peace =P

Saturday, August 22, 2009

puase and al-quds



11:00pm-bangi

assalamualaikum...

rase nyer da agak lame tak update blog nie..
bukan xnak updtae tapi terlalu sibuk dengan tugas sebagai manusia di muka bumi...
al-maklum la...bumi nie kan besar...

ehm..SELAMAT BERPUASA buat semua yang berpuasa..
xkesah la muslim yang memang wajib puase atau pun non-muslim yang sedang belajar berpuasa...

sesungguhnya puasa itu ade hikmahnye..huhu

tapi dalam kiter berpuasa..saudara kiter di palestine jgn luper...
tau tak hari jumaat lepas means 30 sya'aban=21 ogos tu hari Al-Quds??
well,kiter excited nak smbut raye so,mungkin ade yang lupe...

teringat ade seorang of my frenz bercerita tentang seorang "ustaz" yang datang untuk berceramah tentang islam n so on...
pastu die ade sentuh tentang palestine n boikot...




ape yang paling mengjutkan adalah..ustaz tu cakap mcm nie (+- lebih kurang la..)
"betul ke nak boikot??suke2 hati nak boikot..klu betul nak boikot..boikot la semua...tu..lampu jalan tu,kapal terbang tu..kan yahudi yang buat...hahhh,langgar la lampu jalan tu, nak p jauh2..naik la sampan..xpayah naik kapal terbang...nak boikot sangat..xnak makan McD la..nak boikot itu la..ini la..."

pendapat aq..."ape la mentelity ustaz tu senteng dan senget sangat??"

selagi mane kite mampu boikot,boikot le...
lampu merah,tak kan nak langgar..bawa mudharat la....
ade otak??
lu pikir la sendiri...

sepatutnyer ustaz tu xbley la nak cakap mcm tu...sebab....

klu sekali pun kite tak mampu nak kurangkan bom yang jatuh dari langit seprti hujan di bumi palestine,tak bermaksud kite tak perlu jugak kurangkan bilangan peluru yang menembus dada saudara seislam kite lebih2 lagi kaum wanita,warga tua dan yang paling ngeri sekali kanak2 yang kiter bley anggap bayi dan tak berakal lagi....
ustaz tu xde hati perut ke cakap mcm tu....sedih betul weiiii....

klu xnak boikot..ikut la...tapi tak payah la ckp tnpe fikir kesan nyer...
awak tu ustaz dan membawa qudwah buat yang lain...
klu ade yang berpegang pada pendapat ustaz tu..selame nyer la ustaz tu bertanggungjawab...

sedih la gak bile fikir2 balik ape yang my frenz tu cerite...
klu la saudara sedarah die ade kat sane dan mati ditembak yahudi ketika nak p sekolah atau pun tengah tido atau solat...jgn nak mengamuk sebab duit peluru tu kamu jugak yang bagi...

ape2 pun, semoga bulan mulia dan penuh barakah nie akan membuka mata hati kita yang selame nie tertutup...
buat ustaz tu, aq harap lepas nie die akan diberi petunjuk yang lebih baik....

p/s:dr.zainur rashid pernah cakap...boikot tu adalah cara kite yang paling jelas yang kite sayangkan saudara seislam kite dan kite nak tolong..doa semua pun bley doa..tapi doa sape yang akan dimakbulkan terlebih dahulu,kite tak tau....berape banyak doa kite yang Allah da makbulkan??
fikir2kan dan selamat beramal....

2 comments:

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

lu pikir la sndiri nabil :D
(hehe.. gurau je)

hmm.. terkadang manusia, disebabkan emosi, kata yg xsepatutnyer dilafazkan tercipta.. sebab itu.. bila kita terlalu emosi dlm sesuatu perkara, hendaklah menahan diri dr berkata2.. agar tidak nafsu yg berbicara..

hmm.. boikot ni, klu nak kata boikot semua, mmg susah.. jd disini kita kena bermujahadah.. mana2 barangan yg ada gantinya.. cuba kita guna yg bukan ada kaitan ngan mereka.. dan yg mana mendatangkan mudarat pd kita, kita perlu berwaspada.. menjaga diri kita adalah antara perkara yg perlu dititikberatkan.. jangan kamu membunuh diri, kerna itu bukan sifat org mu'min.. wallu'alam

p/s: xbalik langsung ke ke kampung buka puasa :D mesti akan ada masa nnt balik kampung kan.. ramadhan kareem

khaLifah feDi said...

emm berfikir dulu sblm bertindak..!!!


slmt berpose..!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)