peace =P

Monday, August 31, 2009

hipokrit baik ke buruk??


6:15AM-seremban

assalamualaikum...

sobahunnur(selamat pagi in arab)..n happie fasting to everyone...

aq tak tau ape yang buat aq fikir tentang menjadi hipokrit...
hipokrit tu nmpak mcm xbest n jahat je, ye x??
hipokrit a.k.a berpura-pura a.k.a menjage hati...
bley ker??

klu aq kate kite jadi hipokrit sebab nak jage hati ok ker??

aq tak tau pengertian hipokrit pada orang lain...
tp aq rase setiap sesuatu pasti ada buruk baik nyer...
dan xsalah kite menjaga hati seseorang walaupun kite xsuke seseorang tu...

teringat aq kate2 dari sebuah drama malaysia..xingat citer pe
seorang lelaki tu suruh awek die pakai tudung sebab nak jumpe mak lelaki tu..
then awek tu cakap die xnak jadi hipokrit..
n lelaki tu balas.."bukan nak suruh awak jadi hipokrot,tapi x salah menjadi yang lebih baik"

kadang2 alasan "xnak jadi hipokrit" lebih kite suke gunekan untuk elak diri kite dari buat baik..
tau tak klu kite selalu jadi hipokrit lame klamaan kite akan jadi ape yang kite selalu hipokritkan tu...mungkin kite jahat tapi pura2 baik..n insya-Allah lame klamaan, kite akan biasa jadi baik..mane la tau..huhu



mngikut pngalaman aq la..dulu aq xde la baik pun, lepas tu walaupun aq xsuke seseorang tu, aq akan tetap layan dengan baik untuk menjaga hati..dan lame klamaan aq da terbiasa menjaga hati orang dan sekarang da jadi darah daging...mungkin Allah sayang aq..alhamdulillah n sebab tu aq sayang Allah lebih laaa....huhu

well,lain orang lain pengalaman...
ape2 pun ade jer hipokrit yang x baik...
cth yang terbaik la...
"mase cinta sume indah,bile da putus lain crite nyer.."
memang betul pun, mengikut pengalaman adik aq menjadi seorang lelaki..
lelaki selalunyer akan tunjuk baik depan awek die..sedangkan hakikatnyer adik aq da pasang brape ramai da...
so, wanita jgn mudah tertipu yer....

p/s:Alhamdulillah aq xpernah terlibat dengan kes cintan cintun dengan manusia nie...sebab Allah sayang aq n aq sayang Allah lebih dari seluruh nya..klu aq jatuh cinta sekali pun, pastinya lelaki tu Rasulullah saw...huhu

4 comments:

joegrimjow said...

nak tak nak hipokrit mmg xelok
mgkin bleh guna perkataan lain untuk berpura2 baik ni untuk kebaikan
entah la

SuFy said...

lebih baik jadi diri sndiri.x hipokrit!

aya harith said...

erm, nk komen sket

bg sy la kn, hipokrit ni bile die wat2 baik ntok dptkan smthg

mcm de udg d sblik mee la..

nway, nice xplaination~

enassempoi said...

that malay stori that u talk about is "nur kasih".. remember when adam bring his wife to his home village in the taxi.. he said that line.. (^^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)