peace =P

Saturday, February 28, 2009

mahar terlalu mahal




bismillah...

sebut sahaje mengenai mahar..pasti ramai yang terfikir mengenai perkahwinan zaman sekarang yang kalau tak de duit RM 20 ribu dalam tangan..jangan harap nak kawin gah...
tapi itu lah hakikat nya...

aq sendiri kadang-kadang memikirkan cinta siapakah yang berjaya bertakhta di hati ku...adakah cinta seorang jejaka yang aq sendiri belum pasti atau cinta ilahi yang sememangnya cuba aq semai dan siram setiap hari dan setiap saat namun masih sukar untuk berkembang indah di taman hatiku....

aq bimbang jika cinta manusia itu lebih bahagia aq rasakan berbanding cintakan ilahi..
aq berdoa agar aq dijauhkan dengan maksiat hati yang hanya akan melambatkan perjalanan ku menuju firdausi...

mahar sebanyak 20 ribu yang kita rasekan sangat mahal itu sebenarnya bukan lah bernilai di sisi Allah jika maharnya itu bukan berdasarkan niat kerana Allah swt...

aq kerap termenung bila mengenangkan apakah mahar yang mampu aq berikan untuk meraih cinta Allah swt...aq bimbang jika aq tidak mampu membayar mahar cinta ilahi...

benar jika orang katekan cinta dan kasih sayang merupakan perasaan yang tak dapat kita tahan...benar ia merupakan fitrah manusia namun, hakikatnya bagaimana untuk mencintai sesama makhluk telah pun Allah tunjukan jalannya...

aq sedih mengenangkan diriku yang pernah menyintai sesuatu lebih daripada Allah dan Rasul..aq benci bila mengenangkan aq pernah terjerat dengan cinta dunia, pangkat, harta dan manusia...aq kesal..namun aq lebih bimbang jika aq tidak mampu menjelaskan mahar cinta ilahi jika aq inginkan syurga itu menjadi rumah abadiku di akhirat kelak...aq bimbang.....
isk..isk..isk...=(

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)