peace =P

Sunday, September 27, 2009

hebat

11:31PM-lastday in seremban

assalamualaikum...
besok da nak balik kampus...aq rase ramai jer yang balik kampus klu xhari nie, besok...

besok klas aq pukul 10 pagi..
klu sempat kejar, aq kejar ler...lagipun xchat sangat hari nie..
sakit kepale n selsema + sakit mate...

ehm...
satu bende yang buat kepale aq tambah sakit...
kenape orang selalu mencari cinta manusia di waktu sunyi??
kenape xkembali kepada yang Maha Menyayangi??

hebat ke cinta manusia hingga kan cinta Ilahi itu ditolak ketepi??

aq lihat manusia..aq lihat diri sendiri...
ape beze aq dan yang lain...

kepale makin sakit dan terus sakit...
orang kate, bile kite sakit tande Allah sayang...
aq harap Allah memang sayangkan aq...
dan jauhkan aq dari cinta dunia...


p/s:asgment da 70% siap...harap minggu nie xbusy sangat...rabu ade 2nd test...]
harap semuanya berjalan dengan lancar...amiin

Saturday, September 26, 2009

do nothing..

10:11PM- seremban

assalamualaikum...

sebelum aq nak wat asgment...

hari nie aq xchat sangat..dengan selsema and sakit mata yang xhilang2...
besok da nak balik kampus...mcm malas pun ade..tapi perjuangan harus diteruskan...

ehm...
dalam hidup banyak masalah...
aq tau dan aq da bersedia untuk itu..cume kadang2 masalah buat kite down...
dan sebenarnyer yang paling aq xsuke is..
aq down sebelum aq berusaha...mungkin sebab mindset aq yang jarang nak pikir positif..
bukan xbley..cume..ntah la...

mood
aq xrase aq ade mood yang baik hari nie...
knape??
well...what should i say..
i do nothing and felt down...no solution

p/s:aq rase aq semakin hari semakin xchat...and mungkin da effect otak aq skang...aduhhhh

Friday, September 25, 2009

bersatu dan satu


9:13PM-still on seremban

assalamualaikum...

bersatu means dari banyak arah kembali kepada satu titik (ikut kamus aq la)
satu means "satu" la..klu bahase english "one",tamil "unne", cina "eii"

bersatu...
aq tak tau dengan tepat kenape orang xnak bersatu walaupun kite tau bersatu tu baik..
bak kate generasi mak2 aq dulu... "bersatu teguh, bercerai roboh"
tapi ramai jer bercerai walaupun kite tau kite akan roboh klu bercerai... xnak bersatu sebab nak jage puak, kumpulan masing2...sedangkan klu semua puak bersatu dan menjadi satu kite akan lebih besar dan dapat melengkapkan antara satu sama lain...

xnak bersatu...
katenyer sebab berlainan pendapat..sebab x serasi...xbley masuk... ehm..bile kite nak melengkapkan sesuatu kite kene ade banyak kepakaran..cth: nak buat rumah..klu semuanyer engineer, tau nak lukis plan jer..bile nak siap rumahnyer?? ape yang pasti mesti ade tukang cat, tukang buat batu bate, tukang bancuh simen..baru cantik umah...

satu..
sebelum bersatu..kite kene tau ape yang nak disatukan...pemikiran ke, warna baju ker, atau sajer nak bersatu supaya nmpak ramai.... dalam islam..kite kene kembali kepada islam...andai kite xbersatu sebab xsame care fikir..cube pikir balik..islam tu lain2 ker??kan islam tu satu jer...semua akan kembali pada islam yang satu..so, xkan la berbalah klu keputusan akhirnyer tetap yang satu tu...

berpuak a.k.a bukan satu...

sebab aper??nak tunjuk puak masing2 hebat?? nak bgtau kite lebih baik?? sape yang dapat tentukan sape yang baik?? nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)

entah la...
aq pun xtau..ape yang aq tau..bile kiter (umat islam terutamanyer) xbersatu dan still pikir "kite xsame, xsame", dan orang yang buat kemungkaran semakin ramai dan ber"united" sebab tujuan satu die nak hncurkan islam yang satu tu...then kiter yang islam nie la la bodoh + rugi...sebab bercerai tu kan roboh...


ape2 pun...
tu pendapat aq ler..dan aq belajar yang pendapat xpernah salah...
klu salah bagitau n teger..hehe

sebelum aq end kan entry nie...
ade satu lagu yang aq dengar mase balik dari kampung tadi..best wei..pasal makan jer pun...layan....gi link nie..aq xtau nak upload terus video dari u tube..huhu

raihan-doa makan

p/s:besok family aq nak p umah terbuka Dato' rais yatim a.k.a pak cik aq...tapi mcm lagha la plak sebab ade konsert...lagi pun aq xrapat sangat..mcm bau2 bacang jer...

what heart could bring??

we hurt them because we love them..can they understand..i hope they will even not now but for the hereafter..
1:28AM-still on n.9

ape kate hati..bicara hati..suara hati..makan hati..sakit hati
dan mcm2 lagi pasal hati....

aq taktau ape yang korang paham pasal hati..
tapi hati dan perasaan adalah satu bende yang sukar untuk aq jelajahi..even my own heart...

jage hati...
pernah aq cube untuk mendekati hati orang namun kadang kala ia amat lah payah nyer...
mungkin kerana aq xpandai untuk ambil hati..atau aq tak reti nak jage hati...

makan hati...
kadang2 tu yang aq rase..
bukan kerana aq xberani..tapi
salahkah aq nak puaskan semua orang agar tiada yang terluka walaupun aq telahpun terluka..

dulu orang panggil aq gengster..which i dont know why..may be my style or my size..i dont know...and yet aq jarang jage perasaan orang..aq terluka??mungkin tidak..

tapi sekarang, aq amat sensitip dengan perasaan orang...terlalu menjaga hati..itu yang boleh aq bagitau pasal sifat aq sekarang...
salah ke untuk katekan "yes" berbanding "no"???

aq tau kadang2 kite nak tegak kan yang hak itu amatlah wajib nyer...tapi kadang hati yang nak terlalu menjaga nie menghalang..
takut2 kawan terase hati, yang tua rase tercabar, yang hebat menjadi lawan...
jadi, yang hak tak tertegak dan batil tidak tercegah...

kadang2 sebab terlalu menjaga hati manusia la, aq sebenarnyer da melukakan hati Allah...
Allah yang menyayangi hamba-Nya..dan Maha Pengasih...
Allah yang aq cinta dan kasih lebih dari segalanya...
dan kadang2 aq still terhalang menegak kan hak sebab hati..dan kadang2 aq rase hati aq nie lemah....
perkataan sorry xkan pernah jauh dari hidup aq sekarang...aq takut aq buat orang terase hati...
yet..what else should i do??

p/s: sometimes we always hurt somebody that we love not because we want to but we must too..we hurt them because we love them...will they forgive me

Thursday, September 24, 2009

dari e-mail

kenangan raye pertama setelah 3 tahun raye diperantauan

kakak2 yang disayangi..haha(sayang ker??)


anak2 buah aq yang selalu dibelasah oleh ku dan akak ipar ku satu2 nyer..(ampun mak su yer...haha)
4:52PM-seremban lagiii

assalamualaikum...
aq gune desktop rumah hari nie..mcm malas la plak nak bukak laptop..lagipun kang klu da duk depan laptop..sume keje xjadi weii...
nie pun, kawan ajak raye aq mcm malas jer nak jalan..
mungkin sebab aq rase aq da besar panjang dan bab jalan2 raye pun, bukan dapat duit raya..haha..gurau je..(hakikat raye dan ziarah umah orang tu bukan sebab duit raye yer..tapi ikhlas nak rapatkan ukhuwwah)..
ape2 pun aq still xmo jalan hari nie..

once aq tengok desktop yang memang da ter"on" nie, aq tengok ade orang rumah aq yang terjah blog aq and bile aq sign in je blog, aq tengok kat bahagian folower ade name aq sendiri...
gerenti adik aq yang buat..bley ke aq folow blog sendiri...tapu hakikatnyer..da aq yang update..mesti aq yang folow..haha..bagus2..

ape2 pun..inbox email xpernah menunjukan angka kosong setiap kali aq bukak..dan aq terima dari yahoo group aq sendiri...rindu rasenyer nak beraye ngan akhwat semua..yang oversea tu excluded la yer..sebab xmampu nak ziarah atunna semua..salam raye dari malaysia je la yer..hehe

dalam email tu ade kate2 dari seorang yang sangat aq kagum...dan kate2 tu akan aq jadikan kate2 semangat...tu yang nak share bagi sape2 yang tak dapat email tu...hehe

"Janganlah kalian berputus asa, kerana putus asa itu bukan dari akhlak muslim. Hakikat kenyataan hari ini adalah impian semalam, dan mimpi hari ini adalah hakikat dan kenyataan hari esok, dan waktu masih banyak. Anasir kekuatan sentiasa berada dalam jiwa kamu yang beriman, walau bagaimana besar pun kekuasaan kebatilan. Orang-orang yang lemah tidak akan menjadi lemah untuk seumur hidup dan orang yang kuat tidak akan kekal kekuatannya selama-lamanya "
{Hassan al-Banna}

p/s:asgment xsiap lagi..asal nak buat jer teringat kuih raye..asal nak buat jerade orang datang raye..so..moral of the story..layannnn raye..asgmnet tinggal dulu..haha

Wednesday, September 23, 2009

suapan neraka


5:47PM-seremban

assalamualaikum...

alhamdulillah buat hari nie...sakit mata kurang da skit...
ade yang suruh jage makan....ade yang kate jangan layan...huhu
insya-allah sume nye akan aq praktikan...

ehm...
baru tadi aq tengok satu motivasi "bersama Dato' Dr. Fadzilah Kamsah"..
tajuk die pasal tegur...best ar die..huhu

tapi ade satu bende yang aq suker dalam ceramah die tu...
die cakap pasal...
"memberi makanan pada anak isteri dari hasil yang haram adalah bererti juga seperti memberi suapan neraka..."


dari mane datang nyer duit haram tu, kite sebagai muslim lagi tau kot...kite bley tipu orang lain..tapi kite xbley tipu diri sendiri dan yang paling penting kite xbley tipu ALLAH..
tau x..."yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas.."-no compromise!!!
"daging yang terhasil dari duit yang haram lebih afdal dibakar dengan api neraka"
(dato' fadzilah kate hadis Rasulullah tapi aq xtau riwayat sape sebab die xsebut..nanti cek balik la yer)

semoga kite dijauhkan dari perkare2 mcm tu...kite sayang anak isteri biarlah sayang dunia dan akhirat...kite nak rase senang dunia tapi xsedar kesusahan akhirat itu lebih pedih azabnyer..
betul la kan??kan??
andai kite lihat, ulama'2 sangat menjaga makan minum mereka...

lagipun..entry sebelum nie kite ade cerite pasal doa kan..
makanan yang halal dan haram akan relate dengan ketermakbulan doa...
banyak hadis bukhari muslim tentang halal haram pemakanan dan ketermakbulan doa...

nanti aq try masuk hadis berkaitan..sebab aq bukan terel sngat nak kopek lebih2..takut silap gak...aq pun still on learning...huhu...

ehm..tapi tu sume bukan alasan yer xnak tegur orang...
tegur orang tu perlu walaupun, kadang kite sedar kite bukan baik sangat...
sebab klu nak tunggu kite 100% baik, smpai bile2 pun kite xlayak tegur orang..
nak tegur orang x perlukan syarat 100% baik yer geng...
kan Rasulullah ajar..."smpaikan lah dariku walaupun satu ayat" dan kate2 Rasulullah xpernah salah...smpaikan la...

p/s: tegur2 la andai tersalah..semoga kiter dieberkati dan orang yang ditegur pun diberkati hidupnya..huhu..
jom smbung wat asgment...ade 5 asgment xsiap lagi nie...

Tuesday, September 22, 2009

doa


9:02pm-seremban

assalamualaikum...

hari nie raye ke-3...well, ingat2 balik ade jer kawan2 yang aq x wish raye lagi...
ape2 pun buat semua sahabat aq di dunia nie especially...

mas, kathy, isah, zila, sal, teh, dayah, kecik, nadia, ada and ija...

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMENANGAN SETELAH SEBULAN MELAWAN NAFSU..
SALAM AIDUL-FITR BAUT SEMUA...

nmpaknyer penyakit lame aq da datang balik...anyway, penyakit nie aq akan kene sebulan sekali..klu ok skit, 2bulan sekali..penyakit ape??
aq ade satu penyakit yang aq xtau la ape namenyer..aq try carik kat internet tapi aq xpasti gak ape penyakit aq...aq akan kene infection on eyes setiap sebulan sekali...die akan merah dan gatal tahap naga smpai kadang2 aq rase nak kuarkan jer biji mate nie and rendam dalam air detol, biar bersih skit...hahha..
aq xtau la..
klu ade doktor yang bace blog aq nie bley la kot tolong mcm mane nak cegah...huhu


ok2..back to the main point..aq nak cakap pasal doa...
nak tau x..
Allah xpernah kate tidak pada doa kite...doa kiter sebenarnyer akan dimakbulkan jua...even doa jahat2 pun(semoga kiter dijauhkan)...
lagi pun doa tu adelah salah satu menunjukan kite bersifat hamba dan lemah..sebab tu manusia akan berdoa pada Allah kerana Allah maha berkuasa atas tiap2 sesuatu...
tak de ape yang Allah tak tahu..even ape yang kite niatkan pun Allah tau..
tapi ramai gak yang kate...
"knape doa aq lmbat dimakbulkan..Allah xsayang aq ker??"

if u guys wanna know...

ALLAH replies our doa in three way:
1: "yes"-give what u ask for
2: "yes but not know"-give what u ask for but just about time(better time)
3: "I,ve a better plan for you"-Allah knows better

sometimes we feel, what we ask for is better for Allah to give now, but actually we can even expected what a next second could change..
so, its better for you guyz to keep praying...
kadang2 manusia nie, bile susah baru nak doa pada ALLAH..senang..toksah nak dok harap la...
bile doa xdimakbulkan sekarang(mengikut kehendak die) mula la nak kate ALLAH xsayang la..itu la ini la...memang lumrah manusia
manusia means pelupa...(semoga kite xlupe diri)

aq bukan nak kete kat orang sebenarnyer..sebab aq lebih kurang mcm tu la...
mate aq nie bile sakit, baru la nak rase nikmat mate sihat..mase sihat jarang sangat aq ucap alhamdulillah...
tapi bile da sakit, baru nak ucap alhamdulillah sebab klu bute lagi sedih kot...huhu

so..
"ucaplah alhamdulillah, syukur kite kepada ALLAH"(lagu raihan dulu2)
dan doalah kerana Allah memang rindu nak dengar suare hambanya mengadu pada-Nya...

p/s:semoga mataku sembuh sebelum exam rabu depan.....

Monday, September 21, 2009

my email

5:40pm-seremban
assalamualaikum..

> Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.
> Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.
>
> Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar! Coklat mampu
> merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang
> banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.
>
> Kebanyakan lipstick yang korang pakai sekarang ni mengandungi sisik
> ikan yang telah diproses.
>
> Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan
> bukannya perasa tambahan pada makanan.
>
> Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan > jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

> Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh. Sensor
> nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan
> di mana mangsa berada.
>
> Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan
> sekurang-kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman
> berterbangan ketika anda menggunakan flush tandas.
>
> Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan mendapat
> jawapan 12345678987654321.
>
> Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

> Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.
>
> Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.
>
> Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.
>
> Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap
> tahun.
>
> Mengikut statistik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling
> banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang
> berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.
>
> Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.
>
> Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya
> menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepaskan anda serta merta.
>
> Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10
> tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa( 10 tahun
> untuk bahagian bibirnya sahaja)

moral of the story aq:
"klu korang perasan la kan..banyak dari fakta kat atas nie kite xprasan and mungkin jarang dengar..."
knape yer..sebab kite terlalu sibuk dengan dunia kite...banyak fakata kat atas nie menceritakan tentang penciptaan Allah yang berlaku di dunia...
fakta yang paling menarik yang aq nak cakap is tentang berjudi...sebenarnya bukan berjudi jer yang akan menghayalkan kite tapi ape2 yang lain menghayalkan kite sume nyer bley dikatekan haram..arak,dadah, zina dan ape2 la....sebab bende yang menghayalkan kite akan menyebabkan kite jauh dari Allah....

pasal fakta terakhir plak..leonardo tu memang xde keje lain yek...10 tahun mase tu, umat islam da khatam satu al-quran and hafaz da...die dukk la wat lukisan yang pada aq, xramai pun kate lawa...huhu
so, umat islam sekalian..jgn la nak menghabiskan mase korang ngan dunia nie..semuanya hanya pinjaman dan mainan yang sementara...



sebanarnyer kan..
"selangkah kite pada Allah, seribu langkah Allah pada kite"
tapi kenape kite jarang ingat Allah dan kembali pada-Nya...

p/s:aq dapat rasa aq lemah sekarang dan akan semakin lemah sebab aq tidak buat ape yang Allah suruh..kadang2 aq bingung and rase sangat futur..
"ya,Allah tetapkanlah aq di jalan-Mu"

Saturday, September 19, 2009

i miss muhammad

11:38pm-seremban,n.9

assalamualaikum...

setelah 3 tahun aq xberaye dengan family, aq rase mcm lain jer skit....
tapi ape yang same is...
malam raye dulu aq rindukan seseorang iaitu Muhammad bin Abdullah dan hari nie pun same...

aq xtau la aq layak ke masuk syurga...aq tau aq xlayak tapi aq xnak masuk nerake gak...
dengan perangai yang aq ade skang, aq rase mesti rasulullah s.a.w xnak jumpe aq...
aq rindu die tapi ape yang die da smpaikan bukan semua aq ikut...
kadang2 aq rase truk...
kate sayang, cinta..tapi....=(

sebab klu ikutkan adat bercinta...
klu bercinta, mesti kiter sanggup lakukan semua untuk orang yang kite cintai tu..
tapi aq..cakap jer rindu n cinta...tapi kelakuan aq lansung xde gaye cinta dan sayang pada Rasulullah s.a.w...
aq bingung di malam raye nie....
ramadhan da pun pergi dan "berubahkah aq??"

i really sorry, my love (Rasulullah s.a.w)
i'll try to promise u that i will make a history just like u did..
i hope i will always be on the right path just like ur frenz do...
as long as i alive, as long as my soul in my body,
i will work for islam...and bring islam back on this earth..
just like u did for us...
even u had be thrown by stone,
even u had be prick by an arrow,
and your bleeding....
u never stop doing ur job (sperad islam)
and why should i??...
thanks for doing that for us...
thankz Allah for the spirit of love that u blow in our soul...
alhamdulillah coz now i'm very proud to say...

"i'm muslim and i always love u"

ramadhan dan syawal

2:59 a.m-seremban

assalamualaikum...

selamat gak aq smpai umah ptg td pkul 6 ptg..
bukan la jauh pun aq blajar..sebelah negeri jer pun...
tapi nak balik still banyak masalah gak...tensennn

KTM..
tu la kenderaan awam feveret aq..dari serdang terus jer seremban...
tapi tadi aq naik dari KL sentral...harga up skit ar, RM6..
xde la semahal tiket balik new castle(kota Bharu)..huhu

ape yang aq xbrape nak suke tapi aq redha je is..
aq berdiri dlm train tu dari KL sentral-seremban..ade la sejam lebih gak...
nyesal ar skit xnaik bas..bas RM 6.80 jer..tapi mesti dapat duduk punyer...

ape2 pun, bukan kesah KTM atau bas yang aq nak share...
sebenarnyer..sedar xsedar nmpaknyer ramadhan da nak abis..hari nie puase ke 29..klu ahad raye, mkne nyer besok da x pose lagi...

ade satu gamba yang aq nak share...


sedih nyer...nak tunggu tahun depan belum tentu nyawa masih di jasad..
radio plak lagu raye xabis2 kuar..sedangkan ramadhan yang paling best da nak abis...
tu la satu adat kat malaysia yang xbrape nak berkenan..tapi kadang2 layan ar gak lagu raye tu..cume bile ingat or dengar je perkataan raye trus mcm sedih sebab ramdhan da nak abis...

lepas nie nafsu kite dapat geng die balik..sape lagi klu bukan setan...
tapi aq rase semua orang da ditarbiyah mase bulan ramadhan xkan mudah la sgt terpengaruh ngan setan2 tu..huhu

ramadhan pergi,syawal kembali,
ade yang gembira, xkurang ade yang bersedih..

"tadi kakak aq citer pasal ops kemalangan raye tahun nie paling truk ranking..25 orang dalam sehari..."

tolong la wei sayang nyawa korang...klu korang xsayang pun, mesti ade lagi yang sayang...
mungkin kiter xsedar...

ape2 pun..
buat semua...
"selamat hari raya maaf zahir dan batin"

p/s:tadi beli baju raye tapi xmuat la plak..mase nak p tukar..makcik tu da mcm marah...bukan customer always rite ker??aduhhh...

Wednesday, September 9, 2009

usaha vs takdir


11:00AM- faculty pertanian 2

assalamualaikum n koniciwa...
selamat berpose minna san

hari nie rase mcm exhausted skit sebab semalam wat assgment lewat..
xbley nak wat ape ar...balik dari tarawikh je da pkul brape ye x??

well, hari nie da pose ke-19..so ape yang kite tunggu lagi..
tinggal 10 hari jer nak kejar amal2 free dan mahal lagi berkualiti..huhu=P

aq sajer nak share tentang usaha..memandangkan 2nd test aq nak datang da minggu depan...
nak bagi la diri aq tazkirah skit memandangkan test 1, resultnyer bukan seperti yang aq harapkan...huhu
usaha adalah satu bende yang Allah nilai...bukan keputusan akhirnya...

klu kite lihat..ramai yang study hard tapi result K.O
and ramai yang study biase2 pun dapat result cunnn...

mungkin kite gembire dapat result cun dan sedih dengan result yang cukup2 makan...
tapi sedar tak yang sebenarnye Allah tengok pada usaha kite..lagi banyak usaha lagi banyak pahala kite dapat...dan kat cnie aq nak cakap...
sebenarnyer kiter sepatutnyer kejar pahala bukan lah keputusan akhir...
nak masuk syurga bukan sebab kite dapat dean list, tapi sebab pahala yang melimpah ruah(dengan keredhaan Allah)
sebab keputusan adalah takdir Allah...so, result bagus xbgus bukan la base on usaha kite tapi takdir...
tapi...
usaha yang banyak akan membawa pahala pada kite...

"habis tu, biar je la takdir tentukan..xpayah la blaja klu mcm tu"

bayangkan.......(masuk alam lain yer)

kenape kite nak makan??sebab lapar
lepas makan kite kenyang kan?? betul..betul..
sebab ape kenyang??-sebab sunatullah, bile makan mesti kenyang...
tapi ade x orang makan tapi xkenyang2...ade jer kan..
makne nyer..makan tu usaha kite untuk kenyang..tapi hasil dari makan tu setiap orang berbeze2..
mungkin pak cik abu makan 2 pinggan baru kenyang..tapi pak cik ali minum je pun da cukup kenyang...tapi nak kenyang tetap kene makan....
faham ker???

macam tu gak dengan usaha dan takdir...
sunnahtullah nak dapat result hebat kene usaha..tapi xsemestinya kite akan dapat result gempak walaupun study 3 hari 3 malam tak tido...dan sebalik nyer la...
sebab tu ade kite ade doa "bismillahi tawakkaltu"..makne nyer kite da usaha dengan sehabis baik, dan kini takdir dan keputusan berserah kepada Allah...
sesungguhnya Allah lebih tau ape yang terbaik untuk kite..itu lah namanyer keimanan kepada Allah..
hidup bukan kisah kiter jer, tapi link kiter dengan Allah setiap saat...

dan klu ade yang cakap...
"da takdir aq hidup susah, nak wat mcm mane"
lempang jer orang tu...sape yang bley bagitau ape takdir diri die(die tuhan ker??)...
takdir tu milik Allah..bukan kiter....kite sebagai hamba, Allah suruh usaha...so, usaha lah..ade lah ganjaran yang Allah da janjikan...dan klu dapat syurga..itu la sebaik2 ganjaran...
betull...xbohong....

so, mintak maaf la atas tazkirah yang xseberape nie..klu de silap cakap ler..
yang baik tu datang dari Allah dan yang buruk tu atas kelemahan aq sendiri...huhu=P

p/s:kisah dan watak (pak abu and pak ali) di atas tiada kaitan dengan yang hidup atau pun yang telah pergi..
aq nak dapat kan gak dean list sem nie...hehe bley ker??(aq berserah pada Allah untuk itu)

Friday, September 4, 2009

jahat vs baik

6:40AM-UKM,bangi

assalamualaikum...

sobahunnur...and happie fasting ke-14...(suppose everybody is happy when there is no evil this morning to make sure u not wake up in time for subuh..haha=P)

teringat kata dari sebuah cerita tajuk x ingat...(selalu jer tak ingat tajuk...ish..)
die cakap...
"kejahatan tak pernah berehat sehari pun untuk melakukan kejahatan, dan kenape kite yang berbuat kebaikan perlu??"

betul dan aq sangat setuju la...sebab kadang2 kiter yang buat baik nie selalu jer rase down bila kejahatan mendahului...
down tu xper la lagi kot..tapi klu kiter tak buat baik lansung sebab rase kejahatan tu da sebati dan xbley nak dibetulkan lagi, thatz mean kite telah redha kejahatan tu melata di bumi milik Allah nie...

memang Allah da janjikan kemenangan pada kite..(bile tu xtau,tapi bende tu pasti)
tapi kite xbley nak take for granted..sebab Allah akan beri kebahagian pada sesiapa yang berhak..dan soalan nyer...
BERHAK KAH KITER??
LAYAK KAH KITE, ALLAH NAK BAGI KEMENANGAN TU??

kite umat islam khususnya sedar tak yang kemenangan tu Allah da janji untuk kite??
klu sedar alhamdulillah..
tapi tak kan la kite nak take for granted untuk janji pasti yang Allah da cakap tu...
sebab
"tidak akan sama nikmat orang islam yang berjuang mendapat kemenangan dengan nikmat orang islam yang tidak berjuang..."
to be continue..(ade kawan da bising suruh siap2 p klas..padahal die jer ade klas..aq free giler hari nie..hahaha)

p/s: nak p amik saham 1 malaysia untuk pelajar uni baru..100 unit tu...jeles???

Thursday, September 3, 2009

kehilangan

12:42PM-library sultan Abdul samad

assalamualaikum...

mengantuk rasenyer nak buat tutorial math di tengah hari yang bising nie..
tapi nak tak nak kene gak sebab ptg kang pkul 4 nak kne hantar...huhu

kesibukan kawan2 p wat perjanjian ngan ptptn buat aq pening pikir soal kewangan aq...
al-maklum la...student bile blaja,yang pening kepale xlain..klu bukan study mesti sebab duit..
but its okey..mungkin Allah da tentukan yang terbaik untuk aq di hari esok..sape la tau...
we can't estimate what a next second could change..

sambil aq mengelamun pasal masalah dunia nie..sebenarnye ade insan yang sedih atas kehilangan ibu tersayang di puase yang 13 nie...maksud nyer ade lagi lebih kurang 12 hari lagi nak sambut aidilfitri...
pukul 11 aq terima mesej dari sahabat tentang ibu insan tersebut yang nazak..al-fatihah ku doakan untuk kesejahteraan ibunda insan tersebut yang tersayang...namun pada 11.40,aq terima berita kembali, namun berita kehilangan yang aq terima...
mungkin aq xdapat rase ape yang insan tu rase..tapi aq dapat rase bagaimana kehilangan orang yang disayangi...
semoga insan itu tabah atas ujian yang Allah beri...

tiada kata yang terbaik untuk insan tersebut yang dapat aq tujukan..kerana menangis itu lebih baik aq sangka buat nya sekarang....
mungkin aq bley kate "sesungguhnya Allah lebih sayangkan ibu anda"..
tapi ayat tersebut tidak akan menjadi penawar saat ini...

kejadian sebegini buat aq terase....ajal,maut hanya Allah yang tentukan..
kita entah bile..mungkin 10 minit,20 minit atau pun 5 saat dari sekarang...
sebelum terlambat..ucaplah rase cinta pada Allah dengan zikir...

takziah buat sahabatku dan keluarga...
AL-FATEHAH.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)