peace =P

Thursday, May 14, 2009

aq merempat di air port 24 hour

8:30 PM-MALAYSIA

Assalamualaikum...

Penat nyer lepas jer samapai kat airport kuching nie..tapi aq kene mind set kan otak aq nie..aq kene duk sini 24 jam...aduhhhh...mesti agak bosan...tapi nak wat mcm mane..tu la perancangan aq n geng aq sejak kami di bintulu lagi...

Kadang-kadang seronok gak sebab dapat tengok gelagat manusia yang pelbagai jenis dengan pelbagai bahasa n bangsa...semua nya jika dilihat betul2 merupakan dari satu tubuh yang same iaitu daripada tubuh Nabi Allah, Adam..tapi kadang2 kiter terlupe semua tu...sebab tu ada yang melupakan saudara seislam kiter sendiri di palestine dan mane2 jer negara yang sedang kebulor sekarang...

Sume seakan2 gembire jer kat airport nie..memikirkan diri n geng masing2..mungkin aq juga begitu satu ketika dahulu...dan mungkin saki baki sifat tu masih ade lagi dalam diri aq...

Dulu...
Aq xtau tau pun yang islam tu merangkumi segalanya...aq tau islam tu syumul..tapi aq xpernah pun diajar yang islam tu cara hidup yang best...keadaan sekeliling telah menyebabkan aq memandang islam tu sekadar rukun islam...shahadah, solat, pose, zakat, dan klu kayer skit p la haji...

Tapi sekarang...
Aq da sedar yang islam tu cara hidup yang best sangat...solat, pose, qiam, bace quran, ajak orang buat baik...tu sume kerje2 yang paling best aq pernah buat seumur hidup aq...yang paling best lagi bile aq dapat rase yang aq da jatuh cinta dengan Allah dan pesuruh-Nya...semua tu best...aq serah segalanya pada Allah swt...dan semua tu best..susah untuk aq luah...dapat kenal ramai orang dan ajak orang buat baik n tinggalkan yang tidak baik...tu semua best....(aq tersenyum lagi sorang2 dan lagi dan lagi kat aiport yang bising nie...)

Dulu...
Aq bangga klu aq kate aq tomboi...group anti-lelaki, aq pandai dan mcm2 lagi...aq suker semua tu...pada aq seronok mcm tu...

Tapi sekarang...
Aq malu untuk kate aq pernah jadi tomboi, group anti-lelaki....bukan sebab aq da suker lelaki atau ape..tapi sebab aq kene sayang semua orang dalam dunia nie...tidak kire sape pun die...aq kene sayang...sebab??sebab Allah suruh...tanpa kasih sayang, mustahil untuk aq baik dengan orang....dan sekarang pun aq risau klu orang puji aq...aq takut aq riak...aq takut aq lalai dengan pujian....al maklum la hati perempuan nie bak kate my friends to me...”fergile nyer hati kamu..”yes...hati perempuan memang macam tu...so, aq xbley lari darinya....riak, sombong, lupe diri mudah untuk kuasai hati aq...so, sebab tu aq risau..tapi insya-Allah aq cube kawal semua tu...Allah berfirman, “tidak Allah membebankan kamu dengan sesuatu yang kamu tidak mampu...”

So, hari nie aq nak round2 airport nie...lagi pun aq ade 24 jam kat airport nie...huhu..mane tau aq dapat belajar sesuatu lagi hari nie....sooo, kite enjoy...

p/s:kenape la xde wi-fi free kat airport antarabangsa kuching nie...pelik2....

2 comments:

Kimi said...

aku suka tulisan kamu. aku akan selalu drop di sini. :)

teamdakwah said...

hehe..speechless =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)