peace =P

Friday, September 25, 2009

bersatu dan satu


9:13PM-still on seremban

assalamualaikum...

bersatu means dari banyak arah kembali kepada satu titik (ikut kamus aq la)
satu means "satu" la..klu bahase english "one",tamil "unne", cina "eii"

bersatu...
aq tak tau dengan tepat kenape orang xnak bersatu walaupun kite tau bersatu tu baik..
bak kate generasi mak2 aq dulu... "bersatu teguh, bercerai roboh"
tapi ramai jer bercerai walaupun kite tau kite akan roboh klu bercerai... xnak bersatu sebab nak jage puak, kumpulan masing2...sedangkan klu semua puak bersatu dan menjadi satu kite akan lebih besar dan dapat melengkapkan antara satu sama lain...

xnak bersatu...
katenyer sebab berlainan pendapat..sebab x serasi...xbley masuk... ehm..bile kite nak melengkapkan sesuatu kite kene ade banyak kepakaran..cth: nak buat rumah..klu semuanyer engineer, tau nak lukis plan jer..bile nak siap rumahnyer?? ape yang pasti mesti ade tukang cat, tukang buat batu bate, tukang bancuh simen..baru cantik umah...

satu..
sebelum bersatu..kite kene tau ape yang nak disatukan...pemikiran ke, warna baju ker, atau sajer nak bersatu supaya nmpak ramai.... dalam islam..kite kene kembali kepada islam...andai kite xbersatu sebab xsame care fikir..cube pikir balik..islam tu lain2 ker??kan islam tu satu jer...semua akan kembali pada islam yang satu..so, xkan la berbalah klu keputusan akhirnyer tetap yang satu tu...

berpuak a.k.a bukan satu...

sebab aper??nak tunjuk puak masing2 hebat?? nak bgtau kite lebih baik?? sape yang dapat tentukan sape yang baik?? nahnu dhuat la qudhat (kite penyeru bukan penghukum)

entah la...
aq pun xtau..ape yang aq tau..bile kiter (umat islam terutamanyer) xbersatu dan still pikir "kite xsame, xsame", dan orang yang buat kemungkaran semakin ramai dan ber"united" sebab tujuan satu die nak hncurkan islam yang satu tu...then kiter yang islam nie la la bodoh + rugi...sebab bercerai tu kan roboh...


ape2 pun...
tu pendapat aq ler..dan aq belajar yang pendapat xpernah salah...
klu salah bagitau n teger..hehe

sebelum aq end kan entry nie...
ade satu lagu yang aq dengar mase balik dari kampung tadi..best wei..pasal makan jer pun...layan....gi link nie..aq xtau nak upload terus video dari u tube..huhu

raihan-doa makan

p/s:besok family aq nak p umah terbuka Dato' rais yatim a.k.a pak cik aq...tapi mcm lagha la plak sebab ade konsert...lagi pun aq xrapat sangat..mcm bau2 bacang jer...

1 comment:

green said...

pergi je la rumah die..
rapatkan ukhwah

nak upload terus dr you tube..
kat sebelah video tu ada perkataan "embed". copy code embed tu then paste kan kat entry before nak publish.

cam tu laa sy wat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)