peace =P

Friday, July 31, 2009

bila hilang nikmat

7:31am-seremban,n.sembilan
assalamualaikum...

I still remeber one story about africa that one of akhwat told me..

Once i see africa today, i cant imagine that was the same land as kak pja told me once..

Sebelum nie, africa merupakan tanah yang sangat subur..subur yang xdapat kita bayangkan...
Di zaman khalifah umar al-khattab..
Semasa tanah arab dilanda kekurangan makanan..khalifah menyuruh pegawain yang menjaga afica menghantar makanan buat rakyat di tanah arab...

Dan pada masa tu pegawai tersebut trus menghantar barisan unta yang desarati dengan makanan ke tanah arab..dan dikatakan unta yang pertama berada di madinah dan unta yang terakhir berada di somewhere in africa(lupe la the exactly nama tempat die)

Nak menunjukan bahwa pada waktu itu, suburnya afica bukan seperti hari ini..
Dengan kegersangan dan penyakit yang menular...
Kite mampu lihat betapa Allah mampu menarik nikmat yang diberikan...
Walaupun sekarang kita masih mampu merasakan nikmat keindahan dan kekenyangan, namun tak mustahil satu hari nanti kita akan menjadi seperti africa jika kite tetap ingakar atas perintahnya...

Hanya satu perkongsian..

p/s:ade kosmate dari afrika tapi lupe nak tnye mcm mane kawasan kat sane..huhu ape punye kosmate da aq nie...

1 comment:

joegrimjow said...

konsep bersyukur kene ade
dah jatuh pun masih kene bersyukur
cakap senang
buat...
kita je tau

nak p seremban malam ni
hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)