peace =P

Friday, July 24, 2009

on working

12:44pm-foodcourt serumpun

assalamualaikum...
hari nie aq jage kedai roti dari 10 pagi samapi 1 tgh hari nanti...
roti baru x smpai lagi so, susah ar pelanggan nak datang sebab roti xbnyak pilihan...

ehm..ape realted nyer aq citer yek??
sebebnarnyer..aq dapat rase kan memang susah untuk kite menjual sesuatu pada orang sebab kebarangkalian orang itu akan beli memang sukar dijangka...jika kita menjual sesuatu yang menarik, biar mahal pun orang akan beli...

relatednyer..macam kite nak jual islam pada orang...
islam adalah cara hidup, islam adalah agama yang suci..yang datang dari Allah dan Allah yang menamekan nyer sendiri..bukan lah diberi Rasulullah seperti mana agama-agama lain yang diberikan sempena name mereka sendiri...
islam adalah bende yang paling unik dan universal...semua nya islam ajar..dari bangun tido hingga lah kiter tido kembali...
islam adalah bende yang menarik...
tapi kenape ramai yang tak mahu ambil islam dan dijadikan cara hidup mereka...walaupun untuk mendapatkan islam, kiter tak perlukan se sen pun....kenape??kenape??

itu lah bermain dalam pikiran aq sejak pertama kali aq bergelar student yang wat keje part time...
ade jugak bile mereka mengenal islam, mereka tetap ingin kembali ke kehidupan lama yang tiada arah tuju dan indah sementara...kenape??kenape??
why people wanna be normal if they can be special??

mungkin ramai yang kata nak pakai tudung tutup dada tu susah..mungkin ade yang kate "belum sampai hidayah"..bukan ke hidayah tu milik Allah...dan Allah hanya akan bagi pada mereka yang mencari...mcm kite jugak...klu kite nak roti yang terbaik contohnyer..pegi la cari kat kedai roti terbaik..baru penjual roti akan offer roti yang terbaik pada awak....sebab klu nak tunggu roti yang terbaik tu datang jumpe awak..jgn harap lah...sebab yang terbaik hanya untuk yang terbaik...tapi klu kite nak duduk dan tunggu, mungkin kite hanya akan dapat roti yang da hampir rosak atau rejected...tu pun klu dapat...

ape2 pun..banyak lagi nak share..tapi pelanggan nmpak nye makin ramai sebab da tgh hari..
arioss...

1 comment:

enassempoi said...

maksu tak balik rumah mak ke????

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)