peace =P

Saturday, March 14, 2009

jangan jadi beruk- ustaz rahmat Abdullah




10:31 AM

Pagi nie waktu sahabatku kejut untuk solat subuh, terasa badan sangat sakit untuk bangun..mungkin kerana perjalanan dari bekenu-miri-bintulu dan campur dengan kredit hour tunggu bas dari pukul 3.30 ptg semua nya menjadikan perjalanan 3 jam bertukar kepada 8 jam... sampai sahaja di bintulu dalam lewat pukul 12 tengah malam membuatkan badan da tak termampu nak tampung kepenatan.. maklum la..balik jer kerje terus gerak dari rumah...terima kasih lah buat en.ahmad yang sanggup nak hantar ke simpang..kalu tak kene jalan kaki nmpak gaye nyer...mungkin Allah nak permudahkan...syukur alhamdulillah...

Lepas jer solat subuh, tak macam selalu...kali nie lepas bace al-maksurat pagi..aq terus jer tidor balik...selalu ahad-sabtu, 24-7..mesti busy..tapi tak kali nie..mungkin sebab k.salwa balik malaysia..so, takde halaqah hari nie macam selalu...

Bangun-bangun jer dapat mesej dari one of frenz dari sabah suruh bangun..mcm tau-tau jer...bile bangun jer, terus turun bawah and my frenz suruh pi makan kat dapur..dieorg da masak breakfast..makan cucur jer..tapi alhamdulillah, itu rezeki aq pagi nie..di mana rezeki yang Allah bagi dan nikmat rehat cukup yang Allah bagi..aq bersyukur untuk semua nie...depan lap top, aq mula melihat apa yang terbaru hari nie...bukan buka akhbar tapi email...nampak nyer makin banyak email yang datang ntah dari mane dan masuk memenuhi ruang inbox email ku...aq delete semua tanpa bukak satu pun...dan setakat pukul 10:47 sekarang nie, itu lah rutin yang aq rasekan cukup baik dan tenang...

Tapi aq lupa...

Rakyat palestine masih menanti pertolongan dari ku..subuh tadi aq da terlupa untuk mendoakan mereka... aq hanya fikirkan ketihku dan aq terlupa memikirkan letih lagi mereka bertungkus lumus mempertahankan tanah umat islam iaitu termasuh tanah air ku jugak.. aq sedih melihat diriku yang lemah... travel 8 jam sepatutnya tidak memberi kesan padaku..mungkin aq lalai dengan dunia...benarlah cakap one of my frenz...”kalau Allah bagi kite kesusahan, semakin rapat kita dengan Allah dan seandainya Allah memberikan kita nikmat kesenangan dan kemewahan...semakin kita lalai dan lupa Allah”...semacam nasihat ustaz rahmat Abdullah dalam mivie “sang murabbi”..kate nye jangan jadi beruk yang panjat pokok kelapa...bila angin taufan,beliung datang...semakin kuat beruk tu pegang pokok kelapa..tapi bila angin yang sepoi-sepoi bahasa meniup kearah beruk tu, dan menyentuh umbun-umbun kepala beruk...beruk semakin leka dan akhirnya jatuh ke tanah...

Dan aq berharap, aq bukan beruk semacam tu..biar angin apa yang datang aq mampu tangkis....dan semoga Allah menumpaskan israel dengan apa cara yang Allah sukai...
Dan palestine tetap milik umat islam...yakin lah....dan aq ingin menjadi pejuang untuk nya...

AQ TAK NAK JADI BERUK !!!!

11:00 AM

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)