peace =P

Friday, February 6, 2009

believer or follower


Believer or follower??

Awak believer ke, bukan follower??Apa beze believer dengan follower??

Itu lah pertanyaan salah seorang daripada pensyarah ana bile saje die melihat perkataan “true believer” yang tercetak di baju yang ana pakai..

Ana mengerutkan dahi bila sahaja pertanyaan ini di ajukan oleh salah seorang pensyarah ana..ana pun jawab dengan muka yang selamber...”ohw..saya believer bukan follower..sebab nye, saya percaya pada islam bukan mengikut melulu je..” then, pensyarah tu menganggukan kepala tanda setuju kot dengan jawapan ana tu...

Tapi yakin lah...kite sememangnye adalah believer dan bukan lah follower...

Maksud ana di sini, bukan kite tak nak mengikut Rasulullah saw, tapi Rasulullah mengajar kita untuk percaya (iman) bukan lah mengikut secara mengkhinzir buta...maksudnya disini...kite mengikut sunnah rasulullah saw dalam aspek kehidupan tapi dengan niat kita percaya pada aqidah islam yang Rasulullah saw sampaikan untuk kita...contohnya, turun ayat untuk menyuruh kita solat..macam mane nak solat??so ikut la contoh Rasulullah solat...tapi kita tak solat semata kerana Rasulullah solat, tapi kerana Allah..seperti dalan niat..sahaja aku solat kerana Allah ta’ala dan Rasulullah saw pun turut membaca niat yang sama....itu lah bezenye kite dengan agama lain...

Di suatu saat, kakak angkat (pakai tudung la yer) ana study kat over sea la..then, tibe2 ade seorang mamat mat saleh nie tanye die.. “are you muhammadian??” .. then kakak ana nie pun jawab la.. “no, i’m muslim”..can u see that??(cewah..speaking london la plak)..ape beze muhammadian dan muslim??betul tak yang kita nie contohi Rasulullah saw dalam kehidupan seharian kita?? Tapi kenape tidak tak pernah nak mengaku yang kita nie muhammadian??kenapa mesti sebut i’m muslim iaitu saya seorang islam... sebab kite mengikut atau mencontohi cara kehidupan Rasullullah kerana Rasulullah adalah seorang pesruuh Allah yang juga believer kepada agama islam...dan Rasulullah saw mengajak kita untuk turut percaya pada aqidah yang satu iaitu islam...percaya pada tuhan yang Esa...bukan menjadi pengikut baginda...tapi bersama-sama baginda mempercayai islam...Rasulullah saw juga menyatakan bahawa dia hanyalah pesuruh Allah..

Jadi kat sini, fahamilah siapa kite...adakah benar kita ini mempercayai atau sekadar mengikuti...kalau percaya, apa yang seorang yang percaya akan lakukan terhadap apa yang die percaya...jika kite mengikut, adakah apa yang kita ikuti itu benar dan sahih atau sebaliknya....kerana tanpa kepercayaan, mana mungkin kamu akan mengikuti..seseorang yang hanya mengikut tanpa mempercayai pada ana adalah seorang yang jahil..bila die jahil, makne nye die tak tahu, bila die tak tahu makne nye die sesat...bak kate pepatah, malu bertanya sesat jalan..........fikir-fikirkan dan renung-renungkan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)