peace =P

Friday, May 20, 2011

jiwa

jiwa a.k.a soul +.+"

keletihan jiwa bukan kerana penat bekerja...
namun kerna rapuhnya ikatan dengan Allah swt...
rapuh??

ape kes sebenarnyer nie??
ceciter...ceciter....

seorang akhi bgtau...
"dunia student nie heaven....nak suruh ape pun xde hal...
klu keje mcm ana nie...lg la engineering...tenage da la kne perah mcm perah tebu kt plan..
tenage yang tinggal bile balik tu la...nk buat keje kite...nk p usrah, nk bangun qiam...
tenage yang telah diperah habis...air pun da xde...
tp kite kne paham...walau ape pun...knape kite berade kat jalan nie??
tenaga yang tinggal tu la yang kite nk tunjuk kat Allah nanti"

oh...serius bile kenang balik pertemuan tu,
rs diri nie useless sgt kat bumi Allah swt nie...

da la xmampu nk ubah ape2...kdg2 diri nie plak yang terubah...
nak salahkan keadaan??
aku bukan lagi mangsa keadaan...
sebab..."seorang mukmin tidak akan jatuh kali ke-2 dlm lubang yang sama"

klu kite mampu mencari sesuap rezeki untuk badan...
takkan la kite xmampu nk cari sedikit iman untuk makanan jiwa kita...

my situation:
praktikal mungkin xdapat cuti semster nie...xper...aq da prepared untuk itu...
and mungkin nak cr keje starting next monday...
tp keje ape??
ade tugas yang aq kne priority kan...dan ade jiwa yang aq kne suapkan makananya...
dilema...dilema....
semoga Allah swt permudahkan urusanku...

sgt benci bile diri dlm keadaan mcm nie...
dgn level iman yang semakin kebawah graf nya...
ape nk jadi la aq nie??
mood: xde mood + dilemma + sedih + xhappy + pening

my frenz used to say : "rasa REDHA penghilang KESEDIHAN"
bile pikir balik ayat tu...rs tenang skit...
tp bile pikir balik keadaan diri...down balik....

xpe...hidup kne focus...
ustaziatul alam is the aims...i can't spoil the first level (IM)...
Allahuakhbar!!!

"kelesuan selepas mujahadah....adalah kerana rosaknya langkah bermula"


p/s: kene setup betul2 sebelum nk pilih keje ape nk wat...insya-Allah...i'll find my way~~

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)