan yang selalu jer bermain dalam fikiran aq sekarang...
kebelakangan nie selalu jer aq rase perasaan dejavoo..
tau x ape tu dejavoo??
dejavoo tu adalah satu perasaan di mana kite merasekan bahawa perkara tu pernah berlaku dan berulang..
ade yang kate x mustahil sebab sebelum dilahirkan Allah da ceritakan semua takdir kite..
so, xhairan klu kite merasekan perasaan dejavoo tu..
so, aq harap hari nie akan berjalan dengan baik...

pada sesape yang masih sihat..hargai nikmat sihat itu...

p/s:dejavoo tu xsame dengan perasaan terkenang-kenang..huhu

Monday, August 3, 2009

realize


12:18 PM-seremban,n.sembilan

assalamualaikum....

pernah tak kiter fikir adakah askar US jadi baik??
aq pernah gak fikir....mungkin tak askar US yang bersekongkol ngan yahudi laknatullah jadi baik..
klu yahudi tu aq yakin la imposible nak jadi baik sebab dalam Al-quran sendiri banyak sebut pasal kisah-kisah kaum pelampau nie...

so,my friend had told me once..
he know someone that works as a US army..
sebenarnyer sajer je nak tau kehidupan seorang tentera...
die kate askar US nie ok dengan kaum kerabat die jer...
die xkesah kawan dengan saper2 pun except muslim...
klu die die tau jer yang kawan die adalah islam,then perangai die on spot akan berubah...
memang sangat pelampau...

aq rase sebab islam tu kan best dan baik..sebab tu dieorg risau kalau2 islam akan menjadi seperti zaman khulafa' ar-rasyidin dan zaman zaman abbasiyyah di mana ketika islam telah menguasai 2/3 dunia...

tapi islam tetap akan tertegak jugak walaupun orang kafir tu membencinya..
tu kan janji Allah...

so, ape yang aq nak sharing adalah....

kenape la kiter sebagai muslim especially x sedar bende nie...
kite still sokong barangan yahudi walaupun kite tau dieorang sangat benci pada islam..
kite xtau ape yang ade dalam barangan buatan dieorang nie...

teringat satu kesah benar (kakak angkat aq nyer citer)

mase die duk oversea,
akak aq tu nak le p makan2 dengan kawan2...
dieorang p kedai pizza (bukan pizza hut tau)
semua kawan2 die pesan air coca cola(coke)..
then akak tu just minum air suam jer...
dan tau x ade lagi sorang yang minum air selain coke gak...
orang tu adalah berbangse yahudi..
akak tu pun pelik..then try la tnye..
"why dont u drink coke??"
tau x ape die jawap??
"i'm jews.. we dont drink something that we make"

korang paham ape maksud nyer...
yahudi sendiri xmakan n minum ape yang dieorang buat...
mesti ade sesuatu yang kite xtau...

tapi biasa la..nak sedarkan orang bukan senang...
kite suker gak barangan2 dieorang nie...dengan alasan masing2 ade hak sendiri...

kite tetap sokong yahudi n US walaupun kite tau dieorg xpernah brenti bunuh saudare se islam kite..
aq nak brenti sokong diorang dan da buat pun sejak 3 tahun lepas...
korang bile lagi...huhu=P


p/s:ade yang kate kfc kat malaysia nie orang malaysia yang pegang...so,bley jer makan..
pada aq as long as die barang yahudi,mesti susah nak lepas dr tangan yahudi gak...
"niat tak menghalalkan cara"

Sunday, August 2, 2009

geng kapak dan aq

11:08 am-seremban,n.sembilan

assalamualaikum...



macam biasa..pagi nie sarapan goreng cempedak..sedap2..
skang tgh musim..memang sedap..
tapi sakit tekak ar gak..asik makan buah..
teringat pesan doktor minggu lepas...
"jgn makan buah n jangan makan pedas"
tapi semalam da bedal rendang..hari nie cempedak..
baiikkk punyaa...

tinggalkan ceriter makan...

kadang bile online jer..xkire la skype ke ym ke ape2 lain ker..
mcm biasa la..ade yang nak add and ade kawan lame yang bertanye kabaor..

tapi pagi nie luar biase skit...
ade seorang yang aq xkenal pun..sibuk menerjah skype aq tanpe salam...
aq tengok gamba pakai songkok tapi muke ala2 mat saleh gak ar...
so daripada salah faham baik aq tanye..al maklum la sebab die x bagi salam..

aq copy paste je la borak2 pagi tu..huhu

GENGKAPAK DAN AQ


[8/1/2009 11:35:48 AM] gengkapak says: uit
[8/1/2009 11:36:32 AM] HAB says: muslim??
[8/1/2009 11:36:42 AM] gengkapak says: alhamdulilah
[8/1/2009 11:36:50 AM] HAB says: so..
[8/1/2009 11:36:54 AM] HAB says: satrt it with
[8/1/2009 11:36:57 AM] HAB says: assalamualaikum.
[8/1/2009 11:37:02 AM] HAB says: start*
[8/1/2009 11:37:28 AM] gengkapak says: wahh
[8/1/2009 11:38:07 AM] HAB says: ape yang wahh??
[8/1/2009 11:38:14 AM] HAB says: |-(
[8/1/2009 11:38:17 AM] gengkapak says: wajib ke bg salam
[8/1/2009 11:38:21 AM] gengkapak says: ape dalil
[8/1/2009 11:39:20 AM] HAB says: xde la...
[8/1/2009 11:39:33 AM] HAB says: so that i know either u r muslim or not
[8/1/2009 11:39:40 AM] HAB says: its better rite?
[8/1/2009 11:39:49 AM] HAB says: x rugi pun...
[8/1/2009 11:39:55 AM] gengkapak says: mmg xrugi pn
[8/1/2009 11:40:00 AM] HAB says: so??
[8/1/2009 11:40:02 AM] gengkapak says: tp jgn nk pertikai kn
[8/1/2009 11:40:14 AM] gengkapak says: non muslim pn leh bg salam
[8/1/2009 11:40:21 AM] gengkapak says: so ape beza?
[8/1/2009 11:40:28 AM] HAB says: berbeza...
[8/1/2009 11:40:33 AM] gengkapak says: ape beza
[8/1/2009 11:40:44 AM] HAB says: same ade kite nak doakan orang islam sendiri...
[8/1/2009 11:40:52 AM] HAB says: dengan doa kite kepade non muslim...
[8/1/2009 11:40:59 AM] HAB says: there is a different
[8/1/2009 11:41:16 AM] gengkapak says: kte bncg bab salam td
[8/1/2009 11:41:17 AM] HAB says: salam adalah satu doa...
[8/1/2009 11:41:24 AM] gengkapak says: so skrg klo dlm ni
[8/1/2009 11:41:30 AM] gengkapak says: die bg salam
[8/1/2009 11:41:39 AM] gengkapak says: kompom ke die muslim
[8/1/2009 11:41:55 AM] HAB says: thats why i ask 1st...
[8/1/2009 11:42:15 AM] gengkapak says: tp klo org 2 ngaku muslim
[8/1/2009 11:42:16 AM] gengkapak says: cmne
[8/1/2009 11:42:23 AM] HAB says: alhamdulillah...
[8/1/2009 11:42:30 AM] HAB says: semoga terbuka hati die untuk itu
[8/1/2009 11:42:39 AM] gengkapak says: tp klo niat die lain
[8/1/2009 11:42:40 AM] gengkapak says: cmne
[8/1/2009 11:43:02 AM] HAB says: mcm mane rasulullah layan orang munafik??
[8/1/2009 11:43:29 AM] HAB says: xkesah ape niat die...
[8/1/2009 11:43:34 AM] HAB says: xde sape tau...
[8/1/2009 11:43:44 AM] HAB says: ape yang die niat..
[8/1/2009 11:43:52 AM] gengkapak says: dalil
[8/1/2009 11:43:53 AM] HAB says: tu urusan die dengan Allah
[8/1/2009 11:44:00 AM] gengkapak says: ckp kna ade dalil
[8/1/2009 11:44:04 AM] HAB says: dalil untuk??
[8/1/2009 11:44:51 AM] gengkapak says: salam
[8/1/2009 11:45:25 AM] HAB says: untuk salam??
[8/1/2009 11:45:31 AM] HAB says: ehm...
[8/1/2009 11:45:39 AM] HAB says: salam ade adab yang rasulullah ajar...
[8/1/2009 11:45:50 AM] HAB says: adab adelah bende yang diajar...
[8/1/2009 11:46:15 AM] HAB says: i guess semua muslim akan tersenyum bile orang bagi salam
[8/1/2009 11:46:32 AM] gengkapak says: dalil ape 2
[8/1/2009 11:46:35 AM] gengkapak says: sunnah ke
[8/1/2009 11:46:43 AM] gengkapak says: kias ke
[8/1/2009 11:46:43 AM] HAB says: berbanding dengan panggilan "hoi" atau "oit" or something
[8/1/2009 11:46:57 AM] gengkapak says: ulamak ke
[8/1/2009 11:47:03 AM] gengkapak says: kena sebut la dalil dr mn
[8/1/2009 11:47:26 AM] HAB says: untuk salam??
[8/1/2009 11:47:31 AM] HAB says: r u sure??
[8/1/2009 11:47:33 AM] gengkapak says: ye la
[8/1/2009 11:47:36 AM] gengkapak says: adoii
[8/1/2009 11:49:32 AM] HAB says: ok2..
[8/1/2009 11:49:40 AM] HAB says: bagi orang yang masuk syurga..
[8/1/2009 11:49:53 AM] HAB says: ape ucapan yang Allah ucapkan kat dieorang??
[8/1/2009 11:49:53 AM] gengkapak says: dalil pe 2
[8/1/2009 11:50:43 AM] HAB says: bukak surah yasin dan terjemahan
[8/1/2009 11:50:54 AM] HAB says: dalam surah maryam pun ade cakap...
[8/1/2009 11:50:58 AM] gengkapak says: ayat?
[8/1/2009 11:50:59 AM] HAB says: ayat 62
[8/1/2009 11:51:03 AM] HAB says: bermaksud
[8/1/2009 11:51:03 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:51:28 AM] HAB says: mereka tidak mendengar perkataan yang tidak berguna di dalam syurga, kecuali salam...
[8/1/2009 11:51:48 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:51:49 AM] gengkapak says: tq
[8/1/2009 11:51:51 AM] HAB says: srah an nur
[8/1/2009 11:51:56 AM] HAB says: ayat 27
[8/1/2009 11:51:58 AM] HAB says: bermaksud
[8/1/2009 11:53:00 AM] HAB says: hai orang2 yang beriman..janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya..yang demikian itu lebih baik bagimu agar kamu mengingati..
[8/1/2009 11:53:15 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:53:17 AM] gengkapak says: bgs2
[8/1/2009 11:53:40 AM] HAB says: ade lagi...
[8/1/2009 11:53:48 AM] HAB says: surah yasin ayat 58
[8/1/2009 11:54:15 AM] HAB says: "salam" sebagai ucapan dari Tuhan Yang Maha Penyayang
[8/1/2009 11:54:49 AM] HAB says: ade lagi yang ayat yang panjang2..
[8/1/2009 11:55:03 AM] HAB says: tapi tu nanti kene cerita panjang la plak...
[8/1/2009 11:55:09 AM] HAB says: ok??
[8/1/2009 11:55:23 AM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 11:55:24 AM] HAB says: lepas nie bley bagi salam,saudara??
[8/1/2009 12:02:12 PM] gengkapak says: k
[8/1/2009 12:02:54 PM] HAB says: alrite..
[8/1/2009 12:03:18 PM] HAB says: sorry..doesnt mean to hurt anybody feeling this day
[8/1/2009 12:03:25 PM] gengkapak says: ok
[8/1/2009 12:03:28 PM] gengkapak says: no hal

tamat la perbincangan pagi aq..and that person da x skype2 aq lagi...huhu
aq dpat rase la yang gaye aq agak kasar..
ye la..dalil adalah bende yang agak sukar pada aq lagi2 aq nie budak bisness bukan nyer dak yang blja hukum...klu tentang islam tu bley la klu nak bincang atau tanye..tapi hukum??
aq xbrani...huhu
tapi alhamdulillah la gak aq ade koleksi ayat2 al-quran yang aq gune seharian..

ape2 pun..aq just nak sharing..susah ker nak bagi assalamualaikum??..
ehhhmmm.... =P

p/s:assalamualaikum buat semua ummat islam di seluruh negara...dulu mase aq kat uni amik dip..kawan bagi aq title ustazah rock..agak2 satu hari nanti aq jadi ustazah la kot..tapi ustazah bisness plak..haha =P

Saturday, August 1, 2009

malayan union (malaysia bersatu)



10:57am-seremban,n.sembilan

assalamaualaikum...

satu pagi yang sedap pada aq..knape??
sebab pagi nie mak masak nasi lemak + rendang..
nak jer aq tangkap gamba tapi kamera ku di rampas oleh kakak ku yang nak p genting...

kakak ku yang lain kate..
"p genting??"
"buang duit jer.."haha

ehm..bukan ceriter tu yang aq nak share pagi2 nie...
bermuala di sini...

pagi tadi aq jalan2 melewati blog2 masyarakat dunia..xkesah la sape pun penulis die..
aq rase semua ade hak luahkan ape yang dieorang rase dalam blog masing2..
tapi ade satu bende yang aq agak pelik gak tentang ragam manusia di malaysia terutamanya...

kadang2 orang malaysia nie mcm jenis fanatiknya...
yang artis,artis nyer..
yang politik,politik nyer..
yang cinta,cinta nyer la....

xkesah la...semua pun hak masing2..
yang paling aq suke bace pasal kaitan kehidupan dunia dengan akhirat..

tak kurang hebat dengan gaduh2 dalam blog..ehmm...
kate nak bersatu..tapi knape nak gaduh untuk perkara yang xpatut digaduhkan pun??
tapi aq pun kadang2 termasuk gak..haha
ye la..
kite sibuk duk ngutuk orang nie..orang tu..padahal agama seislam sendiri...
hassan al-banna pernah cakap..
"nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)"

ape yang perlu kite buat dalam dunia nie adelah....

menyeru yang maaruf dan menegah yang mungkar...

bukan membincangkan sesuatu yang lame2..buat gaduh jer...kutuk2 lagi...
last2..yang maaruf tak diseru..yang mungkar tak tertegah...
lepas tu bising kate knape islam tak jugak tertegak...
rimas ar kadang2 duk malaysia nie...(most of blog aq bace tulis bahase melayu..so,i considered orang malaysia la tulis..tp bley jer orang bangse lain yang tulis ye x??huhu)



tapi terserah korang la...
sebab setiap perkara yang berlaku mesti ade pro n contra die...
mungkin dengan ade nyer gaduh2 manje skit tu..kite bley tau mane contoh baik dan mane contoh bururk...huhu

ape2 pun..aq rase islam tu da sangat cantik..
sape yang belum kenal..meh la kenal...
korang akan jatuh cinta yang sangat cinta....huhu

p/s:kdang-kadang aq suke gaduh ngan anak buah gak..(xmembawa amal)..ish ish ish =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)