peace =P

Saturday, February 7, 2009

sejuknya pagi di bintulu...




bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum...



bgun subuh pagi tadi punye la sejuk...smpai masuk dlm tulang belulang..huhu
dari semalam dan semalam dan semalam nye lagi...hujan tak berhenti..
mase mula-mula start ujan dulu, rase mcm tensen la gak sebab nak kerje pun payah...
tapi ade satu pagi tu..masa ana bangun n suasana sangat sejuk yang teramat sangat..tapi alhamdulillah Allah permudahkan untuk bangun utk qiam pagi tu..hujan punya la lebat sehinggakan ana rase seolah-olah air disimbah atas atap rumah tu...

lepas jer ana solat, tibe2 ana teringat..kak mas pernah pesan dengan ana yang kalau kite berdoa waktu hujan yang sangat lebat, insya-Allah waktu tu diberkati...ana terus jer teringan kat umat n saudara kita kat palestine...ana pun doa la...

kat sini ana nak sharing something lar...kadang-kadang kite rase sesuatu seperti hujan, panas yang teramat, kemarau, banjir dan lain-lain bencana nie satu masalah yang besar pada kita..tapi kita jarang sedar keberkatan dan hikmah di sebalik keadaan itu berlaku...

so, ana nak janji dengan diri sendiri..lepas nie klu ade ape2 yang berlaku, ana nak bersyukur..
sebab terus-terang kadang-kadang ana terlupa bila sahaja ana bangun pagi, ana lupa nak cakap alhamdulillah...sedangkan Allah da bagi kita can untuk hidup hari ini...syukur nie, nak nasihat orang senang..tapi bila smpai tang kite..punye la payah..kadang-kadang dari pagi smpai kite nak tidor balik pun x terlintas untuk kita ucapkan alhamdulillah pada pencipta kita...
semoga kita tak lagi menjadi orang yang lalai.....



fuhhhh....sejuk nye mase tulis post nie...tapi alhamdulillah sebab klu panas, mane nak carik air-cond kat kolej nie...kui kui kui

mcm dalam surah al-baqarah ayat 216:

Kamu Diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara Yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)