peace =P

Tuesday, September 7, 2010

system sr1


still in mood on mencari redha Allah di bulan ramadhan...
da lame rasenyer xmenerjah blog teratak bangloku nie..hehe
mencari lailatul qadr bukan mudah, so, kne kurangkan sikit masa dgn hal dunia...
tp still, xcukup kot amalan..adoyaiiii=P

alhamdulillah,
Allah memberi seribu satu dugaan di bulan ramadhan penuh berkah nie...
mcm2 yang berlaku baik dalam diri mahupun bi'ah sekeliling...

system...
bukan nk berkate tentang sistem komputer atau ape...
banyak yang difikirkan...
tentang system hidup...
mungkin rmai yang tak tau...
kite as musleem, sepatutnyer hidup dgn system yang Allah da bagi...
system Allah= refer al-quran and hadith...
kite buat sesuatu semuanya kerna Allah....atas kehendak Allah..atas takdir Allah....
cakap mudah: lillahita'ala..

tp sedar xsedar,
ade sahaja yang telah meng'install' kepale otak kite dgn satu system yang lain...
system ape??
klu bukan islam, mesti la yang lagi satu...
system jahiliyyah..
dulu mase sekolah...kite tau yang jahiliyah tu happen kat tanah arab, kat orang arab...
tp sebenarnyer system jahiliyah telah berkembang dikalangan kite sekrg...
sedar atau xsedar, mahu atau xmahu...
ia telah pun bertapak lameeeee dulu...

apa itu jahiliyah??
looks in to Al-quran...
ade 4 tempat dlm al-quran yang allah clear2 word jahiliyah....

surah 3:154
surah 5:50
surah 33:33
and lastly surah 48:26

maka, senang crite...
sape2 yang ade ciri2 nie, maka die juga tergolong dlm jahiliyah...nauzubillah (semoga kite tidak tergolong di dlm ciri2 nie)

bersambung....

p/s: nk tau lebih tentang system, try tgk filem matrix...jgn amik negetif side, but try to look ape yang tersirat yang nak dismpaikan...tentang system hidup...=P
selamat mencari pahale lebih di akhir2 ramadhan nie....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)