peace =P

Friday, July 31, 2009

kenali setan..


9:47pm-seremban,n.sembilan

assalamualaikum...

coming soon...

mati tu death??

4:38-seremban,n.sembilan

assalamualaikum..

mati itu ertinya????



Pernah tak kite dengar ayat nie...

“dan jangan lah kamu mengatakan orang-orang yang gugur di jalan Allah, mati bahkan mereka itu hidup tetapi kamu tidak menyedarinya.” Al-baqarah:154

“Kenape mereka tidak mati??”
“sebab garisan antara dunia dan syurga sekadar satu garisan sahaja bagi shahid”
“ehm..betul gak..tapi diorang tu kire xmati la??”
“sebab die hidup kat syurga terus..”
“betul la tu, tapi ape erti mati tu sebenarnya??”

Mati tu bermaksud bila nikmat itu diambil kembali..nikmat ape??
termasuk la nikmat bernafas,nikmat makan,minum dan lain-lain...

Orang yang mati syahid die hidup di syurga..jadi die tetap mendapat nikmat di syurga..so, sebab tu la orang yang syahid tu dikatakan tidak mati kerana mereka masih mempunyai nikmat2 yang Allah berikan pada orang hidup...

Just nak sharing ape yang kiteorang bincangkan pada malam ahad lepas...
Rindu nak jumpe lagi next week..huhu

p/s:datang seremban..belanje2 la makan..huhu

bila hilang nikmat

7:31am-seremban,n.sembilan
assalamualaikum...

I still remeber one story about africa that one of akhwat told me..

Once i see africa today, i cant imagine that was the same land as kak pja told me once..

Sebelum nie, africa merupakan tanah yang sangat subur..subur yang xdapat kita bayangkan...
Di zaman khalifah umar al-khattab..
Semasa tanah arab dilanda kekurangan makanan..khalifah menyuruh pegawain yang menjaga afica menghantar makanan buat rakyat di tanah arab...

Dan pada masa tu pegawai tersebut trus menghantar barisan unta yang desarati dengan makanan ke tanah arab..dan dikatakan unta yang pertama berada di madinah dan unta yang terakhir berada di somewhere in africa(lupe la the exactly nama tempat die)

Nak menunjukan bahwa pada waktu itu, suburnya afica bukan seperti hari ini..
Dengan kegersangan dan penyakit yang menular...
Kite mampu lihat betapa Allah mampu menarik nikmat yang diberikan...
Walaupun sekarang kita masih mampu merasakan nikmat keindahan dan kekenyangan, namun tak mustahil satu hari nanti kita akan menjadi seperti africa jika kite tetap ingakar atas perintahnya...

Hanya satu perkongsian..

p/s:ade kosmate dari afrika tapi lupe nak tnye mcm mane kawasan kat sane..huhu ape punye kosmate da aq nie...

Thursday, July 30, 2009

order..order

satu order yang tak pernah miss
satu gaya yang sangat unik(tulis atas kertas wajib)
satu kedai yang sangat happening (kk2-upmkb)
satu jeritan makcik kantin yang lucu
satu perkongsian bersama
satu orang jer yang kene bayar
satu rase yang tak mungkin dilupe
satu warna yang menarik (lepas dikacau)
satu cawan yang sangat menyegarkan..



hehe..aq rindukan
teh c sarawak..
lame da aq balik semenanjung nie..
xde satu kedai pun jual air tu..
knape???knape??
sape2 yang xpernah minum air teh c..cube la...
tu air faveret aq and best ku kak mas...huhu
rindu kenangan di bintulu...

which one??

9:28pm-senawang,seremban

assalamualaikum...

well, once my title will be in english..i guess i wanna to write in english..
just to improve my writting la..huhu (even its bad anyway)

i just wanna share about islam and Islam...

can u see d'different??
letz think u guyz see it...

that u know there is a different between
islam ( "i" with small letter) and Islam ( "I" with capital letter)??

eat means eating(adverb or kate name am)
but Eat could be the name of somebody (kate name khas) because it use capital later there..

so, its just in the same case with islam and Islam...

islam means (tunduk dan patuh)
while
Islam means (agama)

everybody is Islam in Malaysia (accorcing in ic neh??) but believe me...
not everybody is islam even they had Islam in ic..
can u get it??

meaning that islam is not just a name of religion but islam is the way you live..
and the importance is islam is not a photocopy..
may be u can be an Islam because of your mom and dad are muslim..but u cant copy islam even
your mom and dad are ustaz or ustazah..hehe

then,what r u waiting for??
r u islam or Islam..check it now..
have u do what Allah tells u to do??

did i explain well in english??(i had a english teacher from hawaii)
if there somebody doesnt understand with my broken english..i will explain it in bahasa..just email me..hehe
tim_possible88@yahoo.com.au

Wednesday, July 29, 2009

love=cinta=sarang=ai=pyar


10:08-seremban, n.sembilan

assalamualaikum...

jauh aq berjalan hari nie..yang pasti bukan menggunakan kaki la..
just klik and u can go anywhere...

sambil aq mendengar lagu yang baru 12jam lepas aq download..aq rase macam nak share sesuatu dengan sape2 yang nak dirinya disharekan..

jatuh cinta bukan satu perasaan yang salah..
ape yang salah adelah dengan sape kita bercinta tu...

pernah aq diceritakan oleh seorang yang layak aq panggil adik..
"akak..adik tanye seseorang tu..bley ke bercinta..??"
"seseorang tu kate bley klu still jage batas"(mungkin maksudnyer xpegang2)

aq jawab..
"ape yang kite nak jage adalah hati...."
"klu hati kite da xcintakan Allah..bley ke kite dapat syurga??.."
"tak de istilah cinta islamic dalam islam.."
"klu hati kite bataskan untuk cintakan manusia atau meterial,then cinta kite mesti untuk Allah je.."

habis tu..cintakan suami tu??
"cintakan suami pun saper yang suruh??"
"Allah yang suruh kita taat dan cintakan suami kita.dan klu kita cintakan Allah, automatikly kita akan cinta kan semua manusia..."
"tapi cinta yang menghampiri zina kan Allah da larang..."
"sebab tu Allah kate jangan hampiri zina..klu buat ape tah lagi ye x??"

adik angguk tanda setuju...

ade jugak kate2 yang aq petik dari seseorang yang aq kenal dalam friendster...
die kate..ade ustaz cakap...
"nak couple, boleh jer...tapi couple kat tempat yang bukan milik ALLAH..."

tersenyum aq bace kate2 tu...
Allah sentiasa sayang kite..kenape susah untuk kita cintakan Allah...

p/s:mase aq dengar lagu edcoustic-aq ingin mencintaiMU, aq rase rindu sangat dengan seseorang yang bernama Muhammad bin Abdullah..bace plak entry joegrimjow pasal umar..aq rindu zaman rasulullah dulu...nak rase islam yang pior...aq rindu nak jadi hamba yang taat...

aq ingin mencintaimu

satu lagu cinta yang buat aq jatuh cinta...

edcoustic-aku ingin mencintai-Mu..

tuhan betapa aku malu
atas semua yang kau beri
padahal diriku terlalu sering
membuat Mu kecewa
entah mungkin karena ku terlena
sementara engkau beri aku kesempatan berulangkali agar aku kembali
dalam fitrah ku sebagai manusia untuk menghambakan Mu
betapa tak ada apa-apanya aku dihadapan Mu
aku ingin mencintai Mu setulusnya
sebenar-benar aku cinta dalam doa
dalam ucapan dalam setiap langkahku aku ingin mendekatimu selamanya
sehina apapun diriku
ku berharap untuk bertemu dengan Mu
ya Rabbi

kesunyian serdang

7:25-seremban, n.sembilan

assalamualaikum...

pagi nie, aq yakin upm serdang yang semalamnyer dipenuhi orang kini mesti sunyi sesunyi nyer...

tergempar bila keluar surat merah tanda warning kuarentin H1N1 pada pukul 3ptg semalam..
sms demi sms yang lecture-lecture terime untuk berhentikan klas...tapi ade jugak yang teruskan..
berduyun-duyun student mengangkut beg untuk balik..jem gak la...
al maklum ler 31 ribu student di halau balik dalam mase 24 jam..fuhhh...

sian dak2 sabah sarawak kene stay kolej..sebab klu nak balik umah n datang balik minggu depan duit dalam poket kene ade kire RM 1000 sebab duit tiket on spot...

sape sangke virus sehalus itu telah menggemparkan uni aq yang besar dan gah tu...
kadang-kadang kite rase H1N1 tu sekadar virus yang mungkin akan membawa maut...

kenape kite xnak pikir yang virus tu sebenarnyer petanda kepada detik-detik akhir kehidupan dunia??

terlalu banyak penyakit pelik yang da Allah turunkan buat kite...virus datang jumpe vaksin dan akan datang virus baru yang lain..bende da berlanjutan dari dulu lagi..tapi manusia tak gak sedar2..lagi2 US yang da nak hancur tu...yahudi-yahudi laknatullah tu pun, buat la ape korang nak buat..ape yang pasti aq akan tuntut balik semua nyer kat akhirat kelak..tunggu ar...

btw, nak share gak..pagi tadi bukak email..aq da agak da dari hari tu lagi..kematian MJ mesti ade kaitan dengan konspirasi puak2 yahudi giler tu...al maklum la..bile orang popular da masuk islam..saper jer yang nak jeles klu bukan puak-puak pelampau tu...
ape2 pun, buat la ape korang nak buat...

who know what a next second could change...
Allah nak tarik balik ape yang die da pinjamkan senang jer..kite sebagai islam jgn la jadi islam sekadar name jer...saat semua orang sedang berjuang bangunkan islam, kenape kite still berdiam diri..lagi-lagi kat malaysia nie...orang islam seakan-akan xsedar tanggungjawab (aq termasuk la yer)...solat,zakat,puase tu memang da wajib...yang aq kate xsedar tanggungjwab is...untuk sebarkan islam..berape orang jer yang buat...

ingat la..klu Rasulullah dulu xsebarkan islam pada kaum die..kite pun xkan dapat rase nikmat islam tau...

renung-renungkan dan selamat beramal...

Monday, July 27, 2009

Hassan Al-Banna

10:02-fakulti pertanian 2

assalamualaikum...

hari nie merupakan pagi yang indah seperti pagi2 yang lain...Allah masih kurniakan udara dan nikmat umur yang panjang untuk aq...
teringat kisah imam as-shahid hassan al-banna...
bile aq fikir-fikirkan balik...banyak tentang kehidupan nya yang aq xtahu...

so, klu ade sape2 nak sharing tentang beliau bley la hantar ke email:
tim_possible88@yahoo.com.au

Friday, July 24, 2009

on working

12:44pm-foodcourt serumpun

assalamualaikum...
hari nie aq jage kedai roti dari 10 pagi samapi 1 tgh hari nanti...
roti baru x smpai lagi so, susah ar pelanggan nak datang sebab roti xbnyak pilihan...

ehm..ape realted nyer aq citer yek??
sebebnarnyer..aq dapat rase kan memang susah untuk kite menjual sesuatu pada orang sebab kebarangkalian orang itu akan beli memang sukar dijangka...jika kita menjual sesuatu yang menarik, biar mahal pun orang akan beli...

relatednyer..macam kite nak jual islam pada orang...
islam adalah cara hidup, islam adalah agama yang suci..yang datang dari Allah dan Allah yang menamekan nyer sendiri..bukan lah diberi Rasulullah seperti mana agama-agama lain yang diberikan sempena name mereka sendiri...
islam adalah bende yang paling unik dan universal...semua nya islam ajar..dari bangun tido hingga lah kiter tido kembali...
islam adalah bende yang menarik...
tapi kenape ramai yang tak mahu ambil islam dan dijadikan cara hidup mereka...walaupun untuk mendapatkan islam, kiter tak perlukan se sen pun....kenape??kenape??

itu lah bermain dalam pikiran aq sejak pertama kali aq bergelar student yang wat keje part time...
ade jugak bile mereka mengenal islam, mereka tetap ingin kembali ke kehidupan lama yang tiada arah tuju dan indah sementara...kenape??kenape??
why people wanna be normal if they can be special??

mungkin ramai yang kata nak pakai tudung tutup dada tu susah..mungkin ade yang kate "belum sampai hidayah"..bukan ke hidayah tu milik Allah...dan Allah hanya akan bagi pada mereka yang mencari...mcm kite jugak...klu kite nak roti yang terbaik contohnyer..pegi la cari kat kedai roti terbaik..baru penjual roti akan offer roti yang terbaik pada awak....sebab klu nak tunggu roti yang terbaik tu datang jumpe awak..jgn harap lah...sebab yang terbaik hanya untuk yang terbaik...tapi klu kite nak duduk dan tunggu, mungkin kite hanya akan dapat roti yang da hampir rosak atau rejected...tu pun klu dapat...

ape2 pun..banyak lagi nak share..tapi pelanggan nmpak nye makin ramai sebab da tgh hari..
arioss...

Thursday, July 9, 2009

the best actress

2:14 PM-serdang Malaysia

assalamualaikum..

salam tazkirah hari nie..
nampak nyer Allah permudahkan kerja aq pagi nie..pagi tadi naik bas sorang2 p kelas walaupun aq xpasti kelas yang mane satu..so, tawakal je..alhamdulillah i was the 1st person there..belajar math pagi nie..nmpak nyer tak sesusah yang aq byangkan..almaklum la subjek 4 kredit a bit killer pada student malaysia..ehm..tapi mungkin Dr.idham mcm relax je pun terangkan tajuk fungsi pagi tadi..mcm add math mase sek menengah..tapi aq rase nak kene cuci skit lagi kot otak aq..

n xsangke aq akan tmbah subjek pagi secara at hock..semalam cadang nak amik subjek akaun 4 jredit tapi nmpaknyer sekali lagi Allah permudahkan kerje aq..semua ex-diploma upmkb sepakat nak amik subjek prt3003, 3 kredit pagi nie..n lecture die Dr. khanif pun dengan relax setuju...

semua nyer berjalan lancar sampailah subjek tu da di key in dalam smp..atas pertolongan prof. ketua jabatan la gak..klu x susah gak nak key in..alhamdulillah semuaya tenang dan nmpak best hari nie...perkataan bosan mungkin xkan muncul lagi lepas minggu nie kot..sebab nmpak nyer hujung minggu nie da penuh jadual untuk program dengan akhawat..ape2 pun program lebih bermakne dengan akhwat..keh keh keh...

malam tunas budaya kat upm ahad malam..perlu ke x p hah??
aq rase mcm nak lari jauh2 dr bende yang bley jatuhkan iman aq...
al maklum la sekarang penyakit h1N1 da semakin mantap...mungkin lepas nie ade penyakit lain ke..and aq x rase dunia nie mampu bertahan lagi untuk kemungkaran yang semakin melata...
well..ape2 pun..aq xnak jadi pelakon yang direject oleh Allah kerana tak mengikut ape yang di suruh dan buat ape yang dilarang..

aq nak jadi the best actress..hehe
insya-Allah

2:26 pm-

p/s:nak balik seremban sebab besok xde klas..jgn jeles...

Wednesday, July 8, 2009

B.O.S.A.N


11:37 AM-Serdang

assalamualaikum...
B.O.S.A.N...
mungkin perkare nie da selalu sangat orang ungkapkan...mungkin kerana mereka merasekan hidup ini hanyalah sebagai hadiah kehidupan..tiada arah tuju, tiada pengakhiran...

B.O.S.A.N...
mungkin perkataan ini selalu bermain dalam fikiran aq sekarang...bangun pagi, naik bas, samapai kelas..pastu kalau salah tempat kuliah, naik bas lagi dan kemudian bile sampai kelas..be;ajar dan setelah abis semua subjek di sumbat dalam otak kepale..pastu balik basuh baju dan rehat...belajar sikit2 malam, bace al maksurat + al quran dan terus tidor... solat jangan tinggal yer..besok mungkin akan berlaku bende yang sama...tu istilah BOSAN pada aq sekarang...hidup yang biasa dan lansung xberbeza dengan orang lain...

B.O.S.A.N...
perkataan tu tak akan muncul klu aq adalah akhwat yang mantap..aq tau aq ade tujuan..aq tau aq ade bende yang harus aq selesaikan dan aq tau apq yang aq mahu dalam kehidupan ini...tapi kenape perkataan tu x putus2 muncul dalam otak kepale aq..aq perlukan kekuatan..betul ape yang akhi kate..bile kite x berusaha mencari, kita akan hanyut dengan deras arus dunia yang tak pernah tenang...aq tau semua tu...

B.O.S.A.N...
aq harap cukuplaj perkataan tu muncul dalam hidup aq..menjadi seorang muslim tak pernah BOSAN malah itu lah yang paling mnyeronok kan...Rasulullah s.a.w juga pernah bersabda:
"semua muslim itu akan masuk syurga kecuali yang enggan.."
aq xnak jadi orang yang enggan mengikut apa yang rasulullah dah ajar dan ape yang Allah da suruh...

aq harus bangun dari mimpe ngeri nie...

buat kak mas dan halijah..klu nak masuk kos kiteorang pun ade kosong lagi..keh keh=)
buat aisah n dayah..lepas abis jual ayam nanti balik la semenanjung cpeat2..bley jumpe untuk kumpul balik semangat kiter...gambate neh to all akhwat...

Monday, July 6, 2009

penat nyer 1st day

4:51 PM-serdang, MALAYSIA

assalamualaikum...

rasenyer setelah sekian lama aq melangkah kaki ke upm kampus bintulu, kini aq adalah budak serdang...

secara jujurnya..aq lebih suker kan bintulu yang ramai orang panggil ulu tu..kehidupan kat bintulu lebih selamat dan x begitu sosial pada aq..setiap kali majlis lelaki akan di asingkan tempat duduk dengan perempuan..tapi keadaan tu lansung xberlaku di serdang...sedih tapi ini lah realiti yang harus aq terime..nak ubah??tu adalah matlamat aq sekarang...hehe

penat naik bas hari nie...aq terpakse naik lebih kurang 10 buah bas untuk attend 2 kelas..rase mcm pening skit..tp biase la pelajar baru..well. klu ramai student malaysia yang dapat study oversea dapat biasekan diri dengan keadann di over sea..kenape x aq yang just duk dalam malaysia lagi..keh..keh..

so, besok nak kene jumpe dekan...ape2 pun aq x daftar kursus lagi sebab aq x-diploma..so susah skit nak gugur n daftar kursus..ape2 pun...insya-allah semua akan ettle besok..aminnn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)