peace =P

Wednesday, September 23, 2009

suapan neraka


5:47PM-seremban

assalamualaikum...

alhamdulillah buat hari nie...sakit mata kurang da skit...
ade yang suruh jage makan....ade yang kate jangan layan...huhu
insya-allah sume nye akan aq praktikan...

ehm...
baru tadi aq tengok satu motivasi "bersama Dato' Dr. Fadzilah Kamsah"..
tajuk die pasal tegur...best ar die..huhu

tapi ade satu bende yang aq suker dalam ceramah die tu...
die cakap pasal...
"memberi makanan pada anak isteri dari hasil yang haram adalah bererti juga seperti memberi suapan neraka..."


dari mane datang nyer duit haram tu, kite sebagai muslim lagi tau kot...kite bley tipu orang lain..tapi kite xbley tipu diri sendiri dan yang paling penting kite xbley tipu ALLAH..
tau x..."yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas.."-no compromise!!!
"daging yang terhasil dari duit yang haram lebih afdal dibakar dengan api neraka"
(dato' fadzilah kate hadis Rasulullah tapi aq xtau riwayat sape sebab die xsebut..nanti cek balik la yer)

semoga kite dijauhkan dari perkare2 mcm tu...kite sayang anak isteri biarlah sayang dunia dan akhirat...kite nak rase senang dunia tapi xsedar kesusahan akhirat itu lebih pedih azabnyer..
betul la kan??kan??
andai kite lihat, ulama'2 sangat menjaga makan minum mereka...

lagipun..entry sebelum nie kite ade cerite pasal doa kan..
makanan yang halal dan haram akan relate dengan ketermakbulan doa...
banyak hadis bukhari muslim tentang halal haram pemakanan dan ketermakbulan doa...

nanti aq try masuk hadis berkaitan..sebab aq bukan terel sngat nak kopek lebih2..takut silap gak...aq pun still on learning...huhu...

ehm..tapi tu sume bukan alasan yer xnak tegur orang...
tegur orang tu perlu walaupun, kadang kite sedar kite bukan baik sangat...
sebab klu nak tunggu kite 100% baik, smpai bile2 pun kite xlayak tegur orang..
nak tegur orang x perlukan syarat 100% baik yer geng...
kan Rasulullah ajar..."smpaikan lah dariku walaupun satu ayat" dan kate2 Rasulullah xpernah salah...smpaikan la...

p/s: tegur2 la andai tersalah..semoga kiter dieberkati dan orang yang ditegur pun diberkati hidupnya..huhu..
jom smbung wat asgment...ade 5 asgment xsiap lagi nie...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)