peace =P

Friday, May 8, 2009

kenape aq jadi manusia??


nie bukan tafsir tau tp terjemahan al-quran aq jer..hehe..sayang sangat...

12:03 AM-MALAYSIA

assalamualiakum...

da tengah malam pun...mata jgn cakap la..memang agak letih...
keadaan bintulu malam memang xkan same dengan keadaan di bandar2 lain...
kenape??
sebab kat bintulu, pukul 10 malam sume pun da pakat-pakat memadamkan lampu untuk tidor...ehm, tapi keadaan sunyi tu aq describe specially kat bintulu di mana rakyatnya of course sarawakian...tp kat upm nie, pkul 3 pagi pun still "meriah"...suara ketawa xpernah lekang klu malam start menjelang...tp yang peliknyer siang x pulak...sunyi jer siang...bunyi cengkerik pun bley dengar...itu lah kampus ku yang bakal aq tinggalkan...isk..isk..
------------------------------------------------------------------------------------

lupekan kisah upm aq nie...
tadi buat kali ter"last"nyer pengisian dari doktor arifah (cehhh...doktor tgh praktikal)hehe
pasal??mcm besa la...sambungan muqadimah tafsir fi zilalil quran...

ehm, kali nie aq nak sharing pasal kenape special nyer manusia di jadikan sebagai khalifah bumi...

senang2 sebab aq yang lalui, tajuk die kire kenape aq jadi manusie la...

kite amik ayat al-quran ler..baru gempak nak share..hihi =P
"ok anak2 mak...sila bukak surah al-hijr ayat 29..."
"baik, bonda.."
--------------
"maka apabila Aku telah menyempurnakan (kejadian)nya, dan Aku telah meniupkan roh (ciptaan)-Ku ke dalamnya, maka tunduklah kamu kepadanya dengan bersujud."-al-hijr:29

ape yang korang paham dari ayat nie...mungkin nmpk mcm sbahagian cerita dari penciptaan manusia (nabi adam)..tp hakikatnye, ayat nie nak bgtau yang Allah telah ciptakan manusia dari tanah (jasad) namun roh nya ditiupkan...di ulangi "DITIUPKAN"..
klu terjemahan bahasa english, ia menyebeut "My soul"..di mana istimewanye kite adalah roh manusia nie dihembus dari Allah sendiri...get it girlz??
jgn imagine mcm mane sebab nanti korang bley gile...just amik ayat kat atas nie dan mengertilah specialnya penciptaan kiter...

malaikat dicipta dari cahaya, dan iblis dari api..dan manusia dari tanah untuk jasad dan roh dari Allah sendiri...

sebab tu, jika difikir-fikir balik kita mampu mempunyai atau menteladani sedikit dari 99 nama2 Allah...ape2 pun ALLAH adalah maha segala-galanya...jgn salah faham..

Allah mempunyai sifat kasih sayang..dan manusia juga turut menmpunyai sifat tersebut..namun Allah Maha Penyayang dan Pengasih...

kita ada sifat mahukan keadilan dan berlaku adil...dan Allah Maha Adil...
dan beberape lagi yang lain..korang bley cek sendiri kot...

semua sifat2 nie ada dalam diri kita jika kita mahu....

oleh yang demikian (skema la plak), korang xrase ke kiter nie terrrsangattt laaa specialnya berbanding seluruh isi dunia??...

SEBAB TU KITA JADI KHALIFAH....


paham x penerangan kat white board nie??xfaham..xfaham...hehe..aq pun xfaham klu tengok jer...sebab tu kene join sekali..baru bessttt...

ade la banyak lagi nak share tapi mcm panjang sangat...aq pun bukan suke bace blog orang yang tulis panjang2...(rahsia kiter2 yer...)


amacam best x pengisian muqadimah tafsir fi zilal nie..baru muqadimmah tu..belum masuk isi lagi...mau aq xnak jadikan tafsir sebagai mahar kawin aq..huhu

P/S: maaf klu ade kesilapan dalam penyampaian...mane2 yang xberape nak paham dengan post nie..bgtau la yer...mane tau kang salah faham kang,nayer aq pekene anak orang...
aq nak sharing...tp sebab aq nie budak baru belajar,so mungkin ade kekurangan...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)