peace =P

Saturday, August 1, 2009

malayan union (malaysia bersatu)



10:57am-seremban,n.sembilan

assalamaualaikum...

satu pagi yang sedap pada aq..knape??
sebab pagi nie mak masak nasi lemak + rendang..
nak jer aq tangkap gamba tapi kamera ku di rampas oleh kakak ku yang nak p genting...

kakak ku yang lain kate..
"p genting??"
"buang duit jer.."haha

ehm..bukan ceriter tu yang aq nak share pagi2 nie...
bermuala di sini...

pagi tadi aq jalan2 melewati blog2 masyarakat dunia..xkesah la sape pun penulis die..
aq rase semua ade hak luahkan ape yang dieorang rase dalam blog masing2..
tapi ade satu bende yang aq agak pelik gak tentang ragam manusia di malaysia terutamanya...

kadang2 orang malaysia nie mcm jenis fanatiknya...
yang artis,artis nyer..
yang politik,politik nyer..
yang cinta,cinta nyer la....

xkesah la...semua pun hak masing2..
yang paling aq suke bace pasal kaitan kehidupan dunia dengan akhirat..

tak kurang hebat dengan gaduh2 dalam blog..ehmm...
kate nak bersatu..tapi knape nak gaduh untuk perkara yang xpatut digaduhkan pun??
tapi aq pun kadang2 termasuk gak..haha
ye la..
kite sibuk duk ngutuk orang nie..orang tu..padahal agama seislam sendiri...
hassan al-banna pernah cakap..
"nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)"

ape yang perlu kite buat dalam dunia nie adelah....

menyeru yang maaruf dan menegah yang mungkar...

bukan membincangkan sesuatu yang lame2..buat gaduh jer...kutuk2 lagi...
last2..yang maaruf tak diseru..yang mungkar tak tertegah...
lepas tu bising kate knape islam tak jugak tertegak...
rimas ar kadang2 duk malaysia nie...(most of blog aq bace tulis bahase melayu..so,i considered orang malaysia la tulis..tp bley jer orang bangse lain yang tulis ye x??huhu)



tapi terserah korang la...
sebab setiap perkara yang berlaku mesti ade pro n contra die...
mungkin dengan ade nyer gaduh2 manje skit tu..kite bley tau mane contoh baik dan mane contoh bururk...huhu

ape2 pun..aq rase islam tu da sangat cantik..
sape yang belum kenal..meh la kenal...
korang akan jatuh cinta yang sangat cinta....huhu

p/s:kdang-kadang aq suke gaduh ngan anak buah gak..(xmembawa amal)..ish ish ish =P

2 comments:

khaLifah feDi said...

emm gud n3 ..!!!

bah ko asal sabah ker?

bah join contest

Weblog Popular 1 Malaysia

klik sini:-
http://tuanuruchimaru.blogspot.com/2009/07/weblog-bagi-anda-rm-5000.html

enassempoi said...

agaknyer sape lah ckp yg i buang duit tu ek??? hhmmm.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)