peace =P

Friday, July 31, 2009

mati tu death??

4:38-seremban,n.sembilan

assalamualaikum..

mati itu ertinya????



Pernah tak kite dengar ayat nie...

“dan jangan lah kamu mengatakan orang-orang yang gugur di jalan Allah, mati bahkan mereka itu hidup tetapi kamu tidak menyedarinya.” Al-baqarah:154

“Kenape mereka tidak mati??”
“sebab garisan antara dunia dan syurga sekadar satu garisan sahaja bagi shahid”
“ehm..betul gak..tapi diorang tu kire xmati la??”
“sebab die hidup kat syurga terus..”
“betul la tu, tapi ape erti mati tu sebenarnya??”

Mati tu bermaksud bila nikmat itu diambil kembali..nikmat ape??
termasuk la nikmat bernafas,nikmat makan,minum dan lain-lain...

Orang yang mati syahid die hidup di syurga..jadi die tetap mendapat nikmat di syurga..so, sebab tu la orang yang syahid tu dikatakan tidak mati kerana mereka masih mempunyai nikmat2 yang Allah berikan pada orang hidup...

Just nak sharing ape yang kiteorang bincangkan pada malam ahad lepas...
Rindu nak jumpe lagi next week..huhu

p/s:datang seremban..belanje2 la makan..huhu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)