peace =P

Tuesday, August 11, 2009

believe dan yakin




12:46pm-serdang,Malaysia




assalamualaikum...




siape yang hari nie die bangun dan yakin bahawa hari die akan hapie??


aq tak tau klu ade yang kate "aq..aq.."(sambil angkat tangan)


tapi pada aq..semua berharap yang hari nie akan gembira tapi bukan 100% yakin gembire...




tapi korang tau x bahawa keyakinan tu lah sebenarnyer memberi kesan pada perbuatan kite seterusnye keadaan kiter??




ape sebenarnyer takin yang kiter faham...


yakin is perasaan yang benar-benar tau dan faham...


contoh klu kiter benar2 tau yang kiter bley lompat longkang selebar 1 meter,then kiter akan lompat..




aq bukan nak jadi cikgu n nak ajar tentang ape itu yakin dan buat ayat menggunakan perkataan yakin..tapi percaya atau tidak yakin sangat berkait rapat dengan keimanan kiter kepada Allah..




klu kite yakin Allah itu wujud,pasti semua makhluk akan merase rendah diri dan jalan menunduk kerana takutkan Allah..


klu kite yakin bahwa syurga itu nikmat akibat kebaikan dan neraka itu akibat dari kemungkaran..mesti semua orang nak buat baik dan masuk syurga...




tapi malang nyer kiter xde keyakinan a.k.a keimanan tu...


kite tau jer tapi tak yakin...semua nak masuk syurga tapi tak perbuatan kiter menunjukan kita xnak masuk syurga...


mcm contoh lompat longkang tadi la..


klu kiter yakin,kiter akan lompat...tapi klu kiter sekadar cakap "aq bley lompat"tapi x lompat pun..nmpak sangat kiter x yakin...




Rasullulah pernah bersabda:"semua umatku akan masuk islam kecuali yang enggan.."


yang enggan tu orang yang xnak contohi rasulullah dan membuat kemungkaran...




klu kite yakin pada kate-kate rasulullah,kenape kite nak risau yang kiter xkan masuk syurga..


kite risau sebab kite enggan buat ape yang Allah suruh..sebab kiter da buat perbuatan orang-orang yang enggan...




jadi kat sini..aq nak pesan kat diri aq...aq nak jadi orang yang yakin pada janji Allah...


Allah kan Maha penyayang...dan aq sayangkan Allah dan pesuruhnya...huhu=P




p/s:mase orientasi ade fasi tu name die Yakin...tapi belum tentu die adalah orang yang yakin..haha

2 comments:

joegrimjow said...

dlm bisnes ku die cakap
believe...achieve

caya dulu kita boley
boley la kita
hoho

khaLifah feDi said...

emm saya yakin yg saya akan kawen dgn wanita pilihan saya hee~

yakin dgn diri sendiri amalan mulia..sekian...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)