peace =P

Wednesday, September 9, 2009

usaha vs takdir


11:00AM- faculty pertanian 2

assalamualaikum n koniciwa...
selamat berpose minna san

hari nie rase mcm exhausted skit sebab semalam wat assgment lewat..
xbley nak wat ape ar...balik dari tarawikh je da pkul brape ye x??

well, hari nie da pose ke-19..so ape yang kite tunggu lagi..
tinggal 10 hari jer nak kejar amal2 free dan mahal lagi berkualiti..huhu=P

aq sajer nak share tentang usaha..memandangkan 2nd test aq nak datang da minggu depan...
nak bagi la diri aq tazkirah skit memandangkan test 1, resultnyer bukan seperti yang aq harapkan...huhu
usaha adalah satu bende yang Allah nilai...bukan keputusan akhirnya...

klu kite lihat..ramai yang study hard tapi result K.O
and ramai yang study biase2 pun dapat result cunnn...

mungkin kite gembire dapat result cun dan sedih dengan result yang cukup2 makan...
tapi sedar tak yang sebenarnye Allah tengok pada usaha kite..lagi banyak usaha lagi banyak pahala kite dapat...dan kat cnie aq nak cakap...
sebenarnyer kiter sepatutnyer kejar pahala bukan lah keputusan akhir...
nak masuk syurga bukan sebab kite dapat dean list, tapi sebab pahala yang melimpah ruah(dengan keredhaan Allah)
sebab keputusan adalah takdir Allah...so, result bagus xbgus bukan la base on usaha kite tapi takdir...
tapi...
usaha yang banyak akan membawa pahala pada kite...

"habis tu, biar je la takdir tentukan..xpayah la blaja klu mcm tu"

bayangkan.......(masuk alam lain yer)

kenape kite nak makan??sebab lapar
lepas makan kite kenyang kan?? betul..betul..
sebab ape kenyang??-sebab sunatullah, bile makan mesti kenyang...
tapi ade x orang makan tapi xkenyang2...ade jer kan..
makne nyer..makan tu usaha kite untuk kenyang..tapi hasil dari makan tu setiap orang berbeze2..
mungkin pak cik abu makan 2 pinggan baru kenyang..tapi pak cik ali minum je pun da cukup kenyang...tapi nak kenyang tetap kene makan....
faham ker???

macam tu gak dengan usaha dan takdir...
sunnahtullah nak dapat result hebat kene usaha..tapi xsemestinya kite akan dapat result gempak walaupun study 3 hari 3 malam tak tido...dan sebalik nyer la...
sebab tu ade kite ade doa "bismillahi tawakkaltu"..makne nyer kite da usaha dengan sehabis baik, dan kini takdir dan keputusan berserah kepada Allah...
sesungguhnya Allah lebih tau ape yang terbaik untuk kite..itu lah namanyer keimanan kepada Allah..
hidup bukan kisah kiter jer, tapi link kiter dengan Allah setiap saat...

dan klu ade yang cakap...
"da takdir aq hidup susah, nak wat mcm mane"
lempang jer orang tu...sape yang bley bagitau ape takdir diri die(die tuhan ker??)...
takdir tu milik Allah..bukan kiter....kite sebagai hamba, Allah suruh usaha...so, usaha lah..ade lah ganjaran yang Allah da janjikan...dan klu dapat syurga..itu la sebaik2 ganjaran...
betull...xbohong....

so, mintak maaf la atas tazkirah yang xseberape nie..klu de silap cakap ler..
yang baik tu datang dari Allah dan yang buruk tu atas kelemahan aq sendiri...huhu=P

p/s:kisah dan watak (pak abu and pak ali) di atas tiada kaitan dengan yang hidup atau pun yang telah pergi..
aq nak dapat kan gak dean list sem nie...hehe bley ker??(aq berserah pada Allah untuk itu)

2 comments:

Ann said...

salam, mnarik sekali n3 ni..

Bbrpe ari lalu saye ngn sseorg ade btelagah ckit psl antara usaha dan bsyukur. saya amat tak setuju dgn pdgan dia..kita mesti bsyukur. Then saya bls, kita kene bsykur stlh kita brusaha.

so nk mntak pdpt la...

hidayah said...

apa dia anak2?? kap.ba.ra.kap.alif.ta.nun KEBERKATAN...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)