peace =P

Friday, May 22, 2009

gile pantun karat

Pantun??
Aq dapat pantun nie dr blog kawan yang sedang dalam perantauan lagi kat bintulu..huhu

Weii..aq nak lawan jawab pantun kamu...

Pantun die:
tumbuh subur pohon pedada,
subur dibawah cahaya purnama,
salah guru pastikan ada,
lantaran diri tercipta tidak sempurna...

pantun aq:

guruku gurumu jua
murabbi ku murabbi mu jua
kalau diri tidak sempurna
mengapa dibiar diri merana (amacam??)

puas sudah hamba mengembara
mencari ilmu entah di mana
sedar diri memang biasa
tapi sikap sentiasa sama

aq merantau srawak dan sabah
mencari ilmu untuk ibuku bangga
bukan hidup tak nak berubah
namun hatiku selalu di duga

well...aq rase da berkarat kot pantun aq nie..hehe
siti khatijah..jgn mare..
aq rase rindu kat korang semua sekarang..huarghhhh

p/s:2-3 kucing berlari,
pandai lagi kanggeru main bola??
“agak2 pantun nie ok ker??”

aq balik dan diam..


9:14 PM-MALAYSIA

assalamualaikum...

aq rase da terlalu lame aq x mengnerjah muka blog aq nie...
ade la dalam seminggu..fuhhh..lame tu...
tapi serius la..bile x tulis blog aq rase mcm relax jer kat umah...
berangan dan tido..berangan lagi dan tido..

wireless kat umah??alamak..modem xde la plak..kate nak hantar modem..tapi xhantar2 lagi..ape la dieorng nie...pe'el mcm2 hal...(haha..mcm le aq yang bayor)
ehm..xpe la...nak wat mcm mane...

well aq rase aq balik kali nie aq mcm blurrr...
blur xtau nak wat ape??
tolong mak wat kueh??ade la skit..aq takut wat banyak2..xde orang nak beli..kah kah kah...
kemas umah??ehm...nmpk nyer kakak aq dari penang lebih hebat bab2 kemas nie..
jage anak buah??ehm...
"banggg, ko meh sini...apesal ko wat adik nangis??"
"peng!!!"(hadiah buat anak buah ku...garang giler mak su dak nie)
tapi aq yang amik dieorang dr sekolah tauuu...huhu

ehm..semua di atas nie kejer aq setiap hari kat umah...
bile aq pikir2 balik la kan...aq dapat ar rase iman aq berkurang...
so, dengan rela hati nya aq buat keputusan untuk keluar dari umah tu n pergi cari program sekitar selangor...n aq jumpe...huhu

kat sini aq rase aq lebih selamat..iman n amal..
patut la kakak aq kat bintulu selalu cakap...
"keep in touch..perhubungan yang baik dan berkumpul tiap2 minggu akan top up n charger balik amal n iman kiter..."
well...now i feel it...

i guess..aq kene kluar selalu kot...jgn rase relax sangat..
takut Allah tarik balik hidayah..huhu
"hidayah hanya datang sekali sahaja"-thatz my brother said to me...
and i guess aq xnak kasih sayang Allah pada aq selame nie ditarik balik...

ehm..betul ape yang orang kate..
"life is a journey"..tu yang aq nak wat sekarang..

berjalan mencari kehidupan yang lebih baik dari hari nie...
jom jadi baik...huhu

p/s:well, aq da berade di ukm pun sekarang..xde la jauh sangat..tapi jauh ar gak dari n.sembilan..ehm..besok nak p sabak bernam..tapi aq xpernah p sane..takut sesat..
but..."life is a journey"..xsesat, xrock la..haha..

Friday, May 15, 2009

aq nak bakar airport??

11:03 AM-MALAYSIA

assalamualaikum...

selamat pagi semua...well pagi nie xde sahutan dari orang untuk ucapan selamat pagi aq..sebab aq still kat airport "antarabangsa" yang xde orang..serius..xde orang..

semalam..dalam pada nak tidor tu..datang la 3 orang guard tanye kiteorang nyer id card..ops..ape kah kesalahan kiteorang??

guard1:memang tido sini ker??
aq:yup..flight besok..
guard2:dari mane nie??study ker??
aq:yup..dari upm bintulu..naik bas..so, terawal...
guard1:ooo
aq:ade orang lagi ke kat luar??
guard1&2: semua da kosong..nie nak amik id bukan ape..takut ade kebakaran ke ape ke..senang kiterong nak cek
aq:(maksud nye aq ade gaye muke nak bakar airport ker??)ok..hehe

well...mcm tu la perasaan polis ke guard ke n sape2 yang menjaga keselamtan yang lain..(termasuk la ayah aq yang kat damansara tu)...risau, takut, berhati2...

semua tu ade dalam seseorang yang menjaga keselamatan orang lain...
sebenarnyer sifat yang ade dalam diri dieorang ni bagus gell la pada aq..sebab mereka mementingkan orang lain..bukan senang nak jage orang lain saat orang lain lepaskan jer tanggungjawab kt dieorang yang beberape orang tu...

sepatutnyer...klu kite ade mind set menjage bersame2..mesti rase bimbang, takut, risau tu x wujud...semua pun akan hepi jer...so, mane nak dapat mind set mcm tu ar??nak bagi semua orang mind set mcm tu senang jer..kenal islam..sejahtera lah hidup...tapi sekarang..duk dalam umah pun takut...huhu

so, malam tadi tidor la aq dengan perasaan yang takut gak klu2 ade kebakaran n aq yang kene tuduh..hhoho..."doa...doa..semoga Allah permudahkan.."
ape2 pun..aq rase pagi nie bile tgk ramai orang balik...rasenyer aq da tolong jagekan airport nie bersama2 guard2 semalam..huhu...kire aq tergolong dalam orang yang menjaga orang lain la gak..kan??kan??

P/S:buat sape2 nak tido airport..jgn lupe bawak sleeping bag..sejuk nyer smpai ke tulang...hhhuuuuuhhuu

Thursday, May 14, 2009

aq merempat di air port 24 hour

8:30 PM-MALAYSIA

Assalamualaikum...

Penat nyer lepas jer samapai kat airport kuching nie..tapi aq kene mind set kan otak aq nie..aq kene duk sini 24 jam...aduhhhh...mesti agak bosan...tapi nak wat mcm mane..tu la perancangan aq n geng aq sejak kami di bintulu lagi...

Kadang-kadang seronok gak sebab dapat tengok gelagat manusia yang pelbagai jenis dengan pelbagai bahasa n bangsa...semua nya jika dilihat betul2 merupakan dari satu tubuh yang same iaitu daripada tubuh Nabi Allah, Adam..tapi kadang2 kiter terlupe semua tu...sebab tu ada yang melupakan saudara seislam kiter sendiri di palestine dan mane2 jer negara yang sedang kebulor sekarang...

Sume seakan2 gembire jer kat airport nie..memikirkan diri n geng masing2..mungkin aq juga begitu satu ketika dahulu...dan mungkin saki baki sifat tu masih ade lagi dalam diri aq...

Dulu...
Aq xtau tau pun yang islam tu merangkumi segalanya...aq tau islam tu syumul..tapi aq xpernah pun diajar yang islam tu cara hidup yang best...keadaan sekeliling telah menyebabkan aq memandang islam tu sekadar rukun islam...shahadah, solat, pose, zakat, dan klu kayer skit p la haji...

Tapi sekarang...
Aq da sedar yang islam tu cara hidup yang best sangat...solat, pose, qiam, bace quran, ajak orang buat baik...tu sume kerje2 yang paling best aq pernah buat seumur hidup aq...yang paling best lagi bile aq dapat rase yang aq da jatuh cinta dengan Allah dan pesuruh-Nya...semua tu best...aq serah segalanya pada Allah swt...dan semua tu best..susah untuk aq luah...dapat kenal ramai orang dan ajak orang buat baik n tinggalkan yang tidak baik...tu semua best....(aq tersenyum lagi sorang2 dan lagi dan lagi kat aiport yang bising nie...)

Dulu...
Aq bangga klu aq kate aq tomboi...group anti-lelaki, aq pandai dan mcm2 lagi...aq suker semua tu...pada aq seronok mcm tu...

Tapi sekarang...
Aq malu untuk kate aq pernah jadi tomboi, group anti-lelaki....bukan sebab aq da suker lelaki atau ape..tapi sebab aq kene sayang semua orang dalam dunia nie...tidak kire sape pun die...aq kene sayang...sebab??sebab Allah suruh...tanpa kasih sayang, mustahil untuk aq baik dengan orang....dan sekarang pun aq risau klu orang puji aq...aq takut aq riak...aq takut aq lalai dengan pujian....al maklum la hati perempuan nie bak kate my friends to me...”fergile nyer hati kamu..”yes...hati perempuan memang macam tu...so, aq xbley lari darinya....riak, sombong, lupe diri mudah untuk kuasai hati aq...so, sebab tu aq risau..tapi insya-Allah aq cube kawal semua tu...Allah berfirman, “tidak Allah membebankan kamu dengan sesuatu yang kamu tidak mampu...”

So, hari nie aq nak round2 airport nie...lagi pun aq ade 24 jam kat airport nie...huhu..mane tau aq dapat belajar sesuatu lagi hari nie....sooo, kite enjoy...

p/s:kenape la xde wi-fi free kat airport antarabangsa kuching nie...pelik2....

Tuesday, May 12, 2009

tu semua kenangan



6:31 AM- MALAYSIA

assalamualaikum...

pagi nie bangun dikejutkan oleh my best friends untuk solat subuh...

lepas jer solat subuh,mcm biasa tibe mase nye aq meluangkan mase untuk bersama kawan-kawan buat terakhir kalinya...pkul 10 pg sat g aq dan beberape kawan yang lain akan ke kuching dan seterusnyer ke key ell....sayu rase nyer...

gelak ketawa, gaduh2, gurau senda,kutuk2 manja(sori semua terover lawak), senaman pagi ar-ruhul jadid kiter...tu semua kenangan...

kenangan??betul ke ia akan jadi kenangan??seolah tak percaya...
perjalanan sebagai anak perantau akan berakhir di sini dan saat ini...
ehm...suke atau tidak..bersedia atau tidak perjuangan tetap akan aq teruskan di semenanjung...mungkin cara nya lain...
tak de lagi klaka srawak (cakap serawak), xde lagi kene tahan dengan pak guard bile nak p program...xde lagi arahan orang atasan yang tidak paham ape yang kami lakukan...semua tu xde...aq nak lihat, bley ke aq "pergi lebih jauh" walaupun tidak menggunakan shell..huhu..tersasul lagi...

tu semua kenangan yang aq akan sentiasa kenang...
sal,mas,kathy,dayah,teh,chah,zla,jue,ija,nadia,ti'ah,ada....
korang tetap akan jadi my best frenz ever...mungkin lepas nie susah kite nak kumpul lagi..baik kat gaza atau pun as-syamz...tapi semua tu klu di ingat2 akan jadi penguat semangat kite...
i love u all lahh...
jangan lupa hantar borang...kui kui kui

ucapan terakhir ku...
"selamat tinggal bintulu, selamat tinggal sarawak, selamat tinggal borneo dan selamat tinggal semua...doa kan sahabatmu ini terus tsabat(kekal) di jalan ini...
insya-Allah perjuang mencari shahid bukan sekadar di sini..ia akan tetap berterusan sehinggalah ALLAH menakdirkan sesuatu yang lain buat ku...aminn"

p/s: doa kan kami selamat smpai ke kampung masing2..hehe..korang nanti selalu la update blog (walaupun aq pun jarang)..xpun yahoo group jer..mane2 yang x dijemput bgtau la...bagi email skali...sorry atas kelalaian ana...

Monday, May 11, 2009

bunga dan berbunga-bunga

11:01 AM

assalamualaikum...

belum pernah aq hantar mesej yang seumpama nie..tp kali nie aq nak hntar..ape jua halangan aq nak hntar gak sebelum aq terlambat dan kemudian menyesal...

sms buat ayah:
"salam..ayah,slame nie kt xpernah ckp terima kasih atas pgorbanan ayah selame 21 tahun nie..
penat ayah, sakit ayah dlm menjage kite..bcakap dengan ayah pun kurang..
ayah,mintak maaf atas ksilapan kite slame nie..trime kasih atas sgl nya slame nie..
kt syang ayah slalu.."

lame jugak aq menunggu balasan dari ayah buat pertama kalinya aq menghantar mesej yang seumpama itu selame 21 tahun nie...dan akhirnya penantianku terbalas bila bunyi phone menunjukan sms masuk..

sms dari ayah:
"ayah sayang baby selamanya."

sape2 yang rapat dengan ayah mungkin xrase kekok nak hntar mesej saya sayang ayah dan mesej2 jiwang yang seumpama dengan nyer...tp bagi gadis macam aq yang jarang dan lansung xrapat dengan ayah, hanya Allah je tau ape perasaan aq mase hntar mesej tu...
ternyata balasan yang aq terima lebih berharge dari sejambak bunga...tp aq dapat rase perasaan berbunga-bunga..kui kui kui

ehm...
ade gak kawan yang call aq mlm tadi untuk wish "selamat hari ibu" buat aq...
jawapan aq:"hellooo....ko nie giler ke ape??aq xde anak punn..."
jawapan die:"selamat hari ibu untuk ko sebagai makcik untuk anak-anak buah ko.."

ehm..betul gak..aq ade tanggungjawab tu..sebagai mak su buat anak-anak buah aq..hehe
insya-allah aq nak tunai kan hak aq sebagai anak, makcik, adik, kakak, kawan dan banyak lagi tanggungjawab yang aq rase belum tertunai...


nie anak buahku yang cute miut..rindu korang ar..

ape2 pun, hati aq berbunga-bunga walaupun xdapat bunga..huhu..jgn jeles

p/s:banyak nyer tanggungjawab buat aq rase beban..tapi terime kasih buat imam as-shahid Hassan Al-Banna atas kate2 semangat beliau..."tidak salah kalian mengatakan kalian sedang memikul beban yang berat krn kalian sedang melaksanakan sesuatu yang orang lain lupakan iaitu dakwah.."

Sunday, May 10, 2009

betul ke baru jam 9??

9:50 PM

assalamualaikum...

akhirnya, aq sudah kembali ke bintulu setelah 2 hari 2 malam aq trevel di miri..(trevel la sangat)

program "keindahan bersama mu" version aktivis adalah satu program yang aq xpernah join selame aq duk bintulu...banyak kali gak dianjurkan tapi kali nie aq berkesempatan..
alhamdulillah atas kesempatan yang diberi...

balik jer dari program, ape yang aq tak percaya adalah hari nie aq rase mcm la..la...la..

baru pukul 9 malam??awat la ngantuk gelll(giler dalam bahasa kasar..haha)
al-maklum la...mata da bengkak melalak kat program...alhamdulillah 2 hari..klu 4,5 hari mau jadi kasim selamat aq....

semua yang balik dari program semuanya bengkak2 mata bukan sebab tak cukup tido..tapi menangis bagai nak rak...besa lah..bile kita muhasabah diri...memang banyak silap dan salah kite selame kite hidup nie...

umur aq sekarang 21 tahun...umur Rasulullah dulu mase wafat 63 tahun...kire nyer da 1/3 umur aq dengan rasulullah sekarang nie...hanya ade baki 2/3 umur...

sedih bile mengenangkan ape yang telah aq buat selame 1/3 hidup aq..nak kate mencipta name untuk negare...tak...nak kate menjadi seorang yang berjaya dalam bisnes pun tak jugak...abis ape yang aq buat selame nie...hurmmmm.....

abiskan nasi kat umah pastu tido skit2 (ye ker??), klu rajin masak..makan lagi...bace buku klu rajin...(sebulan sekali kot...)...sampai mak aq selalu jerit dari dapur...."b...bangun makan..." tak pun kadang2 mak jerit..."hey,,anak dare tolong la mak nie arrr...." and ade gak..."b,nak jadi ape la ko nie??"( yang nie dulu la...sejak kenal tarbiyyah xde la smpai mcm tu lagi)

tapi tu la kenyataan yang harus aq terima....

klu duk bintulu aq join progranm...tu mase aq ade ngan geng2 di bintulu la..balik umah nie ape la yang aq nak cipta hah??...


tibe2 aq terpkir yang kan aq ade blog...ape kate..sape yang ter singgah kat blog aq nie bagi aq idea nak buat ape kat umah sementara menunggu result kemasukan degree nie..hehe..klu rajin la..xrajin pun xpe..aq pikir sendiri la...(tolong la..tolong la...)

nak upload gamba mase kat program tp x edit lagi...besok la...
malam semakin malam walaupun baru pukul 10 pun baru..rase mcm gelap jer...gelap dan gelap dan gelaaapppp....la...la....la....

tido dulu sehhh

betul ke baru jam 9??

Friday, May 8, 2009

aq hilang d'perantauan...=P


hidup anak perantau...

12:42 PM-MALAYSIA

assalamualaikum...

penat nyer nak kemas beg...klu ikutkan hati, malas rasenyer nak kemas beg, nak hntar tumpang kat umah kakak angkat...nak balik upm then kene bertolak p miri yang amik mase 3 jam perjalanan n seterusnya....

tapi hati nie suker gak nak wat semua tu walaupun agak xbrape rajin...
mak cakap mim alif lam sin nie xde ubat...aq pun rase memang xde ubat...
so, aq rase jgn biar die menyakitkan aq...bley mati nanti...kui kui kui

sat lagi 3:30 ptg kak ira n husband akan amik untuk p miri...ehm, aq da ready ke nak tinggalkan bintulu buat selamenyer ar??sedih nyer...

hujan batu di negara sendiri, hujan emas di negara orang...aq pilihh????
ehm,aq nak hujan emas...haha (aq xmahu kaye tapi kene kaye...)


penat gak mengemas rush2 nie...insap lagi aq bab2 mengemas nie...

ehm, nmpak nyer dalam 2,3,4,5,6 hari ni xdapat la nak post aper2 kat blog...al-maklum ler busy....

insya-Allah ade jodoh aq nak share mcm2 dengan semua manusia yang datang singgah ke blog aq nie...xkesah la sajer singgah atau tersinggah atau dipakse singgah...(dipakse??jeng..jeng..jeng)

tapi ketahuilah rakyat semua..beta bukan HILANG...namun dihilangkan sebentar dengan program yang ala-ala kursus kepimpinan la...mane bley online..kang kantoiii...huhu

ape2 pun, pengalaman aq mlawat ke blog-blog orang telah menambahkan minat membaca aq yang telah lame menghilang..(ke memang xde minta??)..ape2 la...

thankz untuk korang yang tulis blog best2 dibace...best la walaupun ade cerita nak makan gula2 ke xnak...sayang mak...nak peluk puas2...dan mcm2 lagi...

anyway, aq da minat membace...tp blog la...nanti lamer2 bley kot tanam minat membace buku yang tebal beribu page plak..haha (doa-doakan)..

ok2..banyak lagi barang nak kemas...selame bebrape hari nie aq akan hilang diperantauan menjadi anak rantau di negeri orang...(aq nak hujan emas!!!)

keh keh keh...

P/S: hidup dengan pengalaman akan mengajar kiter 1001 makne kehidupan yang mungkin sebelum nie kiter x sedar..percayalah...klu xnak cayerrr

"lu pikir la sendiri.."huhu

wassalam...

1:42 PM

kenape aq jadi manusia??


nie bukan tafsir tau tp terjemahan al-quran aq jer..hehe..sayang sangat...

12:03 AM-MALAYSIA

assalamualiakum...

da tengah malam pun...mata jgn cakap la..memang agak letih...
keadaan bintulu malam memang xkan same dengan keadaan di bandar2 lain...
kenape??
sebab kat bintulu, pukul 10 malam sume pun da pakat-pakat memadamkan lampu untuk tidor...ehm, tapi keadaan sunyi tu aq describe specially kat bintulu di mana rakyatnya of course sarawakian...tp kat upm nie, pkul 3 pagi pun still "meriah"...suara ketawa xpernah lekang klu malam start menjelang...tp yang peliknyer siang x pulak...sunyi jer siang...bunyi cengkerik pun bley dengar...itu lah kampus ku yang bakal aq tinggalkan...isk..isk..
------------------------------------------------------------------------------------

lupekan kisah upm aq nie...
tadi buat kali ter"last"nyer pengisian dari doktor arifah (cehhh...doktor tgh praktikal)hehe
pasal??mcm besa la...sambungan muqadimah tafsir fi zilalil quran...

ehm, kali nie aq nak sharing pasal kenape special nyer manusia di jadikan sebagai khalifah bumi...

senang2 sebab aq yang lalui, tajuk die kire kenape aq jadi manusie la...

kite amik ayat al-quran ler..baru gempak nak share..hihi =P
"ok anak2 mak...sila bukak surah al-hijr ayat 29..."
"baik, bonda.."
--------------
"maka apabila Aku telah menyempurnakan (kejadian)nya, dan Aku telah meniupkan roh (ciptaan)-Ku ke dalamnya, maka tunduklah kamu kepadanya dengan bersujud."-al-hijr:29

ape yang korang paham dari ayat nie...mungkin nmpk mcm sbahagian cerita dari penciptaan manusia (nabi adam)..tp hakikatnye, ayat nie nak bgtau yang Allah telah ciptakan manusia dari tanah (jasad) namun roh nya ditiupkan...di ulangi "DITIUPKAN"..
klu terjemahan bahasa english, ia menyebeut "My soul"..di mana istimewanye kite adalah roh manusia nie dihembus dari Allah sendiri...get it girlz??
jgn imagine mcm mane sebab nanti korang bley gile...just amik ayat kat atas nie dan mengertilah specialnya penciptaan kiter...

malaikat dicipta dari cahaya, dan iblis dari api..dan manusia dari tanah untuk jasad dan roh dari Allah sendiri...

sebab tu, jika difikir-fikir balik kita mampu mempunyai atau menteladani sedikit dari 99 nama2 Allah...ape2 pun ALLAH adalah maha segala-galanya...jgn salah faham..

Allah mempunyai sifat kasih sayang..dan manusia juga turut menmpunyai sifat tersebut..namun Allah Maha Penyayang dan Pengasih...

kita ada sifat mahukan keadilan dan berlaku adil...dan Allah Maha Adil...
dan beberape lagi yang lain..korang bley cek sendiri kot...

semua sifat2 nie ada dalam diri kita jika kita mahu....

oleh yang demikian (skema la plak), korang xrase ke kiter nie terrrsangattt laaa specialnya berbanding seluruh isi dunia??...

SEBAB TU KITA JADI KHALIFAH....


paham x penerangan kat white board nie??xfaham..xfaham...hehe..aq pun xfaham klu tengok jer...sebab tu kene join sekali..baru bessttt...

ade la banyak lagi nak share tapi mcm panjang sangat...aq pun bukan suke bace blog orang yang tulis panjang2...(rahsia kiter2 yer...)


amacam best x pengisian muqadimah tafsir fi zilal nie..baru muqadimmah tu..belum masuk isi lagi...mau aq xnak jadikan tafsir sebagai mahar kawin aq..huhu

P/S: maaf klu ade kesilapan dalam penyampaian...mane2 yang xberape nak paham dengan post nie..bgtau la yer...mane tau kang salah faham kang,nayer aq pekene anak orang...
aq nak sharing...tp sebab aq nie budak baru belajar,so mungkin ade kekurangan...hehe

Thursday, May 7, 2009

pengakhiranya aq terima



6:07 AM-MALAYSIA

assalamaualaikum....

pagi nie mcm sayu skit...(skit je la)..
jangan tanye kenape...sebab aq memang nak bgtau...
korang tak tanyer pun aq cakap gak...huhu

aq ingat nak tulis semalam updated post tapi rase nak ber"kembara mimpi" itu lebih menarik perhatian ku...lagi pun, sampai jer kolej pun da pukul 11 malam..pastu meeting lagi..abis-abis meeting jer da pukul 12 lebih...bile aq nak balik tu pun, dieorang de ajak makan..tp serius la...mimpi ku lebih mempengaruhi keputusan ku..hehe

"maaf lah atas apa-apa kesilapan selama perkenalan kita..insya-Allah nanti kite boleh jumpe disemenanjung...kumpul balik ramai-ramai n update..nanti kita bincang.."

itu la kate2 terakhir yang kluar dari mulut seorang insan yang da terlalu banyak mengajarku tentang erti hidup sebenar...
sape die??
dia lah yang aq panggil papa (seorang abang angkat)...
akhirnya aq akan berpisah jua dengan bumi bintulu...aq nak atau tidak, itu lah keputusanya...aq tetap akan meninggalkan bumi ini...

aq tau sukar untuk die melepaskan kami semua kerana pada dia, kami merupakan anak-anak perempuanya yang pertama..namun itu lah kehidupan...
perpisahan itu pasti bagi yang mereka bertemu...yang membezakan adalah waktu...
namun aq yakin pertemuan itu tetap aq cintai most.....ini lah daurah (mcm kursus) terakhir dan pertemuan terakhir di mana jumaat nie, aq akan bertolak ke miri untuk menjalani satu program dan kemudian nya akan ke kuching dan seterusnya balik ke tanah airku negeri sembilan....adakah aq bersedia??insya-allah...

pertemuan nie yang pada aq adalah sangat sedih...tu baru berpisah dengan seorang naqib yang hanya mengenali kami selama 2 tahun...tak dapat bayangkan bagaimana rase nyer berpisah dengan naqibah yang telah mengenal kami selama 3 tahun...merasai susah senang,pahit manis bersama-sama...

kene black list, kene marah, kene itu dan ini..malah fitnah terhadap kami masih melata lagi...tapi tu semua pada aq satu kenangan yang susah aq nak lupai...semua tu best la..sangat mencabar...huh

teringat satu lagu..."bertemu tidak jemu, berpisah tidak gelisah"
sa, akan ku tabahkan perpisahan ini agar tidak gelisah....

pasti semua ini akan menjadi penampung semangat ku untuk bergerak di semenanjung...
aq berdoa agar pengakhiranya aq terima seredhanya...

Wednesday, May 6, 2009

and the story beginz just after the stories end...


continue my journey in whatever way that human could be done...

5:59 AM-MALAYSIA

assalamaualaikum....

i dont know why, but i guess i want to share some sad story with all of u in english...

i know that my english is wasnt that good, but i guess,why not i just give my best shoot..somehow, my sister today have their MUET speaking test...

ehm, still effected by "fi zilal lil quran" and its writer...i guess, what a sweet story about this as-shahid syed qutb and i wonder when is the time that i could be just like him....have own mehnah, have own beautiful principle of life..may be one day...

that u know that this tafsir fi zilal is be launch or be book just a few year after he death??yes, thats true...and this books is the best seller of the best seller of the best seller and still.....

and i guess, the story of his fikr is just begin after his own story of life end (death)...

i just wanna be jusssttt like him...he can be a good icon to muslim youth today....the way he think, the way he give his life just to make sure al-haq is be done in this world not only in mesir but in this universe...what a beautiful stories of his life i've been read this morning....

and i wanna continue my journey to search what else i could do to continue his jihad fi sabilillah...he already done his job to continue what Rasulullah (pbuh) ask for..and me??need to continue my journey....and still....

wallahua'alam...

theory of relativity...



1:57 AM -waktu malaysia

assalamualaikum...

jam 8-10 malam...mcm biasa gathering aq n kawan-kawan bincang tentang sambungan tafisr fi zilal...untuk hari yang keduanya...x habis jugak...tapi xper...seronok je perbincangan tu...buat hari-hari pun xpe...huhu

ade satu theory yang disampaikan yang telah menarik minat aq untuk sharing walaupun satu kolej nie aq rase da tido..kecuali yang tgh prepare untuk muet besok..nasib aq da lepas...so, bley sambung tulis blog..hehe

satu theory yang aq tak pernah dengar dan xpernah nak amik tau pun tapi kali aq tertarik nak tau ape yang theory tu cakap...

sebenarnye aq da serik nak dgr pasal theory sejak theory darwin pasal revolusi manusia tu betul2 da buat aq menyampah...tapi kali nie teori nie bukan dari darwin tapi albert einstein....pernah dengar x??glmourus tu pak cik tu...die dapat hadiah nobel pasal teori die yang nie la...

so, ape die theory of relativity??
aq pun xsearch lagi..tp dr ape yang paham yang doktor tu smpaikan is...

keadaan kite mempengaruhi pemikiran kite....
contoh yang die bagi adalah mase kite dalam kereta yang berjalan...
orang dlm kereta nampak pokok kat luar yang bergerak...padahal kite yang jalan...

and satu lagi...keadaan dalam lif yang putus dr tingkat yang sangat tinggi...
orang dalam lif xrase lif nak jatuh, tapi kite yang tgk lif dari luar tau yang lif tu jatuh...

semua nie menghasilkan pemikiran berdasarkan keadaan kite....
lain cakap...keadaan menyebabkan kelainan...paham ker??aq paham..tp korang xpaham, aq pun macam xpaham macam mane nak bagi korang paham..ape2 pun, aq da paham...so, bg yang tak paham.....
nak tau lanjut, search google la yer (sonang kojo den)..huhu
aq nak sharing ape yang akak tu cakap jer...

ape ke hey nyer aq menceritakan kisah teori ini di tgh2 pagi yang tidak celik nie??

sebenarnya nak menunjukan kenikmatan yang Allah beri berbeza dengan keadaan...
syed qutb menyebut bahawa alhamdulillah kerana die diberikan kenikmatan hidup beberapa ketika dalam sepanjang hidupnya...

teori nie ade kaitanya iaitu, kite mempunyai masa yang sama banyak, iaitu 24 jam sehari...belum pernah lagi ade orang dapat 25 jam sehari...(klu ade bgtau yer..)
namun ,masing2 mempunyai kenikmatan 24 jam yang berlainan berdasarkan apa yang dia lakukan....kenikmatan hidup yang as-shahid syed qutb nie maksudkan adalah kenikmatan die berasa di bawah naungan al-quran...(fi zilal lil quran)

so, banyak lagi yang di sharing tadi...tp skit2 la yer...lagi pun da malam wooo...
mau tido pun ade...kawan-kawan ku akan meninggalkan aq di bumi sarawak nie seorang diri besok pagi.....so, nak kene lawat untuk tunaikan hak mereka sebagai kawan...huhu

p/s:ustaz ali pernah cakap...
klu orang haus, kita bagi die separuh cawan air je...supaya die akan meminta2 lagi...tp klu kite bagi satu cawan penuh, die tidak akan menghargai air tersebut kerana terlalu banyak dan padanya tidak bernilai...mcm tu gak ngan ilmu, klu bg semua..nanti kite akan jarang menghargai...

Tuesday, May 5, 2009

jauh aq berjalan...



4:26 PM

assalamualaikum.....

"cantik nyer awan..."
itu lah word yang keluar dari mulut aq, bile aq nak balik dr amik air solat untuk solat zohor tadi...lansung, kamera yang tak pernah berenggang dengan aq sejak kali pertama aq memilikinya di ambil n terus aq tangkap gamba awan yang mungkin biasa pada orang...tp cantik pada aq...

selesai semua urusan yang harus diselesaikan, aq pun mula berjalan tanpa menggunkan kedua-dua belah kaki ku...mcm mane??hehe, berjalan melawat blog-blog yang aq da follow selame nie and mungkin nak selongkar lagi blog-blog manusia lain yang ade di muka bumi ni....

jauh aq berjalan hari ni....lebih dari 30 blog aq rase (lupe nak kire)..macam2 informasi, cerita hidup, nasihat, kisah cinta, politik, makanan, kisah keluarga, dan hebat jugak dengan kisah perjalanan hidup diri mereka empunya blog...

ade la aq tamba beberape link dalam blog aq...aq tgk makin banyak link tp mungkin x sebanyak orang lain....tapi, tu jer yang aq mampu nak ziarah...

minat aq untuk menulis ade sejak zaman sekolah lagi...tp minat aq tulis blog nie sejak my frenz selalu mintak aq update blog aq (seolah-olah mereka tak tau kesah idup aq..padahal duk satu kolej)...tapi xpe..aq tunaikan lah permintaan mereka...

ehm, so..mcm mane nak mantapkan penulisan, kite kene ade ilmu dan dengan melawat blog-blog orang aq dapat rase sedikit sebanyak penulisan aq memang tereffect dengan penulisan korang-korang yang buat blog...(kire cilok skit2 idea korang)

dan mungkin ditakdirkan aq melihat satu blog seorang hamba Allah nie...kisah perjalanan hidup die yang pada aq sedih la skit..bukan kerana die miskin atau tak cukup makan...die cukup segalanya tp life die ehmm....

kadang-kadang aq fikir, apa erti islam dalam hidup seorang muslim??
mungkin ade yang jawab.."agama"
atau "islam itu islam la"
atau mungkin juga...."hah??..."

pada aq plak.."tunduk dan patuh" maksud bahase melayu nyer...tapi xkan la xde maksud tersirat x??...
islam bukan sekadar itu...ia cara hidup yang merangkumi segala-galanya...dari kite celik mata sehingga pejaman terakhir...ia segala-galanya...


mungkin aq yang bersalah kerana mungkin itu yang diajar oleh naqibah ku pada ku yang belum aq sampaikan pada orang lain...aq mintak maaf sangat-sangat...
mungkin aq lalai...ohw, tidak..aq memang lalai...maafkan aq....

hari nie mcm nak berjalan jer...menikmati blog-blog manusia sambil mengambil sedikit sebanyak kesah idup mereka yang mungkin same dengan idup aq...

aq perlu berjalan...dan jalan...dan jalan....

semalam aq jatuh lagi...


10:53 PM

assalamualaikum.....

semalam...dalam hujan aq berjalan dan kemudiannya aq da jatuh lagi...

tapi bukan jatuh moto..tapi jatuh cinta...

kawan ade mesej...kenape tak bawak daun pisang...baru jadi memorie daun pisang...
tapi aq jawab yang daun pisang da pun habis sebab orang pakat-pakat bungkus nasi lemak bagi menaikan harge nasik lemak mereka yang semakin kurang lemak tu....

huhu...scroll ke bawah untuk kisah cinta ku....


pembentangan muqadimmah tafsir fi zilal merupakan turning point aq dulu, kini dan selamanya...first aq dapat pembentangan nie dari naqib aq sendiri..bestt...
ke-dua dari ustaz salam pun sangat mantap...dan malam tadi buat kali ke-3 nyer aq dibentangkan dengan bende yang same dari seorang doktor tapi pada aq tetap best n sangat seronok...malah berdebar-debar...

selalaunyer ape2 buku pun yang nak dikupas, perkara pertama yang kiteorang akan bincang adalah pengenali penulisnya...bak kate mak aq la...xkenal maka xtau..xtau maka xcinta...

tau x sape penulis tafsir fi zilal??

tak lain tak bukan as-shahid syed qutb...dan buat kali ke beberape kalinya, aq jatuh cinta dengan cara nya menyebarkan islam....memang beliau sangat best untuk dikenali..seorang ahli ikhwan yang tidak sempat berjumpe dengan as-shahid hassan al-banna tapi mempunyai fikrah pergerakan yang same....

aq nak kenalkan kat semua orang la sape sebebnarnye syed qutb tu...tp aq nak wat ayat bunga-bunga skit...sebab syed qutb orang nyer sangat sastera...bahasa bukunya sangat romantis..sape2 pun akan jatuh cinta...

nantilah nak perkenalkan die sebelum dan selepas die mengenali islam yang sebenarnyer...

sape nak tau??
btw, klu xde orang nak tau pun...aq nak kenalkan gak...
sebab....


AQ DA JATUH CINTA......

p/s:aq nak mahar aq tafsir fi zilal la...huhu (berangan sambil tersenyum-senyum)

Monday, May 4, 2009

romantis antara kanan n kiri


makanan mase di madrasah Al-Quran (MAQ)

2:12 PM

assalamualaikum...

hari nie insya-Allah ade program..tp msg untuk dtg n tempat still tak confirm lagi...
al-maklum la..doktor busy la tu...

so, dalam mase nak tunggu seruan sahabat-sahabat ku, tibe2 aq terkenangkan ape la yang tgn kanan cakap kat tgn kiri aq selame tgn kanan aq nie sakit sebab jatuh moto hari tu..
aq rase banyak yang tgn kiri da tolong tgn kanan dalam buat keje-keje harian aq...huhu

aq rase dioalog die mcm nie kot...

bangun pagi...
kiri:kanan, hang tak ok lagi ke pagi nie??
kanan: belum la..tolong angkat aq sat, xbley nak tahan la untuk bangun..berat gak tuan aq nie..huhu
kiri:ooo..ok..ok
kanan:thankz yer...

nak makan....
kanan + kiri: bace doa..tadah tgn
kanan:alarrrr...tgn tak sampai la kiri..xbley nak amik makanan tu...
kiri:oo..ok..jap..hang jgn gerak banyak..nanti sakit..(sweet nyerrr)
kanan:ok..thankz...ehh, xpe2..nak masuk dlm mulut baik gune aq..lebih berkat..
kiri:ooo.ok..nah amik nie...
...sedap nye makan ayam gorang....

nak amik barang...
kanan:aduhhh...sakit nyer..
kiri:ehh, kanan nak wat ape tu??
kanan:nak amik barang nie, tp xsampai...terhadnyer pergerakan aq nie..
kiri:xpe..meh la aq tlg amik...
kanan:xpe la..aq nak wat sendiri..2-3 hari ni aq da banyak susahkan ko...
kiri:ish..mane ade...klu bukan aq, sape lagi nak tolong..hanya kite berdua je buat fungsi yang same..
kanan:tapi..klu aq manjekan diri aq, mesti ko kene wat keje2 berat...
kiri:ok..cube ko bayangkan yer..selame nie sape yang paling banyak wat keje...
kanan:emm...
kiri:mestilah ko..sebab tuan kite bukan kidal..so, skang nie ko sakit..xpe la aq wat ape yang termampu...
kanan: tapi sian ko kne wat sorang2...
kiri:mane ade...ko pun tlg gak sebab ade bende yang tgn kiri xbley nak buat..lagipun hasil kerja aq xsehebat kamu kanan...
kanan:jgn cakap mcm tu...kamu banyak tolong pun...sebab tu allah ciptakan semua nyer berpasangan..ade hikmah nyer...
kiri:betul2..jom ar kite tlg tuan kite nie buat blog...
kanan:jommm....

tuan badan:ape yang penting??(wonder pet)
kiri n kanan: kerjasama

kat sini bukan la aq nak bawak korang masuk dunia khayalan aq pun..tapi aq rase memang selame nie aq xperasan pun yang tgn kiri banyak menolong tgn kanan untuk keja-keja harian aq...aq tak pandai menaip cara asdf, so aq main taip jer...kebanyakan hurup memang tgn kanan yang tekan..tapi sejak sakit nie, tgn kiri banyak menolong...

aq bersyukur sebab Allah takdirkan aq xcident n rase semua nie...walau sekecik mane bende ciptaan Allah tu, semua nya ade tujuan yang tersendiri....

akhwat baiki moto..pun guna 2 tangan..hehe

even kuman (bukan kuman KU2) pun ade tugas die...jadi semoga lepas nie, aq xpernah melihat bahwa Allah menciptakan sesuatu itu dengan sia-sia..semuanya harus digunakan dengan sebaik mungkin...agar semuanya dapat memberi feeback yang baik di akhirat kelak...

aq berdoa agar seluruh anggotaku akan berkata pada Allah di akhirat kelak yang aq telah menggunakan seluruh anggota pinjama-Nya untuk kerja amar ma'ruf dan nahi mungkar...

insya-ALLAH....

gunting rambut




11:52 AM

assalamualaikum...

bangun pagi nie, mcm biase la...tgn still sakit walaupun da tuam lepas subuh tadi...
tapi insya-Allah sikit pun xkan dapat menahan aq dari terus membuat kerja full time aq...(jom ajak orang buat baik...)

ehm, lepas tu bile bukak email..mcm biase la...xbanyak pun email...mungkin kakak da mula busy kat tempat kejer..klu x letih la nak bukak email 100-200 email sehari...

tapi ape yang menarik, terlihat satu email dari friendster pun...ade orang hntr message kat friendster...my frenz pun bukan orang lain...so, bukak la plak friendster..

bace jer tajuk die, aq bayang satu cerite yang biase didengar...tp ternyata cerite die best dan sangat sesuai untuk di sharing pagi nie aq rase...

so, nak share dengan korang skit la....

tajuk: ALLAH itu wujud

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA.TAPI BILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH,BARBER ITU PUN BERKATA,'' SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD.''''KENAPA KAMU KATA BEGITU?'' TANYA SI LELAKI TADI.
> > > > > > > > > > > > > > > > > > '' CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PD SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD,KENAPA RAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR TU? KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD,DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA X DPT BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU''.
> > > > > > > > > > > > > > > > > > SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI.SELEPAS BEBERAPA LANGKAH,SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORG LELAKI BERAMBUT PANJANG,SELEKEH,KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA,'' KAMU TAHU TAK YG SEBENARNYE BARBER JGK TIDAK WUJUD?''''KENAPA KAMU KATA MCM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJE GUNTING RAMBUT KAMU TADI''.KATA BARBER.''TIDAK!'' KATA SI LELAKI TADI.''KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK ADA ORG YG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YG PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU''.''AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SBB DIA TIDAK DTG PADA SAYA UTK MENGGUNTING RAMBUTNYE!''.KATA BARBER.''TEPAT SEKALI!''. KATA SI LELAKI TADI.''THAT'S THE POINT!. ALLAH JGK WUJUD. ITULAH YG TERJADI (KEPERITAN&PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UTK MEMOHON PERTOLONGAN.''

best kan??mungkin nie tazkirah untuk aq gak sebab kadang-kadang kite xsedar bile kite da jauh dari Allah...tau2 jer kite da buat jahat....sedih nyer...

Sunday, May 3, 2009

dengan bangge nyer aq nak umum...


usaha..usaha..membakar terung masam iban sampai hangus dan hitam gelegam...

5:22 PM

assalamualaikum...

dengan bangga nyer aq nak mengumumkan bahawa blog aq da bley comment...

ghopenyer kene godek2 lagi la...
betul la cikgu aq dulu selalu cakap...
usaha tangga kejayaan....

bley ar aq ajar kawan2 plak lepas nie...^^

terel la cikgu aq dulu-dulu...
so, aq rase aq nak jadi cikgu la...dulu mase kecik-kecik nak jadi polis..tp td aq p cek kesihatan...

tahap kesihatan aq adalah : seperti org berusia 46 tahun...
so, xmampu kot nak jadi polis...

huhuuuuu....aq baru 21 la...
nie kene p main badminton nie...

dapat jage kesihatan, so senang nak p program....
antara 10 ciri2 individu muslim...:sihat tubuh badan...

jom main badminton....


nie badminton kesayangan...huhu baru beli 2 bulan lepas..

sebenarnyer aq...



sedap nyer donut nie..k.salwa kate ade kat australia jer dulu..tp da bukak cawangan baru kat key ell..try ar rase...confirm jilat jari..nyum..nyumm

2:07 AM-Malaysia

assalamualaikum...

dalam seminggu nie aq da try sedayer upaye untuk mengexplore blogger nie...konon nak cantikan blog la...

tp sebenarnyer aq x reti....huhu..kantoiii

aq blaja sendiri jer buat sume nie..nak suruh orang ajar,aq xde member yang terel blogger la plak...ade la budak sekolah mase dulu-dulu aq nie..blog die best ar..tgk kat list aq...die yang buat aq bersemangat nak tulis blog..sebab blog die citer campur
kisah idup die n ade la nasihat2 yang pada aq best n masuk hati la...

pastu, tadi ade kat shout aq, dak nie name paan tnye asal xbley post comment...lagi sekali aq kantoi...memang aq xreti nak fix bende tu...da save banyak kali pun, xdapat2 gak....

so, sorry la..klu blog nie ade kekurangan nyer..memang banyak pun aq rase kekurangan nyer...

tapi ape yang membuatkan aq sedikit bangga (ish..tapi x elok bangge...kire gumbira la..) is kawan-kawan sekepale aq da start buat blog...so dapat la aq tau kisah idup dieorang lepas da graduate nie...al maklum la bukan senang nak kumpul balik mcm zamn-zaman kampus nie...huhu

ape2 pun, sape2 yang nak ajar aq wat blog, aq suker jer nak terime korang...aq ade gak try cari and ade gak jumpe...tp xfaham la...coz aq bukan dak komputer..otak pun x berape nak digital gak...huhu...



skang suke bawak kamere p mane2 sebab nak tgkap gamba untuk korangg...

p/s:pening gak buat blog nie...tp kadang-kadang best gak coz bley nak lepas perasaan kat sini walaupun xde sape nak bace...huhu

Saturday, May 2, 2009

doktor mnyatakan bahawa aq.....

hehe..lupe nak letak tadi...

surat doktor nie menunjukan aq x ape2...
cume alami lebam dalaman...



sakit skit nak solat...tp insya-Allah semua nya indah pada aq..
bile lagi nak solat waktu sakit...nie first time rase solat waktu sakit..bessttt...


berape ramai orang kat dunia nie yang tak solat sebab sajer xnak solat..bukan sebab luper...
Allah bagi ruksah dlm solat supaya memudahkan kita..tp kenape ramai yang xnak solat...
berat ker ar solat tu??pelik ar...
huh,berat tulang jer orang2 nie..
tp..
bukan korang yang membace blog aq la yer...korang sume baik...hehe

kisah yang panjang...



3:25 PM

assalamualaikum...

aq rase mcm nak tulis kisah seram jer hari nie...tp mungkin x seram pada korang...die just seram untuk aq jer...huhu..

pagi tadi kak mas ajak gak aq p spital...tau x kenape??korang roll samapai post sebelum nie..nanti korang tau la kenape aq kene p spital...

disebabkan aq nak turun katil pun payah, so aq pun p la hospital bintulu tu...

1st time aq jatuh moto...1st time p hospital bintulu tu...serammm...(korang x rase la kot)...


aq x kritikal..huhu

masuk jer, die bagi surat n tunggu giliran...ade gak kaunter tu tnye...

"kenape??"
"nak cek...jatuh moto semalam.."

tggu la giliran...then..


harap tak naik niii


pak cik ambulance

"siti fatimah mohamad"...dlm hati "saya..saya.."

doktor: awak pun jatuh moto ker??
aq: hehe..yup..
doktor: sakit kat ner??
aq: bahu nie blah kiri..
doktor:cube angkat tgn...(sambil mnunjukan contoh)
aq: angkat bley..tp terhad la..
doktor:pusing tgn bley??
aq:sakit skit...(ade ke suruh pusing..nak angkat pun terhad..)
doktor:moto ok??
aq:no plat patah..
doktor:awak buat ape mase jatuh tu??
aq:ape lagi, angkat moto..pecut balik la...
doktor:ooo..0k..td datang naik moto lagi??
aq:xla..kawan hntr
doktor:ingat naik moto lagi..
aq:hehe..bley je nak pecut lagi (nada belagak)
doktor:awak amik surat nie..tau bilik x-ray kat mane??
aq:huhu..xtau
doktor: awak belok kiri pastu bilik no.15
aq:ok..thankz


surat x-ray aq..

kat bilik x-ray aq kene x-ray 2 kali...sebab 1st die x-ray badan padahal aq sakit bahu...kali kedua masuk balik baru x-ray bahu...

hntar2 jer kat doktor td die tnye...

doktor:awak ade muntah darah??
aq:xde
doktor:sesak nafas ke sakit dade ker??
aq:xde..xde (dgn mata terkejut)

aq dgr gak dieorg de sebut pasal operation...ohww tidak..xkan teruk kot...
doktor:awak duk luar jap, nanti saya panggil

lame nyer...da sejam aq tunggu..

dalam hati hanya Allah je yang tau..berkali-kali aq fikir dan ucap bismillah untuk tenangkan hati...awat lame na nie...

doktor:jom, awak masuk

doktor:ish busy nyer jadi doktor..
aq:memang mcm nie ker slalu??
doktor:sebab 3 hari nie kan cuti, hospital je bukak...
aq:ooo..(ape la agak2 keputusan dr tuuu)
doktor:awak jgn jadi doktor tau
aq:xper..saye jadi cikgu jer...
doktor:cikgu xper...sambil senyum..

ayat last doktor:awak jgn risau, xde ape2...makan ubat nie klu sakit..ok??

aq:alhamdulillah...fuhhhh...mcm gempak jer...(tp kputusan x-ray tu da di bawak ke atas...alhamdulillah ok)

sahabat-sahabat yang menunggu kat luar da nmpak letih sebab menunggu lame sangat..dr jam 11 sampai 2 ptg...sian dieorg..thankz ar korang..



ok ker??
ok jer...
kawan-kawan:alhamdulillah...xpayah la nak tlg hang angkat beg hang nanti (nak balik semenanjung...)
aq: hampehh tulll....

balik nie lapo nyer...tp kk2 plak tutup so aq minummm......

nie jer...huhu sebelum makan ubat...



9:23 AM

assalamualaikum...

pagi nie, mcm biase la...bintulu dan kolej berada dalam keadaan aman damai...ramai kawan-kawan dan penghuni kolej yang da balik...sebab tu sunyi..

aduhh...sebab sunyi, aq dapat rase kan yang tgn aq semaikn xbley nak gerak..bukan tgn jer sebenarmyer..tapi badan2 pun sekali....sakit, hanya Allah yang tau...

aq pernah terbaca satu web nie..die cakap klu Allah timpakan musibah adalah kerana Allah nak balas dosa-dosa lepas dan memberikan ujian untuk hambanya yang beriman...aq mane satu ar??tp x kesah la mane2 satu pun...klu Allah balas sebab dosa-dosa yang lepas, aq pasti...aq memang banyak dosa pun....alhamdulillah sebab klu Allah balas kat akhirat lagi aq xnak....n klu Allah bg ujian nie untuk menguji aq, aq bersyukur gak sebab Allah nampak aq...berape ramai manusia atas muka bumi nie, Allah biarkan je die lalai dengan dunia, dengan kemewahan dan lain-lain...

so, "ape yang penting??...kerjasama"

aq tetap bersyukur...

walaupun semalam aq relakan diri tido atas lantai simen sebab nak tido atas katil x muat...kolej bg katil bujang...aq nak pusing sekarang nie memerlukan ruang lebih kurang 2 meter..ngeh..ngeh...al maklum la..dulu tgn x sakit, pusing la bg shuffle ke ape ke...katil bujang tu muat jer...tp semalam aq sedar, aq perlu berusaha di masa hadapan untuk beli katil besar skit...bg selesa la..xde la tido atas simen klu sakit...

sebab tgn sakit, ramai gak la kawan-kawan nak dtg mlawat..hehe..bukan senang...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kringgggg...kringgg...

"assalamualaikum...pak cik"
"waalaikumussalam.."
"hah, ape kes call nie.."
"ko nie jatuh kat ne ni team??wat aq terperanjat jer??"
"kat divider tgh jalan.."
"teruk x??ade luke ker??"
"xluke pun, tgn xbely gerak..tp jari bley main skype lagi...haha"
"hai..da skit mcm nie pun ade hati nak gelak.."
"wey, orang sakit..xkan nak wat serius..makin sakit la..."
"serius la skit...xjumpe doktor ke??"
"hari nie kan 1 mei..aq xnak la kacau doktor tu nak gather ngan wife die ke ape ker.."
"alasan....p la wad kecemasan tu...ade jer doktor ida tu..."
"alaaa, aq ok jer la...biase la tgn sakit skit..."
"haa..melawan..melawan...p la besok kat klinik..."
"bising la anak buah ko kat belakang tu...(tukar tajuk)..."
"anak-anak tgh hiper skang nie..."
"suruh la diorg tido..da pukul brape nie??...."
"hah???ape...xdengar la..."
"suruh diorang tidoo..."
"hah??...serius xdengar..."
"ishh, sakit tgn la jerit2 nie...xpe la.."
"hah??xdengar la team..line x clear..."
"xpe la..xpe la..kiter da x same negeri lagi...kene lalu laut cine selatan.."
"ooo...ok"
"assalamualaikum.."
"taking care...waalaikumussalam.."

perbualan terhenti di situ...aq harap tgn nie x sakit lagi besok...

ehm, kak mas ajak p hospital lak nie....aduh..rase mcm mnyusahkan dieorng jer...
jazakillah ya ukhti....

Friday, May 1, 2009

aq rindu, cinta pada......



8:12 PM


assalamualaikum...

tgn sakit tp ade hati gak nak tulis blog..power rangerz ar aq nie...
bukan ape...sementara ade pengalaman tangan sakit nie, baik gune kan sehabis baik..kui kui kui...

tgn xbley gerak, tp jari bley....hehe tu la hebatnya Allah...die amik nikmat sekajap insya-Allah dari aq sekejap..milik Allah jugak pun segalanya...

sebenarnyer bile tgn tengah terase sakit nie, teringat kat mak..mak dulu pun ade gak jatuh motor dengan ayah...da suruh da ayah jgn naik motor malam-malam..bahaye..tapi, biase la lelaki...lagi cakap, lagi nak tunjuk hebat...(kire macam ayah aq nie hebat la)..
berbalik kepada mak...lepas jer excident tu, mak selalu cakap tangan die sakit, xbley angkat...nak makan pun susah...tp al maklum le, orang x kene memang xrase...ade gak mak suruh urut...

"b, tlg urut tgn mak..sakit sangat la.."
"nak letak minyak panas sekali ker??mane minyak nyer??"
"tu kat bilik ayaah tu, dalam beg"

selapas 10 minit...

"mak..da yek..(dengan nada malas)"
"lagi skit la b.."
"oooo...ok.."(buat gak walaupun agak malas...hehe jgn kabo kat mak yer)

tapi mcm tu la aq rase skang...sakit nyer...
mak aq lagi la...da berumur pun, mesti tulang die lagi rapuh...tp mase tu aq xpaham pun perasaan die...bile sakit mcm nie n duk jauh2 rindu la sesangat kat mak....

pernah aq ade gatal-gatal kat kaki pasal alergik air....aq selalu ngadu kat mak, gatal n habis berbunga-bunga cinta kat kaki nie...mak suruh rendam air garam..mak ajak p laut dan macam-macam lagi la....

at last, ape yang buat aq nak nangis sekarang nie (da nangis pun) is mase tido...aq rase mcm ade orang sentuh kaki aq...so, aq celik kan mate skit...tau x...

aq nmpak mak tgh letak ubat kaki aq...terharunyer mase tu....mungkin mak dapat rase aq tersiksa (kaki gatal je pun) waktu tu...rase nak nagis tp aq tahan...so, aq tutup balik mata....

then, bile aq pikir-pikir balik, betul la mak aq pernah cakap..."sorang mak bley jage korang 8 orang..tp korang ntah bley ke x jage mak sorang..."



balik nie, aq nak cium tgn, muka, kaki mak dan mintak maaf sangat2 sebab xpernah nak jage hati mak selame nie...mak sakit pun aq bley jer xde perasaan...ape la aq nie..teruk sangat aq rase...

aq nak cakap gak yang aq sayang mak dunia akhirat...
aq xkan sia-siakan kehidupan aq...aq nak jadi anak soleh...so, nanti bley doa untuk mak banyak2..mak pun doa la banyak2...nanti kite same2 masuk syurga....

p/s:mak..maafkan baby...kite nak jage mak sampai bile2...


nie la yang aq sangat sayang tuuu...i love n miss u mom...

tragedi 1 mei



5:56 PM

assalamualaikum....

balik jer dari madrasah n bincang pasal nak futher study kat indonesi...tanpa berlengah kiteorg pun balik...
ade gak hati rase x sedap...tapi xpe..aq tabahkan jua penunggangan ku menaiki moto....nak p masjid as-saykirrin untuk solat zohor...

tibe-tibe...



hishhh...bile la krete nie nak abis berjalan..
bagi la aq lak nak p tepi....aduhhh...
ooo..ops..streeettttt...(bunyi moto terseret kat tepi jalan)

agak-agak korang la kan, ape yang berlaku??

ternyata aq dan sahabatku terjatuh dari motor...aduh...nasib tangan yang Allah kurniakan nie dapat tahan dari moto tu terus jatuh...dan divider yang berada di tengah jalan menyebabkan motor tu tak menghimpit kaki sahabatku...

"dayah x ape2...sori2..."ayat tu jer yang dapat aq ungkap...
alhamdulillah segalanya ok dan selamat....cume tgn sakit skit..mungkin sebab tampung berat badan dan berat motor...aq bersyukur Allah takdirkan begitu...ape lagi yang terbaik selain dari takdir yang Allah da tentukan....

pastu kaki melangkah terus ke masjid as-syakirin...mula-mula macam nak rahsie kan jer..tp bila tengok muka kak mas, mcm xmampu la plak....die pun macam dapat agak jer...cerita lah...semua nyer risaukan aq dan dayah....alhamdulillah juga coz Allah kurniakan sahabat seperti mereka...

lepas kak mas, mcm biasa lah...seram wooo nak bagitau mak usrah..aq pasti ayat nyer..."p la cek jumpe doktor"..tp kene inform gak...

then dapat la mesej yang menyejukan hati nie...

"wslm adui innalillahi waiinna illahi raajiun. Hope awk dh ok..kalo sakit lg esok kene g cek takut intrrnal bleeding tau. syafakillah"

so, muke senyummm..berbunga-bunga sebab ade orang risau...

ade gak dapat skype dari kosmate...

timmmm
[5:35:20 PM] un-inept says: yer...
[5:35:23 PM] PeONy99 says: (sweat)
[5:35:39 PM] PeONy99 says: btul ke?
[5:35:48 PM] un-inept says: awat sehhh????
[5:35:49 PM] PeONy99 says: xcdent?
[5:35:54 PM] un-inept says: yup...
[5:36:01 PM] un-inept says: jatuh kat divider tgh...
[5:36:11 PM] un-inept says: sakit wooo bahuu..
[5:36:17 PM] un-inept says: nak angkat pun payah...
[5:36:21 PM] PeONy99 says: dh p klinik??
[5:36:25 PM] un-inept says: belum...
[5:36:42 PM] un-inept says: rase sakit sebab tampun badan yang semakin membelon nieee...
[5:36:44 PM] un-inept says: huhu
[5:36:52 PM] un-inept says: tampung*
[5:36:55 PM] un-inept says: :D
[5:36:56 PM] PeONy99 says: dok kt ne ni?
[5:37:05 PM] PeONy99 says: ish3
[5:37:11 PM] un-inept says: kat blok i
[5:37:21 PM] PeONy99 says: :^)
[5:37:31 PM] un-inept says: my frenz kate klu besok sakit makin teruk baru p cek klinik
[5:37:42 PM] PeONy99 says: ado bdarah ke?
[5:37:52 PM] un-inept says: ohw..tidak...
[5:37:59 PM] PeONy99 says: ooo
[5:38:00 PM] un-inept says: jatuh slow motion...
[5:38:10 PM] PeONy99 says: he3
[5:38:14 PM] PeONy99 says: ado gk g 2 ea
[5:38:20 PM] un-inept says: just sakit tgn sebab tahan badan jatuh tanah...
[5:38:25 PM] un-inept says: hahhhh.....
[5:38:34 PM] PeONy99 says: ooooo
[5:38:36 PM] un-inept says: satu bas jepak tgk tragedi 1 may nie
[5:38:38 PM] un-inept says: haha
[5:38:42 PM] un-inept says: tensen....
[5:38:48 PM] un-inept says: :P
[5:38:51 PM] PeONy99 says: hu3
[5:39:01 PM] PeONy99 says: kengan
[5:39:03 PM] un-inept says: ingat nak tangkap gamba....
[5:39:13 PM] un-inept says: tp nak control ayu nyer pasal...
[5:39:19 PM] PeONy99 says: hehehe
[5:39:21 PM] un-inept says: angkat moto...ape lagiii
[5:39:24 PM] un-inept says: pecuttt laaaa...
[5:39:26 PM] un-inept says: haha
[5:39:34 PM] un-inept says: tp sakit skit la...
[5:39:37 PM] PeONy99 says: (chuckle)
[5:39:41 PM] un-inept says: tgn susah nak angkat....
[5:39:48 PM] un-inept says: makan pun susah nak suap...
[5:39:55 PM] un-inept says: kene datang bilik kamu nie...
[5:40:00 PM] un-inept says: mintak tlg suappp
[5:40:07 PM] PeONy99 says: hu3
[5:40:11 PM] PeONy99 says: dtg la
[5:40:11 PM] PeONy99 says: nanti tikah suap
[5:40:12 PM] un-inept says: (chuckle)
[5:40:15 PM] PeONy99 says: hehehe

orang kate tragedi tu mcm gempak jer...tp sebab tragedi tu la..hatiku berbunga-bunga...huhu

sebab xnak susahkan doktor yang bercuti...so, aq duk je la dalam bilik kolej nie...
sian doktor..kang aq p cek hari nie takut sian kat die nak happening ngan anak bini...ape2 pun, alhamdulillah atas segala yang Kau kurniakan buat hamba-Mu yang lemah ini Ya, Allah...aq bersyukur...

mungkin tragedi ini adalah atas balasan dosa aq yang lepas atau ujian buatku agar aq mampu meraih cinta dari tuhanku...aq bersyukur



nie gamba lepas excident...elehhh, relax jer mcm xde ape2 pun...thankz akhwat...
UHIBBUKI FILLAH...

buat sang pecinta..

12:57 AM

ayat nie aq amik dr blog one of my friendster frenz...

blog die memang agak jiwang...bak kate orang amik yang baik jer, yang buruk jadikan sempadan..sebab nak jage iman, hati...so semua pun kene tapis dulu...

mula-mula malas gak nak bace tapi ade satu ayat yang die tulis kat situ sangat buat aq terfikir...ade betul gak ayat nie...so, mcm nak share la skit...

"kadang-kadang minat bukan cinta. rindu pun bukan cinta. tapi amat banyak kes minat dan rindu melahirkan cinta. doakan aku bahagia mencintai sang pencipta alam ini.."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)