peace =P

Tuesday, October 26, 2010

wasiat 1

wasiat pertama:

bangun menuju solat, bile dengar saja seruan, apa pun keadaan kite


jgn disibukan dengan perkara lain...jgn beri alasan untuk solat segera...kecuali yang xbley elak (tgh buat pembedahan)

kenapa solat??

Untuk menggambarkan hubungan yang intim dengan Allah...

Solat adalah rukun yang pertama selepas shahadah....

Melengah2kan solat pun sudah diancam dengan

×@÷ƒuqsù šú,Íj#|ÁßJù=Ïj9 ÇÍÈ tûïÏ%©!$# öNèd `tã öNÍkÍEŸx|¹ tbqèd$y ÇÎÈ

4. (kalau orang Yang demikian dikira dari bilangan orang-orang Yang mendustakan ugama), maka Kecelakaan besar bagi orang-orang ahli sembahyang -

5. (laitu) mereka Yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;

Tafsiran pertama=Khusyuk:

Tak pernah kite cakap sesuatu depan org, bende yang kite xfikir....jadi mcm tu jgk dalam solat...kite tgh bercakap dgn Allah, tp hati kite sibuk bercakap dengan bende lain....

Celaka lah org yang mengambil ringan solatnya (xkhusyuk)...

so, rugi la solat sebab xkhusyuk???

bukan....meh lihat tafsiran ke-2

Tafsiran ke-2= Allah guna “`tãmaksudnya dari, bukan dalam...

Untuk khusyuk, Allah guna ”fi” (dlm) solat...tp ayat nie Allah sebeut ” `tãiaitu lalai dari solat.

meaning, sape yang xkhusyuk ok la lagi...sape yang tinggalkan solat lah celaka tu di tujukan...tp.....

Yang panggil kite solat is Allah...tp kite buat dekkk jer...bayangkan ape yang Allah rase...mcm tu jgk kite..bile kite ajak org buat baik, pastu die wat xtau jer...ape perasaan kite...

fikir2 kan yer...even para Nabi pun doakan diri mereka dan kite supaya xtinggalkan solat....

so, confirm solat tu penting...kan??kan???

Nabi Ibrahim as: ”wahai Allah, jadikanlah aku orang yang mendirikan solat, dan juga zuriatku”

Nabi Ismail as: menyuruh keluarganya menunaikan solat...

Orang yang dapat pertolongan dari Allah is orang solat...(surah al-hajj) lupe ayat brape..nti cek balik...xpun korang cr sendiri...best tu bace quran pastu cr maksud die...lg bermakna...


anyway...

”Sempadan antara islam dan kafir is solat...”

so, korang adalah????

sharing is caring,

team

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)