peace =P

Saturday, January 17, 2009

pagi yang cerah di sinar terang...

assalamaualaikum...

nampaknye bermula la lagi tahun baru untuk umat islam...
bile mule je tahun baru, so bermula lagi azam-azam baru dan mana2 azam yang lepas xtercapai tu terpakse la perbaiki...
1st halaqah dengan naqeebah baru...best la...
lame rasenye tak bersame dengan akhwat lain...maklum la da lame cuti...
tahun nie..start2 tahun je kene praktikal kat miri, sarawak...
insya-allah banyak la tanggung jwab yang terpakse rela dilakukan...
pada ana..hidup tanpa ujian adalah hidup yang borink..dan hidup tanpa melakukan kerja islam dan tidak mengenal islam adalah hidup yang mati...bak kate syed qutb kalau x silap...
umat2 sekarang nie tengah tenat dan nazak...ana x nak jadi umat yang nazak...hehe

apa yang pasti..ana nak jadi umat terbaik..alarrrr..yang Allah cakap dalam Al-quran tue...
"kamu adalah umat yang terbaik yang dikeluarkan dari manusia, yang menyuruh kepada kebaikan dan mencegah perkara mungkar, dan bertakwa kepada ALLAH..."-ali-imran:110

so dengan itu..ana berazam...nak jadi umat yang terbaik yang Allah cakap tu...haha...
tapi kadang-kadang perasaan 'M' sering je kluar..tau x perasaan M tu ape??
mak cakap..perasaan M tu perasaan MALAS..kalu malas, ape pun x jadi....

ehm..pagi tadi ana buat tazkirah untuk adik2 1st year...tajuk:jom berfikir..
tazkirah spontan pun..tibe2 je pengerusi majlis suruh bagi..mak aiii...den pun ape laie,bagi je la ape yang terlintas...pada ana sesungguhnya tazkirah yang terbaik adalah alam itu sendiri..kerana alam da memang cantik...alam la yang banyak buat kite berfikir..sebab tu dalam Al-quran banyak ayang yang menyuruh kite jadi orang yang berfikir...

terima kasih adik2 yang datang movie nite n qiam pagi tadi...untuk amalina,shida,salisa,emma,dina,nadia hani,izza, n lain2 la..ramai sangat n enteorang mmg besh la...ehm,untuk senior2 gak...mas,dayah,teh,sal n ana sendiri la.....hehe
memang korang la my frenz dunya wal akhirat...semoga tsbat di jalan ini....amiinnn

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

try tengok

advice (10) aku (24) art (11) bestfrenz (2) cerpen diri (1) cinta (53) dakwah (15) daurah (19) diaries (95) english (11) fakta (1) family (1) free (5) friend (28) gaza (4) hadith (2) hurt (4) iklan (1) insaf (37) islamic (37) jihad (7) jiwakacau (16) lirik (10) love (54) lyrics (7) nasyid (7) o (13) palestine (7) perantau (12) photography (10) puase (7) sahabat (34) sajer jer (38) share (3) sharing (207) soalan (52) stalker (4) tazkirah (17) usrah (15) video (5) wordless wednesay (1)