peace =P

Wednesday, May 6, 2009

theory of relativity...



1:57 AM -waktu malaysia

assalamualaikum...

jam 8-10 malam...mcm biasa gathering aq n kawan-kawan bincang tentang sambungan tafisr fi zilal...untuk hari yang keduanya...x habis jugak...tapi xper...seronok je perbincangan tu...buat hari-hari pun xpe...huhu

ade satu theory yang disampaikan yang telah menarik minat aq untuk sharing walaupun satu kolej nie aq rase da tido..kecuali yang tgh prepare untuk muet besok..nasib aq da lepas...so, bley sambung tulis blog..hehe

satu theory yang aq tak pernah dengar dan xpernah nak amik tau pun tapi kali aq tertarik nak tau ape yang theory tu cakap...

sebenarnye aq da serik nak dgr pasal theory sejak theory darwin pasal revolusi manusia tu betul2 da buat aq menyampah...tapi kali nie teori nie bukan dari darwin tapi albert einstein....pernah dengar x??glmourus tu pak cik tu...die dapat hadiah nobel pasal teori die yang nie la...

so, ape die theory of relativity??
aq pun xsearch lagi..tp dr ape yang paham yang doktor tu smpaikan is...

keadaan kite mempengaruhi pemikiran kite....
contoh yang die bagi adalah mase kite dalam kereta yang berjalan...
orang dlm kereta nampak pokok kat luar yang bergerak...padahal kite yang jalan...

and satu lagi...keadaan dalam lif yang putus dr tingkat yang sangat tinggi...
orang dalam lif xrase lif nak jatuh, tapi kite yang tgk lif dari luar tau yang lif tu jatuh...

semua nie menghasilkan pemikiran berdasarkan keadaan kite....
lain cakap...keadaan menyebabkan kelainan...paham ker??aq paham..tp korang xpaham, aq pun macam xpaham macam mane nak bagi korang paham..ape2 pun, aq da paham...so, bg yang tak paham.....
nak tau lanjut, search google la yer (sonang kojo den)..huhu
aq nak sharing ape yang akak tu cakap jer...

ape ke hey nyer aq menceritakan kisah teori ini di tgh2 pagi yang tidak celik nie??

sebenarnya nak menunjukan kenikmatan yang Allah beri berbeza dengan keadaan...
syed qutb menyebut bahawa alhamdulillah kerana die diberikan kenikmatan hidup beberapa ketika dalam sepanjang hidupnya...

teori nie ade kaitanya iaitu, kite mempunyai masa yang sama banyak, iaitu 24 jam sehari...belum pernah lagi ade orang dapat 25 jam sehari...(klu ade bgtau yer..)
namun ,masing2 mempunyai kenikmatan 24 jam yang berlainan berdasarkan apa yang dia lakukan....kenikmatan hidup yang as-shahid syed qutb nie maksudkan adalah kenikmatan die berasa di bawah naungan al-quran...(fi zilal lil quran)

so, banyak lagi yang di sharing tadi...tp skit2 la yer...lagi pun da malam wooo...
mau tido pun ade...kawan-kawan ku akan meninggalkan aq di bumi sarawak nie seorang diri besok pagi.....so, nak kene lawat untuk tunaikan hak mereka sebagai kawan...huhu

p/s:ustaz ali pernah cakap...
klu orang haus, kita bagi die separuh cawan air je...supaya die akan meminta2 lagi...tp klu kite bagi satu cawan penuh, die tidak akan menghargai air tersebut kerana terlalu banyak dan padanya tidak bernilai...mcm tu gak ngan ilmu, klu bg semua..nanti kite akan jarang menghargai...

2 comments:

joegrimjow said...

air asia
hurmm

pengisian berguna
ku suke

teamdakwah said...

hehe....
air asia skang da mahal...lagi mahal dari mas...tensen...nasib kali nie balik naik mas...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)